Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо някой бърза да заклейми любовта като лудост?

Тема с продължение…

Всеки здравомислещ човек би си задал въпроса какъв е смисълът от патологизиране на силното сексуално же­лание, категоричен е доц. д-р Бостанджиев.

„Открай време е известно – казва още доц. Бостанджиев, – че в моменти на влюбеност хората са склонни да преживяват особено силно еротичната си връзка с из­брания партньор. Тя е доминантна за определен период и е в състояние да мотивира за преодоляване на огромни трудности, ограничаващи контакта между влюбените“. И цитира известната американска антроположка Хелен Фишър, която още в началото на 90-те години заявява, че именно силата на романтичната любов, която е естествена част от репродуктивната програма, с която се раждаме, вдъхновява партньорите да установят връзка помежду си, за да създадат нов живот. „На някого обаче, по странни причини, това не му харесва и той бърза да заклей­ми любовта като лудост. В случая обаче се злоупотребява с основния нравствен принцип на медицината – „преди всичко не вреди“. Смисълът на това да се обяви дадено състоя­ние за „патологично е в стремежа ни да подпомогнем справянето със страданието и опасностите, които то създава за човека, който го има, или за тези около него“ – казва още доц. Бостанджиев. Според него диагнос­тичната категория е предназначена да улеснява оказването на помощ на такива лица, когато те самите са заявили нуждата от нея или защи­тата на обществения интерес налага подобна терапевтична интервенция. Доц. Бостанджиев не открива в тези писания, както той ги нарича, сър­цераздирателни разкази за хора, съсипани от „сексоманията“. Нито пък на техни близки, чийто живот е станал невъзможен поради наличи­ето на този „проблем“. Специалистът е на мнение, че всъщност се случва точно обратното – все повече хора се оплакват от това, че сексуалното им желание е недостатъчно силно и това затруднява връзката им с интимните им партньори. Навсякъде по света се търсят възможности хората да общуват така в трайните си еротични връзки, че да запазят любовта жива колкото се може по-дълго. Според доц. Бостанджиев, четейки такива недомислици, човек лесно може да стигне до извода, че всички важни неща, от които зависи животът ни, навярно ни поставят в състояние на зависимост. „По тази логика наред със сексуалната зависимост бихме могли да поставим и зависимостта ни от въздух, вода, храна, любов, нежност, човешка свързаност и каквото още ни хрумне – се възму­щава специалистът. – Кой би укротил творците на патологични понятия в стремежа им да плашат хората с нови и нови диагнози и епидемии? Къде е границата между естестве­ната зависимост и патологичната зависимост?“ – пита той.

Доц. Бостанджиев припомня, че при състоянията на патологична зависимост човек се пристрастява към субстанция, която замества или измества естествени биологични субстанции, произвеждани от орга­низма. Тази подмяна по правило е свързана с процеси на интоксикация, на драстично разстройство в обичайното поведение; затрудняване на; нормалното човешко общуване и ин­теграция; блокиране на личностните ресурси за творческо развитие и израстване.

ВРОЧЕМ!

„Излиза, че май този, който ни плаши с поредната зависимост, е най-заинтересован да ни постави в зависимост от собствената му манипулация – казва в заключение доц. д-р Румен Бостанджиев. – Този подход е добре познат всъвременната медицинска индустрия – появява се нов медикамент, а скоро след това се появяват и цял клас нови болести, които следва да се лекуват с него. Затова е интересно да се замислим кой ли толкова се е загрижил за нравственото ни благополучие, че е готов да ни „лекува“ от най-истинското човешко чувство – любовта!“.

Тема с продължение…

А знаете ли, че учените доказаха, че Любовта е като наркотик…


Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *