Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Белият хляб и алкохлът повишават риска от рак на дебелото черво

Ново проучване доказва, че има връзка между яденето на бял хляб, пиенето на алкохол и заболяването от рак на дебелото черво.

Бял хляб и рак на дебелото черво
Белият хляб е почти напълно лишен от фибри, които са много важни за предпазване от колоректален рак

Ракът на дебелото черво един от най-често срещаните видове рак. Въпреки че генетиката играе роля, промените в начина на живот и в диетата могат значително да намалят опасността от появата на коварното заболяване.

В проучване, публикувано на 16 ноември 2023 г. в списание Nutrients, изследователи от китайски и шотландски университети са си поставили за цел да идентифицират храни и хранителни вещества, които влияят върху риска от рак на дебелото черво. За целта те са обърнали внимание на 139 често консумирани продукта. Освен това са използвали и здравна информация за над 500 000 възрастни британци, които са попълнили въпросник относно хранителните си навици. Почти 1500 от тях са развили колоректален рак за 12 години.

Проучването разкрива, че алкохолът и най-изненадващо белият хляб имат силна връзка с болестта.

Освен, че консумират бял хляб и алкохол, хората, които са се разболели по време на проучването, е по-вероятно да бъдат по-възрастни бели мъже с генетична предразположеност. Също така към заболяването са предразположени и хора, които пушат, имат наднормено тегло или са болни от диабет.

 

Проучването установява и кои хранителни вещества предпазват от рак на дебелото черво

 

Вместо да се фокусират върху конкретни храни, учените посочват определени хранителни вещества, които могат да намалят риска от заболяването.

Към диетичните фибри, които вече са широко изследвани като защитно средство срещу колоректален рак, те добавят калций, магнезий, фосфор и манган.

Въпреки че фибрите са защитно средство, интересното е, че фибрите от плодове, зеленчуци и бобови растения не осигуряват толкова голяма защита, колкото зърнените. Това подчертава колко е важно да се набляга на пълнозърнести храни в ежедневната диета.

Всъщност белият хляб, който до голяма степен е лишен от фибри и много хранителни вещества, е свързан както с рака на дебелото черво, така и с рака на ректума.

 

Колко точно може да помогне храненето за предотвратяване на заболяването?

 

Изследователите изчисляват, че правилното хранене има потенциала да предотврати около 25% от случаите на рак на дебелото черво.

Въпреки това съветите за увеличаване на приема на фибри, намаляване на консумацията на алкохол и ограничаване на червеното месо често се пренебрегват. Препоръките за ранен скрининг на 45 също често се пренебрегват, което води до забавено откриване, което много затруднява лечението.

Проучването дебело подчертава критичната роля на храненето и начина на живот за превенция на заболяването, като призовава за навременни прегледи и корекции на хранителните навици.

Линк към цитираното изследване: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/22/4801

Източници: https://www.thehealthy.com; https://www.freepik.com/

B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил
B17 Комплекс Форте: витамин Б17 (B17 100 мг.) + рейши, чага, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *