Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бели ранички в устата: причини и лечение

Лигавиците в устата реагират на промените в тялото

устата

Горещ чай, прекалено топъл сос или нащърбени ръбове на зъбите лесно нараняват меките тъкани, оставяйки малки възпалени рани в устата. Но понякога белите ранички от вътрешната страна на едната или на двете бузи могат да показват скрито възпаление или инфекция, която изисква сериозно лечение.

Всякакви рани и мехури в устата са повод за спешно посещение при зъболекар. На повърхността на езика и лигавиците има патогенни бактерии, които се размножават бързо и водят до сериозни усложнения. Зъболекарят ще определи причината за бялата неоплазма, както и ще избере подходящи препарати за по-нататъшно лечение.

Възможни причини за бели ранички в устата

Периодично мехури или болезнени обриви в устата притесняват всеки пети човек по света. Естеството на болката, размерът на раната и други характерни симптоми като втрисане и болка при дъвчене на храната помагат да се разбере причината за възпалението.

Млечница или кандидозен стоматит

Най-честата причина за белезникави ранички в устата е високата активност на Candida Albicans. Те принадлежат към условно патогенната микрофлора, която постоянно остава върху лигавиците. Когато имунитетът падне, патогенът се „събужда“, засягайки небцето, вътрешната страна на бузите и венците. Някои хора погрешно смятат, че заболяването се среща само при новородените. Възрастните пациенти доста често се сблъскват с този проблем, особено ако имат хормонален дисбаланс, диабет и лоша хигиена при носене на протеза.

Млечницата се характеризира с малки ранички, които са покрити с дебел слой, наподобяващ извара. Обривът може да предизвика възпалителен ексудат, причиняващ силна болка, треска и мускулна слабост.

Афтозен стоматит

Заболяването не е свързано с активността на бактерии или вируси. Зъболекарите смятат, че афтозният стоматит се проявява като алергична или защитна реакция на тялото при контакт с химикали, хранителни добавки и некачествена паста за зъби. Проблемът често възниква при стрес, липса на сън, след прекарана ТОРС или грип.

Херпесен гингивостоматит

В този случай, появата на бели ранички в устата е свързана с активността на херпесния вирус. При настинка, стресова ситуация или преумора се появяват малки мехурчета от вътрешната страна на бузата, пълни с белезникава течност. Те сърбят силно, причинявайки дискомфорт при миене на зъбите, дъвчене или говорене. Херпесният гингивостоматит е подобен на афтозния стоматит (Stomatosis aphtosa).

Лихен планус (плосък лишей)

Една от редките форми на заболяването са белите петна, под които се крият болезнени рани. Лихен планус се появява, когато имунната система се провали. Става видим и се усеща при сериозна авитаминоза, отравяне с химикали или метални соли и предозиране с нестероидни противовъзпалителни средства. При повечето пациенти заболяването става хронично с периодични рецидиви.

Левкоплакия

Заболяването се характеризира с образуването на 1-3 бели петна, които имат заоблени очертания и лъскава гладка повърхност. Те не причиняват дискомфорт или болка, но изискват задължително лечение: левкоплакията увеличава риска от плоскоклетъчен карцином на епитела с до 17%. Един от най-сериозните рискови фактори за появата на левкоплакия е тютюнопушенето. Други рискови фактори, които могат да „отключат“ предракото състояние са:

  • Захарна болест или диабет от всички видове;
  • Човешки папиломавирус (Human Papilloma virus (HPV);
  • Синдромът на Plummer-Vinson, известен още и като сидеропеничната дисфагия;
  • Инвазивна инфекция с кандида;
  • Повишени серумни нива на витамин А и бета каротин;
  • Хронична травма;
  • Възраст след 40-50 г.;
  • Социално-икономически статус;
  • Редовна злоупотреба с алкохол.

Рак на устната кухина

Бяла раничка, която не минава дълго време, кърви или боли – това е сериозен повод за преглед. Заболяването се развива в продължение на няколко месеца с леки или никакви симптоми, затова и всяко образувание в устата изисква внимателно наблюдение. Тютюнопушенето увеличава риска от рак на устата, както и херпес вируси от определен тип, работа в химически завод и други.

Как да се отървете от възпалението в устата

След визуален преглед зъболекарят може да направи изстъргване, за да изследва патогена и да определи причината за заболяването. Ако е свързано с активност на патогенна микрофлора, недостатъчна или недобра хигиена на устната кухина, се предписват следните лекарства:

• Изплакване с антисептични разтвори 3-5 пъти на ден (като например Хлорхексидин).
• Обработка на раничките с противовъзпалителни средства (Tantum Verde).
• Лечение на открити рани с гелове с анестетичен и лечебен ефект (дентална паста Solcoseryl).

През деня изплаквайте устата с топла отвара от лайка, невен или дъбова кора. Не забравяйте да се отървете навреме от четката за зъби: тя може да съдържа гъбички или бактерии, които ще провокират рецидив. Вземете мултивитамини или лекарства на базата на интерферон за поддържане на имунитета по време на обостряне на херпесния вирус.

За да предотвратите появата на бели ранички в устата, спазвайте правилата за хигиена, не забравяйте да сменяте четката си за зъби веднъж на всеки 3 месеца. Правилното хранене и здравословният начин на живот, без лоши навици, ще подкрепят имунната система. Tака ще се предотврати прогресиращо възпаление на лигавиците.

Източник: bleskstom.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *