Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога невинното пиене прераства в алкохолизъм? Вижте какви са симптомите!

Умереното пиене не е проблем за повечето възрастни. Въпреки това, когато консумацията на алкохол излезе извън контрол, всеки рискува много бързо да поеме по пътя към синдрома на алкохолна зависимост.

Всеки трябва да помни, че алкохолизмът не се развива за един ден – това е дълъг процес, който има свои признаци, симптоми и етапи на развитие. Алкохолизмът, като правило, се формира сравнително бавно при системна дългосрочна злоупотреба с алкохолни напитки. Клиничната картина му картина се състои от проявата на компонентите на синдром на голяма наркотична зависимост и специфични промени в личността на алкохолика.

 

алкохолизъм
Какви са симптомите на алкохолизма?

Първи признаци

  • Формирането и развитието на психическо пристрастяване към алкохола.
  • Развитие и динамика на физическата зависимост от алкохола (синдром на отнемане, махмурлук).
  • Промяна в реактивността към приема на алкохол.
  • Психични разстройства.
  • Патологични промени в соматичната и неврологичната сфера.
  • Стереотипно ежедневно пиене (пиянство без причина).
  • Нивото на алкохол в кръвта е високо.
  • Поведение, насочено към намиране на алкохол, който се проявява от приоритетното значение за алкохолика.
  • Иигнориране на социалните последици от злоупотребата му.
  • Проявява се със значително по-висока алкохолна толерантност от трезвениците.
  • В по-късните етапи – намаляване на придобитата толерантност поради увреждане на черния дроб и мозъка.
  • Повтаряне на симптомите на отнемане на алкохол (синдром на отнемане).
  • Повишени и влошени симптоми на отнемане (тремор, гадене, изпотяване, дисфория).
  • Желание да се избегне абстиненцията (махмурлука).
  • Пиене на алкохол рано сутрин или дори през нощта, за да се предотвратят симптомите на абстиненция.
  • Субективно усещане за неизбежност на пиенето.
  • Загуба на контрол върху изпитото количество и субективно усещане за неустоимо желание за алкохол.

Причината може да е интоксикация, състояние на абстиненция, емоционален дискомфорт или случайни ситуации. Субективно усещане за обща депресия („като пребит, счупен“) в продължение на няколко дни, което преминава със следващия прием на алкохол с едновременното възстановяване на горните елементи на синдрома.

Източник: dzen.ru

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб

Класификация на видовете психични разстройства при алкохолизъм

По-долу е дадена класификация на психичните разстройства при алкохолизъм, която се използва в психиатрията от много години. Но дори и днес не е загубила своите предимства по отношение на удобството и пълнотата на клиничната оценка за хода на заболяването:

  • Остра алкохолна интоксикация.
  • Честа алкохолна интоксикация: лека степен, средна степен, тежка степен.
  • Патологична интоксикация.
  • Хронична алкохолна интоксикация.
  • Битово (обичайно) пиянство.

Алкохолизъм (или алкохолна зависимост):

I етап (астеничен);

II етап (пристрастяване);

III етап (енцефалопатичен).

Алкохолни психози: остри алкохолни психози – делириум тременс, остра алкохолна халюциноза, остър алкохолен параноик, хронична алкохолна психоза – хронична алкохолна халюциноза, алкохолен делириум на ревност, психоза на Корсаков, алкохолна псевдопарализа.

Клиничният (психопатологичен) метод, поради своята субективност, не винаги е в състояние да даде единна оценка на психичното състояние на пациентите. Още повече трудности възникват, когато са необходими транскултурни сравнения на резултатите от клиничен преглед, което наложи въвеждането на ICD от десета ревизия (принципите за класифициране на алкохолизма според ICD-10 са изложени на страницата „Класификация в наркологията, международен стандарт ICD-10″).

Въпреки че има известна дискусия относно броя на етапите в развитието на алкохолната зависимост, все пак условно се разграничават три основни етапа на алкохолизма със съпътстващи симптоми, които стават все по-изразени във всяка следваща фаза:

! Трябва да се отбележи, че лечението на алкохолизма може да започне на всеки етап от развитието на болестта

Това дава възможност на всеки да се върне към пълноценен трезв живот по всяко време. Осъзнаването на признаците и симптомите на всеки един от етапите на алкохолизма дава възможност на човек да получи своевременно и квалифицирано лечение, преди проблемът му да се превърне в психическа или физическа зависимост.

На първия етап алкохолизмът практически не се различава от обичайната употреба на алкохол. На този етап има натрапчив стремеж към редовно пиене на алкохол и постигане на приятно състояние на опиянение. Реакциите на организма към алкохола се променят, развива се толерантност. Епизодичният характер на употребата се превръща в системно пиянство. На този етап производителността, поведението и общителността у дома, на работа и в общността се променят.

В ранен стадий на алкохолизма употребата на алкохолни напитки се превръща в благоприятно средство за облекчаване на стреса и подобряване на настроението, което е в основата за развитие на зависимост. Появяват се първите симптоми на заболяването, като леки нарушения в мисленето поради намаляване на съдържанието на алкохол в кръвта.

  • Формиране на психическа зависимост от алкохола под формата на обсесивно влечение
  • Липса на физическо влечение към алкохола;
  • Промяна в реактивността към алкохола, изразяваща се в нарастваща толерантност;
  • Загуба на количествен контрол при пиене на алкохол;
  • Преход от епизодичен към систематичен прием на алкохол;
  • Поява на плитка алкохолна амнезия, когато само отделни фрагменти от спомени за периода на интоксикация изпадат от паметта;
  • Формиране на неврастеничен синдром с първоначални прояви на психични разстройства;

От соматичната сфера – нарушения на апетита, преходни нарушения на храносмилателната система, дискомфорт и болка в отделни органи. От страна на централната нервна система – безсъние, автономни периферни нарушения на нервната система под формата на локален неврит.

Как се формира психическата зависимост от алкохола?

Като правило, в началото на злоупотребата с алкохолни напитки, човек го прави в условия, общоприети за конкретната социална среда. На този етап моралните и социални норми не са грубо нарушени, но постепенно започва да се формира психическо влечение към алкохола, което се проявява под формата на обсесивен синдром (обсесивно влечение). Това означава, че човек има обсесивно желание да постигне състояние на интоксикация.

Първата проява на това може да бъде активирането на патологично влечение в традиционни, стандартни ситуации: организиране на празник, обсъждане на напитки и т.н. Подготовката за пиене е придружена от повишаване на настроението, чувство на духовен подем. Известно време има вътрешна борба, правят се опити да се устои на такова привличане, но постепенно те губят своята ефективност.

Често факторите, провокиращи актуализацията на жаждата за алкохол, са ситуационни ежедневни моменти (кавга в семейството, проблеми в работата, скръб и др.) Или промени в настроението.

Загуба на количествен контрол при консумация на алкохол

Основният диагностичен критерий за този стадий на алкохолизма е симптомът на загуба на количествен контрол. Приемането на началните дози алкохол и появата на лека интоксикация окончателно премахва вътрешното съпротивление и ускорява по-нататъшната консумация на алкохол до дълбока интоксикация. За разлика от обичайните пияници, алкохолиците постигат дълбоко опиянение в резултат на почти всеки алкохолен излишък. … човек, който се е разболял в първия стадий на алкохолизъм, никога не може да се върне към „умереното“ пиене…

Именно формирането на стабилен симптом на загуба на количествен контрол трябва да се счита за началото на етап I на алкохолизма, а след този момент трябва да се определи продължителността на заболяването. Веднъж възникнал и фиксиран, този симптом не може да бъде намален под въздействието на никаква система на лечение и не изчезва дори след многогодишно въздържание от алкохолизъм.

Следователно, човек, който се разболее в първия стадий на алкохолизъм, никога не може да се върне към „умереното“ пиене. В същото време обичайният пияница, под влияние на социална ситуация или влошаване на здравето, може да премине към ситуативно и дори епизодично пиянство. Пациентът с алкохолизъм е напълно и завинаги лишен от такава възможност, тъй като всеки прием на алкохол почти автоматично означава рецидив за него.

Преминаване от епизодичен към систематичен прием на алкохол

Заедно с количествения контрол, ситуационният контрол (способността за разграничаване на ситуации, в които пиенето на алкохол е неприемливо) също се губи на етап I на алкохолизма, който се съхранява на етапа на домашно пиянство. Понякога пациентът, осъзнавайки неспособността си да контролира количеството пиене, започва да избягва ситуации, в които може да се забележи неговото пиянство.

„На обществено място“ той или изобщо не пие, или се ограничава до минимални дози, които не предизвикват дори леко опиянение. Докато в кръга от редовни партньори с общ интерес към пиенето „отпуска душата“ си до степен на дълбоко опиянение. Такива варианти на алкохолизъм като правило са с ниска прогресия.

Поява на недълбока алкохолна амнезия

Промяната в картината на интоксикацията се проявява чрез появата на отделни частични форми на амнезия – така наречените алкохолни палимпсести (палимпсестите са пергаментни книги, от които първоначалният текст е изтрит, а хартията се използва за по-нататъшно писане) – фрагментарни, замъглени спомени за събития от периода на алкохолизация. В англоезичната литература тези състояния се наричат ​​blackaut (помрачаване на паметта, отказ).

Това явление се обяснява с факта, че в първия стадий на алкохолизма краткосрочната памет е увредена, докато директното запаметяване не страда. При такива условия човек може напълно да се ориентира в околната среда, да извършва целенасочени действия, но в бъдеще, поради нарушение на краткосрочната памет, не може да си спомни някои събития от периода на алкохолизация. С напредването на заболяването амнестичните периоди стават по-дълги и по-чести.

Липса на физическо влечение към алкохола

На този етап от заболяването няма физическо влечение към алкохола, но консумацията на алкохол вече е повече или по-малко системна. Дозата на пиене се увеличава 3-5 пъти поради повишаване на толерантността и достига до 0,3-0,5 литра ракиая/водка или еквивалентно количество други алкохолни напитки. Според критериите, приети в Съединените щати, толерантността се счита за повишена, ако се появят признаци на интоксикация, когато съдържанието на алкохол в кръвта е най-малко 150 mg / 100 ml (0,15%).

Пиянството в I стадий на алкохолизъм протича главно под формата на еднодневни ексцесии с прекъсвания от 1-2 дни. Това се обяснява с факта, че след еднодневно пиене настъпват тежки постинтоксикационни явления с чувство на отвращение към алкохола. В този ден пациентът се въздържа от пиене на алкохол. Понякога има дълги периоди на ежедневно пиене, но без махмурлук.

Формиране на неврастеничен синдром с първоначални прояви на психични разстройства

Всъщност неврастеничният синдром се изразява във вегетативно-съдови признаци, неврастенични и астенични симптоми: появяват се немотивирани промени в настроението, склонност към депресивни и дисфорични състояния, постоянно неудовлетворение и тревожност, вътрешно напрежение, безпричинно заяждане с други, особено с членове на семейството, служители, особено с подчинени.

Пациентите в I стадий на алкохолизъм се оплакват от повтарящ се дискомфорт в различни части на тялото, болка, лошо храносмилане, неврологични разстройства (повишени сухожилни и периостални рефлекси, повишено изпотяване, локален неврит).

Втори етап на алкохолизъм – разширен или наркотичен

Тази средна фаза на алкохолизма, заедно с обсесивното желание за алкохол, се характеризира с появата на изразен синдром на отнемане, дължащ се на спиране на консумацията на алкохол. Има непреодолимо желание да се постигне състояние на алкохолна интоксикация, тялото става напълно зависимо от алкохола. Опитите на пациента да се отърве от крайно неприятните усещания на махмурлука, като приема нови дози алкохол, се превръщат в неконтролируемо желание за него. Промените в защитните реакции на организма водят до максимална толерантност към алкохола.

На този етап пациентът се опитва да контролира консумацията на алкохол, може да даде обещания на себе си и на другите да не пие (или да ограничи консумацията) за определен период от време, използва това като опит да се възстанови. Нарастващата зависимост от алкохола обаче неминуемо води до нов срив и нарушаване на обещанията с още по-голяма консумация от планираното.

От началния до средния стадий на алкохолизма няма ясна граница във времето. Но когато пиенето стане редовно явление (с различна честота) с наличие на интоксикационна амнезия, това е първият признак за прогресиране на алкохолизма. Промените в характера на пациента стават забележими. Има физиологични последици от алкохолизма под формата на лезии на различни органи. Съществува риск от развитие на алкохолна психоза.

Признаци и симптоми на втория етап на алкохолизъм

Във втория стадий на алкохолизма се наблюдават следните признаци и симптоми: Психическата зависимост от обсесивен характер продължава със загубата на количествен контрол след приемане на „критична“ доза алкохол. Физическата зависимост се проявява под формата на натрапчиво желание за алкохол с изразен синдром на отнемане, водещ до „махмурлук“ и системно пиянство. Постига се максимална толерантност към алкохола.

Промяна в картината на интоксикация, повишена честота на алкохолна амнезия (палимсестив). Псевдопиянски характер на алкохолните ексцесии. Постепенното формиране на психопатичен синдром, обостряне или появата на нови форми на психопатично поведение: астенично, истерично, експлозивно и апатично. От страна на соматиката – различни заболявания на вътрешните органи (гастрит, хепатит) и системи  – сърдечно-съдова, дихателна, пикочно-полова и др. От страна на нервната система – нарушения на вегетативните функции, полиневрит, церебеларни и други синдроми. Може би и развитие на алкохолна психоза.

Формиране на физическа зависимост от алкохола

Основният диагностичен критерий на II етап на алкохолизъм е формирането на физическо влечение към алкохола с изразен синдром на отнемане. Всички други симптоми, които са се формирали в I стадий, се засилват и модифицират. Същността на синдрома на отнемане е, че човек, който страда от алкохолизъм, в резултат на интоксикация, има постоянна нужда да попълва тялото с определени порции алкохолни напитки. В противен случай настъпва така нареченото състояние на „глад“.

Обикновено се проявява с вегетативни нарушения и е доста трудно да се толерира. Махмурлукът в резултат на отравяне с продукти на непълно окисляване на алкохола се появява както при домашно пиянство, така и при I етап на алкохолизма. Но в такива случаи преобладават общи соматични симптоми – чувство на слабост в цялото тяло, отпадналост замаяност. А също така тежест и болка в главата, дистония, жажда, гадене, повръщане, оригване, неприятен послевкус в устата, киселини, коремна болка , диспептични явления.

Човек усеща отвращение към алкохола, а приемът му може да причини влошаване на състоянието. На този етап проявите на синдрома на махмурлук могат да бъдат облекчени с неспецифични средства, които са антагонисти на алкохола – силен чай, кефир, доматен сок, саламура, минерална вода. Или тонизиращи процедури като душ, вана.

Общи соматични оплаквания при абстинентен синдром

С развитието на втория етап на алкохолизма към общите соматични оплаквания в синдрома на отнемане се добавят масивни вегетативни и статокинетични симптоми, заради които някои изследователи го наричат ​​“малката алкохолна психоза“. В същото време пациентите се оплакват от: сърдечна болка, от сърдечния си пулс, аритмия, подуване на лицето, треперене на крайниците и езика (по-нататък – генерализиран тремор). Както и прекомерно изпотяване, появата на студена пот или треска, хипертермия, често уриниране, полипнея.

Има нарушение на координацията на движенията – адиадохокинеза, нестабилност в позицията на Ромберг, атаксия, отклонения по време на теста пръст-нос. Психоневрологичните прояви, в зависимост от преморбидните характеристики, могат да бъдат както следва: повишено нервно изтощение, раздразнителност, апатия, тревожни параноични прояви, депресия, разкаяние, чувство на безнадеждност, понякога склонност към самоубийство, хиперестезия, нарушения на съня (кошмари, илюзорни разстройства, хипнагогични халюцинации) до пълно безсъние, конвулсивни припадъци.

Приемането на този фон дори на малки дози алкохол може да облекчи състоянието. Неспецифичните средства имат известен ефект, но след известно време все още има нужда да се пие самият алкохол. Синдромът на отнемане е много стабилен. Лечението може напълно да го премахне или намали, но когато пиянството се върне, то се появява отново, дори след дълги периоди на въздържание.

Компулсивно пристрастяване към алкохола

Жаждата за алкохол на този етап придобива необуздан (компулсивен) характер. Няма опити за съпротива. Всъщност потребността от алкохол се превръща в патологична черта на личността с едновременно отдръпване на заден план и намаляване на други неосновни нужди на индивида. Основната цел на живота е създаването на реална възможност за пиене: търсене на средства за закупуване на алкохол, организиране на поводи и ситуации за празник.

 

Промяна на личността

Заедно с това се подчертават преморбидните черти на личността и се появяват нови патологични черти на характера (алкохолна психопатизация на личността). Това е измамата, насочена към оправдаване на социалната деградация, арогантност, самохвалство, надценяване на собствените възможности, опити за поемане на очевидно невъзможни случаи, склонност към груб хумор. Натрапчивостта и изобретателността при получаване на пари за пиене е съчетана с пълна липса на волева съпротива срещу предложения за питие от други. Пациентите са убедени в невъзможността и нецелесъобразността да се откажат от алкохолизма, проявяват упорито противопоставяне и враждебност към опитите да им се наложи трезв начин на живот.

Психопатичните разстройства

Наблюдава се намаляване на периода на еуфория от пиенето на алкохол, появяват се елементи на психопатични разстройства под формата на експлозивност (раздразнителност, гняв, понякога афективен вискозитет) или истерия (театралност, демонстративно самоунижение или самохвалство), които понякога се заместват един друг за кратки периоди от време. В това състояние понякога се правят демонстративни опити за самоубийство, които могат да завършат трагично, ако пациентът „повтаря“ опитите си.

Алкохолните палимпсести на етап II се заменят с амнестични форми на интоксикация. Такива пациенти са в състояние да си спомнят само кратък период след пиенето, а следващите няколко часа са амнезични, дори ако през този период поведението на пациента е било относително адекватно, той се е прибрал сам и т.н.

Максимално ниво на толерантност към алкохола

На ден такива пациенти изпиват от 0,6-2 литра водка. За разлика от етап I, когато цялото дневно количество алкохол е 1-3 дози (обикновено вечер), на етап II пиенето се разпределя през целия ден: сутрешно изтрезняване с относително малка доза (0,1-0,15 литра водка). ), което не предизвиква забележима еуфория. Малко по-голяма доза следобед (втори махмурлук). Основното количество алкохол е във вечерните часове, което води до тежка интоксикация.

Такава картина на пиянството се създава от факта, че на II етап на алкохолизма, поради нарастването на толерантността, нараства и „критичната доза“ на консумация, което води до загуба на количествен контрол. Следователно, използвайки малки дози алкохол заради махмурлука, пациентите остават относително трезви през деня и се напиват само вечер.

Пълна загуба на контрол върху количеството

Напълно неуспешни са опитите за ситуационен контрол. Когато ситуацията не включва пиянство, пациентът очаква да пие малко, да достигне до лека еуфория и да спре. Но тъй като дозата е по-малка за „критичния“ еуфоричен ефект, винаги завършва с необуздано пиене, което не може да бъде спряно от никакви етични или социални бариери. Ясни признаци на интоксикация се появяват при такива пациенти с концентрация на алкохол в кръвта 0,3-0,4% или повече. За сравнение, при здрави хора в този случай възниква състояние на сопор или кома.

Нарушаване на защитните невромеханизми

Нарушаването на защитните невромеханизми води до потискане на естествения рефлекс на повръщане при пиене на алкохол (с изключение на повръщане поради съпътстващи заболявания). Но след продължителни силни алкохолни ексцесии може да се появи повръщане в края на препиването, което показва срив на защитните невромеханизми.

Еднодневни ексцесии. Еднодневните ексцесии са основната форма на пиянство в I стадий на алкохолизма. На етап II те, като правило, се редуват с други форми на пиянство и се отличават с необходимостта пациентите да се напият, което не е характерно за етап I.

Непостоянно пиене. При периодично пиянство за няколко дни, по-малко от 1-2 седмици, е необходима доза алкохолни напитки дневно вечер за интоксикация на фона на все още относително ниска толерантност. Периодите на трезвост могат да бъдат доста дълги и да надхвърлят продължителността на пиенето. Това показва благоприятна форма на алкохолизъм и слабо прогресиращ тип на курса му.

Постоянна форма. При постоянната форма алкохолът се консумира в големи количества ежедневно в продължение на месеци, а понякога и години, на фона на нарастваща или максимална (плато) толерантност. Основната доза алкохол се приема, като правило, следобед или вечер, интервалите между дозите са незначителни. Въпреки това, за освежаване са необходими относително ниски дози алкохол, абстиненцията не е изразена, работоспособността, семейните и социалните връзки могат да бъдат запазени. Протичането на това заболяване е умерено прогресивно.

Псевдо запои. Запойното пиянство е най-тежката форма на алкохолни ексцесии и определя злокачествения ход на алкохолизма. Клинично препиването се проявява с неустоима нужда от употреба на нова, непременно опияняваща доза алкохол, веднага щом настъпи отрезвяване. Характерът на консумацията на алкохол във II стадий на алкохолизма е предимно под формата на псевдо-пристъпи – периоди на ежедневна злоупотреба с алкохол, които продължават от няколко дни до няколко седмици и се провокират и завършват под въздействието на външни фактори. Характерно е, че началото е свързано с празници, почивни дни, получаване на заплата и т.н. А краят е поради липса на средства, семейни конфликти, необходимост да се ходи на работа и т.н.

Редуващо се пиянство. Алтернативното пиянство се проявява главно по време на прехода на етап II на алкохолизъм към IIS и е тясно свързано с намаляване на толерантността и декомпенсация на защитните механизми. В същото време, на фона на постоянно пиянство с употребата на стабилни дози алкохол, има периоди, когато се използват по-мощни дози, които създават картина на пиянство. След няколко дни на такова интензивно пиене, поради обостряне на симптомите на абстиненция, пациентът или се връща към по-малки дози, или спира да пие.

Пиянството и алтернативното пиянство във II стадий на алкохолизъм често води до развитие на остри алкохолни психози – алкохолен делириум, халюциноза, остри алкохолни параноиди. При хроничната алкохолна психоза най-типичен е алкохолният делириум на ревността. Началото на намаляване на толерантността и нарушаването на защитните механизми (повръщане при интоксикация) показва прехода на заболяването към етап III.

Трети стадий на алкохолизъм (краен или енцефалопатичен). Началният етап на този стадий на алкохолизма се характеризира с по-интензивно, непоносимо желание за алкохолни напитки. Промяната в защитните реакции на организма води до пълен спад на толерантността към алкохола. Синдромът на отнемане се проявява с психопатологичен компонент. Развива се алкохолна деменция. Има тежки лезии на вътрешните органи, има недохранване, умора и емоционална нестабилност. Възможни са алкохолни психози.

Симптоми на третия етап на алкохолизъм

На третия етап се наблюдава отклонение на пациента от нормалния живот: почти цялото си свободно време той прекарва в пиянство. През този период работата, семейството и финансовото положение са особено засегнати. Някои на този етап успяват да продължат да функционират нормално, но прогресивният характер на алкохолизма прави невъзможно прикриването на зависимостта им.

Обсесивното (абсесивно) и неконтролируемото (компулсивно) влечение към алкохола причинява психологическа зависимост от алкохола. Невъзможността да се толерира проявата на махмурлук, проявяваща се в приемането на нови дози алкохол, за да се отърве от неприятните симптоми (компоненти на синдрома на отнемане), причинява физическа зависимост от алкохола.

Соматовегетативните симптоми са чувство на слабост, тежест в главата, непоносимо главоболие, замайване, изпотяване, втрисане, тремор. И още – липса на апетит, неприятен вкус в устата, гадене, оригване, киселини. А също повръщане, запек, диария, болка в сърцето , сърцебиене, аритмия, повишаване или понижаване на кръвното налягане, жажда, обилно уриниране. Психоневрологичните симптоми са нервно изтощение, раздразнителност, апатия, тревожност, депресия, психични разстройства, хиперестезия (свръхчувствителност), нарушения на съня, конвулсии.

Това е най-трудният етап от всички етапи на развитие на алкохолната зависимост. Формира се за 8 до 15 години след началото на злоупотребата с алкохол. Той има следните основни характеристики:

Психическото влечение към алкохола се дължи на нуждата от душевен комфорт. Има неконтролируем компулсивен характер. Изразено физическо привличане, особено при състояния на симптоми на абстиненция. Значително намалена толерантност към алкохолните напитки. Псевдонапитките се сменят с истински. Ситуационният контрол е напълно загубен, пиянството е системно.

В структурата на синдрома на отнемане се появява психопатологичен компонент (фрагментарни неясни идеи, халюцинации и др.). По-нататъшна деградация на личността със забележими промени в интелектуално-мнестичните функции (алкохолна деменция) и изравняване на индивидуалните черти на личността. Периодични екзацербации на алкохолни психози. От страна на соматичната система – тежки необратими увреждания на отделни органи и системи (чернодробна цироза, сърдечно-съдова недостатъчност, енцефалопатия на Gaye-Wernicke и др.). Обостряне на неврологични симптоми, полиневрит.

Задълбочаване на физическата зависимост

Непреодолимо желание за алкохол. Синдромът на психическо влечение към алкохола на този етап се променя поради задълбочаването на физическата зависимост и придобива характер на „неустоима жажда“. Заради пиенето пациентът влиза в много дългове, продава неща, започва да проси. Приемането на каквато и да е доза алкохол провокира спешна нужда от задълбочаване на опиянението, като тази цел се постига и чрез незаконни действия.

Загубата на контрол върху ситуацията се проявява чрез желание да пиете с непознати или сам, често на произволни места.

Значително намалена толерантност към алкохола. Поради намаляването на толерантността, еднократната доза алкохол за постигане на интоксикация рязко се намалява, въпреки че дневната доза може да остане висока. Но след това също намалява, пациентът може да премине към пиене на алкохолни напитки с по-ниско съдържание на алкохол, например нискокачествени вина, сурогати. Намаляването на дневното количество алкохол с 50% или повече в сравнение с максималното показва прехода на алкохолизма към етап III.

Спадът в толерантността се обяснява с намаляване на активността на алкохолдехидрогеназата и други ензимни системи, както и с намаляване на устойчивостта срещу алкохола на централната нервна система поради смъртта на голям брой неврони (токсична енцефалопатия). Поради разпадането на защитните механизми, повръщането се появява дори след пиене на малки дози алкохол, което често принуждава пациента да премине към частична употреба.

Периодични дисфорични разстройства, дължащи се на интоксикация

Пациентът консумира предимно алкохолни напитки, за да се отърве от чувството на обща слабост, неразположение, чувство за вина. В картината на интоксикация дисфоричността започва да преобладава с придирчивост, раздразнителност, напрежение – до разрушителна агресия! Агресивните действия са насочени предимно към близки хора, пациентите са неспокойни, агресивно активни. Заспиването става само след допълнителна консумация на алкохол. Понякога се развива обратната картина на алкохолното зашеметяване, когато пациентите стават летаргични, пасивни, сънливи, бавно отговарят на въпроси и не са способни на целенасочени действия.

Пълна алкохолна амнезия

Алкохолната амнезия в третия стадий на алкохолизма става пълна, обхваща значителен период от време и възниква при приемане на малки дози алкохол. Синдромът на отнемане се разширява, продължава повече от 5 дни.

Истински пиянската природа на пиянството

Пиенето на алкохол има характер на истински запои: 7-8 дни непрекъснато пиене се редуват с 10-15 дни от така наречения светъл период. Истинските препивания се предшестват от афективно наситен мощен проблясък на жажда за алкохол, придружен от различни соматопсихични прояви и предизвикващ патологична верижна реакция: първа чаша – загуба на контрол – голяма доза алкохол – дълбоко опиянение – пиянство с „критична доза“ – нов запой.

В първите дни пациентът приема максимално количество алкохол (до 1 литър водка или вино на части). А по-късно, поради спад на толерантността, дозите намаляват и на този фон се увеличават симптомите на отнемане. Пациентът вече не пие за еуфория, а само за да облекчи тежките соматоневрологични и психични разстройства. Алкохолът се консумира на всеки 1,5-3 часа по 50-100 г концентрат или вино.

Всичко това е придружено от анорексия, диспептични симптоми, нарушения на сърдечно-съдовата дейност. Ако има проблеми със следващата доза алкохол, може да се появи панически страх от смъртта, когато пациентът поиска „да си даде поне глътка водка, за да се подобри“ .

В края на препиването се развива пълна непоносимост, което прави по-нататъшната употреба на алкохол напълно невъзможна поради дълбока интоксикация на тялото. В резултат на това пиянството се заменя с пълно въздържание от пиянство, което се заменя в цикличен ред с друг алкохолен излишък.

Интелектуални разстройства.

Алкохолно разграждане. По-нататъшните интелектуално-мнестични разстройства възникват в рамките на алкохолната деградация. Пациентите губят интерес към социални събития, семеен живот, интересуват се от индустриални дела. Като правило губят работата си, започват да водят паразитен начин на живот, семейството се разрушава .

Алкохолното разграждане може да премине пре три варианта на развитие: Психопатичен – характеризира се с промени в поведението с прояви на груб цинизъм, агресия, нетактичност, обсесивна откритост, желание да се види само негатив във всички действия на другите. Еуфоричен – с преобладаване на самодоволство, безкритичност към текущата позиция. Такива пациенти лесно изразяват преценки както за дреболии, така и за важни неща, включително за чисто интимни аспекти. Речта им е пълна с клишета, стереотипни шеги, така наречения алкохолен хумор.

Аспонтанен – ​​с доминиране на летаргия, пасивност, загуба на интерес и инициатива. Активността се увеличава до известна степен само в процеса на приемане на алкохол.

Органични симптоми на деменция

На III етап на заболяването се забелязват органични симптоми на деменция: загуба на памет, критика, общи промени в структурата на личността на човека. Има два вида алкохолна деменция:

Първият тип – еректилен. Първоначално прилича на експлозивна форма на психопатия – с възбудимост, агресивност, раздразнителни изблици без съществена причина с елементи на невъздържаност на емоциите, повишена приказливост, плосък хумор.

Вторият тип – торпиден. Характеризира с летаргия, апатия, безразличие, понякога еуфорично отношение към околната среда.

Изравняване, заличаване на личността на алкохолиците. В резултат на това личността на пациентите с алкохолизъм III стадий се изравнява, острите психопатични прояви се изглаждат, те се превръщат от „буйни“ в „тихи“, което прави повечето от тях да си приличат: опустошени, безразлични към околната среда, с интереси, които са насочени единствено към задоволяване на нуждите от алкохол.

Общо влошаване на соматичната сфера

От страна на соматичната сфера се наблюдава общо влошаване на съпротивителните сили на организма, в резултат на което тези лица най-често умират от различни интеркурентни заболявания (грип, пневмония и др.). Болестите на вътрешните органи и системи са хронични и бавно протичащи (стомашна язва, цироза, инфаркт на миокарда и др.).

Обостряне на неврологичните симптоми. От страна на нервната система, в допълнение към многобройните леки симптоми, има по-изразени под формата на нарушения на координацията – инсулт, церебрална тромбоза, съдови кризи с последваща пареза и парализа.

Така че, любители на чашката, вижте как безобидно се започва през къде се минава и къде фатално завършва необузданото пиене на алкохол. Лошото е, че той не съсипва единствено пияницата, но по правило – и най-близкото му обкръжение.

Източник: narko-info.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *