Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Яденето на червено месо драстично увеличава риска от диабет

Дори 2 порции червено месо седмично се отразяват върху риска от диабет

Деликатесните салами и колбасите са червено преработено месо, което е най-вредно за организма и увеличава риска от диабет
Деликатесните салами и колбасите са червено преработено месо, което е най-вредно за организма и оказва най-голямо влияние върху риска от диабет

Хората, които ядат повече от една порция червено месо на седмица, са по-склонни да развият диабет тип 2, показва ново проучване.

За целите на проучването изследователите са анализирали здравни данни на почти 217 000 души, които са попълнили множество диетични въпросници за период на проследяване до 36 години. През това време повече от 22 000 от участниците са развили диабет тип 2.

В сравнение с хората с най-ниска консумация на преработено червено месо, участниците, които ядат най-много, са с 62% по-склонни да развият диабет тип 2, според резултатите от проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition. А тези, които ядат непреработено червено месо, са с 40% по-висок риск.

„По отношение на превенцията на диабет тип 2, ние препоръчваме на хората да заменят червеното месо с растителни източници на протеини, като ядки и бобови растения“, казва водещият автор на изследването Шиау Гу, изследовател в Harvard T.H. училище по обществено здраве Чан.

Заместването на една дневна порция червено месо с ядки и бобови растения се свързва с 30% по-нисък риск от диабет тип 2, установява проучването. По същия начин, заместването на порция червено месо с млечни продукти намалява риска от заболяването с 22 процента.

 

Спрете да ядете преработено месо, за да се предпазите от диабет

 

Спирането на преработеното месо е може би най-ключовия фактор за намаляване на риска от захарен диабет. Това е така, защото всяка добавена дневна порция преработено червено месо, като бекон, хот-дог или колбаси увеличава риска с 46%.

Всяка втора порция непреработено червено месо, като говеждо, свинско и агнешко повишава риска с 24% .

Проучването също така предполага, че е важно да следите размера на порциите. Една порция непреработено червено месо в проучването е около 85 грама, което е по-малко от един обикновен бургер. Порциите преработено месо са приблизително еквивалентни на един резен бекон, един хот-дог или няколко парчета деликатесно месо.

 

Заместването на месото с растителни източници на протеини е много важно

 

Недостатък на проучването е, че изследователите разчитат на участниците да си спомнят точно какво са яли и да докладват за своите хранителни навици с течение на времето.

Все пак резултатите сочат, че промените в диетата могат да помогнат, според д-р Гу. Ключът е заместването на животинските протеини, които повишават този риск, с растителни протеини, които го понижават.

„Растителните протеини са богати на витамини, минерали и диетични фибри, което ги прави питателна алтернатива на червеното месо по много начини“, категоричен е Гу. „В момента нямаме доказателства, които да показват, че замяната на червеното месо с рафинирани зърнени храни, като паста, е полезна за здравето.“

Има много здравословни протеини на растителна основа като боб, ядки и ядково масло и семена. И трябва да се набляга повече на тях.

Макароните не са забранени, но хората, които искат да намалят риска от диабет, трябва да търсят пълнозърнести макарони и да не прекаляват с порциите. Една порция паста трябва да бъде около половин чаша, когато е сварена, според диетичните препоръки в САЩ.

Линк към изследването: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002916523661192?via%3Dihub

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Глюко баланс
ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *