Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ново проучване: Пушенето увеличава риска от психични заболявания

Оказва се, че пушенето на цигари е изключително вредно не само за физичското, но и за психическото здраве

пушенето на цигари е вредно за психиката

Тютюнопушенето е често срещано явление в България, но нарастващите доказателства продължават да показват потенциалните опасности от тази практика. Особено интересна е връзката между психичните заболявания и тютюнопушенето.

Проучване, публикувано в Acta Psychiatrica Scandinavica, установи, че хората, които пушат, са с 258% по-склонни да претърпят хоспитализация, свързана с шизофрения, биполярно разстройство или дълбока депресия.

 

Пушене и психични заболявания – каква е връзката?

 

Изследователите са използвали данни от UK Biobank, събрани от над 330 000 участници. Те са изчислили рисковите фактори на участниците, включително постоянство в пушенето, продължителност на пушенето и невротизъм (склонност към негативни емоционални състояния)

Техният анализ открива, че рискът от хоспитализация поради психични заболявания е най-висок за настоящите пушачи и най-нисък за хората, които никога не са пушили. Рискът е за бившите пушачи е умерено по-висок.

Авторите на изследването обобщават критичните моменти от своите открития по следния начин:

„Тютюнопушенето има ефект върху хоспитализацията от тежка депресия, биполярно разстройство и шизофрения”.

Така че, ако човек е генетично предразположен да пуши много, това може също да увеличи шансовете му да бъде хоспитализиран поради тежки психични заболявания.

Освен това тютюнопушенето, независимо от гените на дадено лице, може да повиши риска от проблеми, свързани с психичното здраве, точно толкова, колкото и генетичната предразположеност.

.

Защо е важно това проучване?

 

Въпреки че проучването не може да докаже категорично, че тютюнопушенето причинява психични заболявания, то показва възможна причинно-следствена връзка.

Това предполага необходимостта от по-нататъшни изследвания и по-сериозно разглеждане на рисковете, свързани с психичните заболявания и тютюнопушенето. Необходими са и повече изследвания относно основните механизми, по които това се случва, ако пушенето наистина е причина за психически заболявания.

Професорът по биологична психология в Университета на Бристол, Обединеното кралство, и изследовател в отдела за интегративна епидемиология на MRC в Университета на Бристол, д-р Маркъс Мунафо, който не е участвал в проучването, коментира констатациите.

„Пушачите обикновено вярват, че пушенето намалява стреса и безпокойството. Въпреки това има ясни доказателства, че това се дължи, поне отчасти, на облекчението на абстиненцията след период на непушене, дори само няколко часа. Това допринася за убеждението, че пушенето може да помогне за облекчаване на симптомите на тревожност и депресия. Това е наратив, насърчаван от тютюневата индустрия“, посочва професорът.

„Трупат се все повече доказателства, че има ясна връзка между тютюнопушенето и психичното здраве. Въпреки че доказателствата все още не са окончателни, те нарастват и това проучване допринася за тази база от доказателства“, казва още д-р Мунафо.

д-р Маркъс Мунафо, професор по биологична психология към Университета в Бристол
д-р Маркъс Мунафо, професор по биологична психология към Университета в Бристол

 

Това е още една причина да спрете пушенето

 

Като цяло, това проучване допринася към купчината от доказателства, че отказването на цигарите носи множество ползи за здравето, включително намаляване на риска от тежки психични заболявания.

Дълго време професионалистите, които се занимават с, които имат психични заболявания, смятaха пушенето за нещо, което може да успокоява. Това отношение се променя, тъй като се увеличават доказателствата, че то е причинен фактор за психичните заболявания.

Спирането на цигарите може да бъде предизвикателство, което често изисква помощ от медицински специалисти, семейство и приятели.

Лекарите могат да помогнат, като изписват лекарства с рецепта, които помагат при някои неприятни странични ефекти от отказването.

Линк към изследването: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/acps.13601

Източници: https://www.medicalnewstoday.com/; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *