Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изкачването на 50 стълби на ден намалява риска от сърдечни заболявания

Ново проучване показва, че дори изключително достъпна актиивност, като изкачването на 50 стълби ежедневно, може да намали риска от сърдечно-съдови проблеми значително

изкачването на стълби

Ако следите колко крачки правите на ден, е добре да се погрижите 50 от тях да са нагоре по стълби.

Изкачването на 50 стълби на ден може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с 20%, според ново проучване, публикувано в списание “Atherosclerosis”

Изследването дава поредните доказателства, че редовните упражнения са изключително полезни за сърцето и че не е нужно те да отнемат прекалено много време или пари. Нещо толкова достъпно, като стълбите във входа, може да окаже голямо влияние за сърдечното здраве.

„Кратките, високоинтензивни натоварвания, като изкачването на стълби, са ефективен начин за подобряване на кардиореспираторната годност и липидния профил“, казва авторът на проучването Лу Ки, професор в Училището по обществено здраве и тропическа медицина на университета Тулейн.

„Тези констатации подчертават потенциалните предимства на изкачването на стълби като основна превантивна мярка за атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване“, добави Ки. Това заболяване, коронарна артериална болест и инсулт, са водещите причини за смърт в световен мащаб.

 

Колко е мащабно изследването и какво открива то?

 

За целите на проучването изследователи от университета в Тулейн са анализирали данни от повече от 450 000 възрастни в Обединеното кралство. Екипът е разгледал техните навици на живот, които включват колко стълби са изкачвали всеки ден. Изследователите също така оценяват семейната история на всеки човек, генетичните рискове и други рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания.

В течение на 12,5 години малко над 39 000 души са развили сърдечно-съдови заболявания.

Учените откриват, че най-големият защитен ефект от катеренето на стълби се наблюдава при хора, които не се считат за изложени на особен риск от сърдечносъдови заболявания поради генетиката. Но също така действа и за компенсиране на съществуващия риск от сърдечносъдови заболявания при хора, които са предразположени към тях.

д-р Лу Ки, професор в Училището по обществено здраве и тропическа медицина на университета Тулейн и автор на изследването
Лу Ки, професор в Училището по обществено здраве и тропическа медицина на университета Тулейн и автор на изследването

 

Как изкачването на стълби може да е от полза за здравето на сърцето?

 

„Катеренето на стълби е вид енергично и интензивно упражнение, което е показало ползи за намаляване на различни рискови фактори за сърдечни заболявания. То определено помага за понижаване на телесното тегло, подобряване на метаболитния статус и възпалението и намаляване на други заболявания, които могат да увеличат риска от сърдечни заболявания, като диабет”, категоричен е д-р Лу Ки.

В сравнение с, да речем, бързото ходене, това е подобрена форма на аеробни упражнения, защото не само получавате движението, което получавате от ходенето, но се ангажират и други мускулни групи.

Изкачването по стълбите, разбира се, е по-трудно упражнение от ходенето по равен терен. Това е така, защото не само движите тялото си, но го правите и срещу гравитацията и всъщност се избутвате нагоре. За същото време изкачване на стълби тялото се натоварва три пъти повече, отколкото при ходенето.

Най-важното нещо, което това проучване доказва, е, че не е нужно много, за да се възползвате от здравословните ползи от движението. Все повече проучвания стигат до извода, че с маклко усилия, могат да се постигнат значителни плюсове за здравето.

Тази изключително достъпна активност, изкачването на 50 стълби всеки ден, може да бъде значителна предпазна мярка срещу сърдечно-съдови проблеми. А най-хубавото е, че е много лесно за прилагане в ежедневието и не отнема много време.

Линк към изследването: https://www.atherosclerosis-journal.com/article/S0021-9150(23)05221-8/fulltext

Източници: https://www.medicalnewstoday.com; https://www.health.com; https://www.freepik.com/

Ултра Омега-3
Ултра Омега-3 за здраво сърце – контролира липидния баланс и поддържа стойностите на холестерола в норма

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *