ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кога здравословното хранене се превръща в болест

Орторексията е мания за качеството на храненето. За първи път този феномен е описан от американския учен Стив Братмън в края на 90-те години на миналия век. Докато хората, които страдат от анорексия и булимия, ги безпокои количеството на поглъщаната храна, то жертвите на орторексията са „съсредоточени“ върху качеството на храната. Тази мания завладява все повече жители на развитите храни. Орторексикът не може да говори за нищо друго, освен за липидите, въглехидратите, ферментите и витамините. Той се вглежда в качеството на всеки продукт, като старателно пресмята калориите. Казано по-общо – той създава впечатление на човек с нервно разстройство. И наистина, в този смисъл той слабо се различава от другарите си по нещастие – булимиците и анорексиците, освен по активната житейска позиция. Анорексиците поединично воюват с храната, докато не стигнат до лекаря. Булимиците също не дразнят прекалено силно с неудържимия си апетит. А ето че вълнуващите се от качеството на храната са способни напористо да натрапват своите възгледи на всеки, който е край тях.
Как да разубедим орторексика?
Аргумент 1. Дори пълният преход към здравословното хранене няма да ни спаси от вредното влияние на другите фактори от околната среда. Екологията на големия град е такава, че на нейния фон маниакалният стремеж към здравословната храна изглежда смешен. Без да говорим колко време и средства отнема това.
Аргумент 2. Можете ли да различите месото на агнето, израсло във ферма, от месото на агнето, пасло по замърсени пасбища? Всеки продукт до голяма степен е загадка за купувача и от това успешно се възползват някои недобросъвестни производители. Това не означава, че магазините за здравословно хранене трябва да се заобикалят. Най-добре е да ги посещаваме, но без фанатизъм.
Аргумент 3. Какво ще стане, ако в екстремна ситуация, когато липсва здравословна храна, се наложи да обядваме нещо друго? Организмът, държан дълго на определени продукти, трудно възприема промяната. Затова и в храненето, както и във всичко останало, е важна златната среда: менюто трябва да е съставено така, че обичайната храна да може да се намира винаги и навсякъде. Дори за вегетарианците в този смисъл е по-просто, защото плодовете или зеленчуците не са рядкост. А магазините за здравословна храна не са на всеки ъгъл.
Аргумент 4. Пожалете околните. Вечерята в компанията на орторексик е изпитание за хората със слаби нерви. Особено страдат мъжете: малцина от тях са способни да издържат разговор за храната. Думите „полезно“, „калории“, термините от диететиката им действат потискащо. Те биха понесли по-лесно жена с вълчи апетит, отколкото госпожица с калкулатор и таблица за съчетаемостта на продуктите. Със сигурност няма да им се прииска да живеят с такава.
Аргумент 5. Запомнете накрая, че приставката „орто“ ви класира като хора със закостенели разбирания. Все пак по-разумно е да бъдеш гъвкав, отколкото да оставаш на прекалено твърди позиции.
В търсене на златната среда
Безспорно от свято почитащите правилата на здравословния начин на живот има какво да научим. Например има смисъл да купуваме само прясно и качествено месо, за да се поглезим понякога със стек алангле. Недоварената риба с минимална кулинарна обработка също е много полезно ястие, но тогава и рибата трябва да бъде най-добрата.
Изварата, киселото мляко и другите млечно-кисели продукти също е добре да са натурални, тоест с къс срок за съхранение, без консерванти. Сметаната, която стои цяла седмица отворена и не се разваля, не е добрата инвестиция за здравето.
Организмът ви ще ви бъде много благодарен и ако се откажете от белия хляб. Опитайте да минете на пълнозърнест. И най-важното – старайте се да купувате продукти според особеностите на вашия стомах и климатичната зона, като избирате най-полезното от достъпните продукти.
Как да заподозрем начинаещия орторексик?
1 фаза. Прекалено много чете за здравословното хранене, губи десетки часове
в търсене за подобна информация в интернет.
2 фаза. Стреми се да подражава на измислени идеали или неостаряващи звезди от екрана. Това вече е тревожно.
3 фаза. Започва да купува само строго определени продукти и се храни отделно от общата трапеза.
4 фаза. Губи контрол над себе си и започва прекалено много да говори на тази тема.
5 фаза. Не допуска никакви компромиси с храната, дори по празниците, отказва се от купоните и ресторантите, на гости отива със своя храна.

 
Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *