Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Може ли да се заразите с пърхот?

Защо се появява пърхот и какви неочаквани причини могат да го причинят?

пърхот

Д-р Анастасия Курская, трихолог и козметолог обяснява това, както и дали с пърхот може да се заразим от някой друг.

Д-р Анастасия Курская

Пърхотът не е заболяване, а състояние на епидермиса на скалпа. Това също е един от симптомите, който отбелязва началния стадий на заболяването себорея. Ясно се вижда на кожата – появяват се люспи и локално сърбящо зачервяване, а човек често иска да разресва корените на косата с ръце. Освен физически дискомфорт, пърхотът причинява и неудобство, заради това, че е видим от другите. Особено забележим е при хората с по-тъмен цвят на косата. Създава впечатление за натрупване на бели „люспи“, главно в корените на косата. В допълнение, пърхотът частично пада върху раменете и понякога е по-видим върху тъмни дрехи.

Невъзможно е да се заразите с пърхот и това по никакъв начин не влияе на цялостното ви здраве

Той става резултат заради някои смущения във функционирането на тялото. Сърбежът и лющенето могат да причинят дискомфорт, неувереност в себе си и да въведат някои ограничения в обичайния ритъм на живот и комуникация с хората. Според статистиката пърхотът, периодично или редовно, се появява при всеки втори човек. Най-често се наблюдава при юноши и мъже.

Защо се появява пърхот на главата?

Следните състояния могат да бъдат основните причини за прекомерно лющене в корените на косата:

• себореен дерматит;
гъбички от рода Malassezia, разположени на повърхността на кожата в себума;
• сух скалп, особено през отоплителния сезон и носенето на топли шапки;
• смущения във функционирането на имунната система;
• психологически и емоционален стрес и в резултат на това намаляване на кожния имунитет;
• нарушения на хормоналната система с възрастта или при наличие на ендокринни заболявания;
• грешки в диетата, лошо хранене или патологии в стомашно-чревния тракт;
• агресивно въздействие на пряка слънчева светлина, което изсушава
скалпа;
• генетично предразположение към нарушаване на мастните жлези.

Пърхотът може да се появи като реакция на неподходящи продукти за грижа за косата или определени съставки в техните формули. Такова състояние се нарича контактен дерматит. Най-често това се случва заради употребата на агресивни химически компоненти, дори и в малки концентрации.

Възможно ли е напълно да се излекува пърхотът?

Възможно е да се възстанови здравия вид на скалпа, но за това трябва редовно да спазвате правилата за грижа за косата, както и да направите някои промени в диетата и начина на живот. Както вече споменахме, пърхотът не е заразен и не е резултат от лоша хигиена. Достатъчно е да следвате курса на терапия, предписан от дерматолог или трихолог, и скалпът ще стане забележимо по-чист и здрав с течение на времето.

Основната цел на лечението е да се намали количеството на себума. В допълнение към специалните противогъбични шампоани, трябва да следвате диета, която изключва алкохол, мазни и пушени храни. Ако желаете, можете да включите изплакване с билки за облекчаване на сърбежа и укрепване на корените на косата. Обикновено курсът продължава месец и половина. В отделни случаи лекарят може по желание да добави кратки курсове на използване на спрейове или лосиони с хормони, които се прилагат локално.

За да намалите сърбежа от пърхот, мийте косата с хладка вода. При пациенти с десквамация се препоръчва ежедневно измиване. Използвайте лечебен шампоан стриктно според инструкциите, за да не изсушите косата и скалпа. Необходимо е внимателно да попиете мокрите кичури и в никакъв случай да не ги търкате в корените. Освен това бъдете внимателни, когато използвате сешоар. Не забравяйте да нанесете термозащитни средства.

На открито косата трябва да бъде защитена от активното слънце. Може за кратък период от време да носите кърпа или шапка. Също така не забравяйте да носите плувка в басейна, за да предотвратите влошаването на пърхота от хлорираната вода.

Какви са причините за пърхот при децата?

Себореята (или пърхотът) най-често се причинява поради три причини.

Първата е неправилна грижа за косата, например рядко измиване или твърде честа употреба на шампоан, който не е подходящ за определен тип коса.

Втората е намаляване на местния имунитет (за това може да е виновен неправилен начин на живот и диета).

Третата са придружаващите заболявания. Най-често това са патологии на ендокринната и нервната система, нарушаване на стомашно-чревния тракт, гъбична инфекция. Затова се консултирайте с гастроентеролог, ендокринолог, невролог и дерматолог.

За да се отървете от пърхота, посъветвайте сина или дъщеря си, които са пубертетна възраст (тогава най-често се появява пърхот за първи път) да избягват храни, които стимулират хиперактивността на мастните жлези: сладкиши, мазни сандвичи, газирани и енергийни напитки. Акцентът трябва да бъде върху храни, богати на фибри и витамини (горски плодове, зеленчуци и сезонни плодове, зърнени храни), както и ферментирали млечни продукти. Определено трябва да се пият най-малко 1,5-2 литра чиста вода на ден.

Как пърхота влияе върху състоянието на косата?

Пърхотът е хронично заболяване, което изисква лечение. Както вече стана ясно, без лечение образува видима коричка върху скалпа, нарушавайки храненето на космените фоликули. Това е изпълнено със загуба на коса. Най-често пърхотът е симптом на себореен дерматит, който причинява разпространението на гъбички, подобни на дрожди (обикновено присъстват на главата на всеки човек, но се активират при неблагоприятни условия). Пърхот се наблюдава още и при псориазис, атопичен дерматит, различни форми на лишеи или при след некачествена козметична грижа.

Затова е важно да не се подвеждате от рекламите, а да ползвате продукти за коса, които са препоръчани от кожен лекар, трихолог или фармацевт.

Източник: polyclinika.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *