Пиенето на черен чай понижава риска от диабет

Ново проучване открива, че ежедневното пиене на черен чай предпазва от диабет

черен чай при диабетРедовната консумация на черен чай може да улесни поддържането на здравословни нива на кръвната захар и да намали риска от развитие на диабет, показва ново проучване.

За целите на проучването специалистите са изследвали данни за диагнозите за диабет, нивата на кръвната захар и лабораторни тестове, показващи колко добре тялото може да преработва захарите на 1923 възрастни в Китай, които или изобщо не са пили чай, или са консумирали само един вид чай, като като зелен чай, черен чай или друг вид.

Като цяло, хората, които пият чай всеки ден, са с 28% по-малко застрашени от захарна болест, отколкото участниците, които изобщо не пият чай, според резултатите от проучването, представени на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD) в Хамбург, Германия. Ежедневно пиещите чай също са с 15 процента по-малко застрашени от преддиабет, състояние, което се развива, когато нивата на кръвната захар са леко повишени, но не достатъчно високи за пълна диагноза диабет.

 

Кой вид чай е най-полезен за контрол на кръвната захар?

 

Когато учените са разгледали конкретно какъв тип чай пият хората, те са открили, че черният чай има най-голямо влияние върху риска от заболяването, намалявайки риска от състоянието с 47 процента и намалявайки шансовете за преддиабет с 53 процента.

„Обичайната консумация на чай, особено черен чай, се свързва с повишено изхвърляне на глюкоза чрез урината и намалена инсулинова резистентност“, казва съавторът на изследването Тонгжи Ву, доцент в Медицинското училище в Аделаида в Австралия.

„Тези действия на чая са полезни за гликемичния контрол и може да допринесат за намаляване на риска от преддиабет и диабет“, добавя д-р Ву.

Тонгжи Ву, доцент в Медицинското училище в Аделаида в Австралия
Тонгжи Ву, доцент в Медицинското училище в Аделаида в Австралия и съавтор на проучването

 

Как пиенето на чай може да помогне за предотвратяване на диабет?

 

Когато се отделя повече глюкоза или захари в урината, това е една индикация, че тялото се справя добре с поддържането на здравословни нива на кръвната захар, казва Ву. Екскрецията на глюкоза с урината е значително по-добра при пиещите чай ежедневно, отколкото при хората, които изобщо не пият чай, и още по-добре при хората, които консумират черен чай.

Обратно, инсулиновата резистентност или неспособността да се използва хормонът инсулин за преобразуване на захарите в енергия може да означава, че тялото се бори да управлява ефективно кръвната захар. Пиенето на всякакъв вид чай се свързва с по-нисък риск от инсулинова резистентност, докато рискът намалява допълнително с ежедневната консумация и още повече с черния чай.

„Това проучване добавя още към вече голям набор от доказателства, свързващи консумацията на чай, включително черен чай, с по-нисък риск от диабет тип 2”, казва Ерин Палински-Уейд, диетолог, който работи с пациенти с диабет, който не е участвал в изследването.

Ерин Палински-Уейд, диетолог, който работи с пациенти с диабет,
Ерин Палински-Уейд, диетолог, който работи с пациенти с диабет,

 

„Много чайове са богати на антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, състояние, което е свързано с развитието на диабет тип 2”, допълва още Палински-Уейд.

Резултатите от новото проучване и други изследвания сочат, че има множество ползи за здравето от различните чайове. Полезните качества на чайовете се умножават, когато заместват богатите на захар напитки като газирани напитки и ароматизирани напитки с кофеин.

Линк към проучването: https://drive.google.com/file/d/126ftofJx-525FTutCNqpXjigcsCwTiDN/view?pli=1

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *