Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се подготвите за кръвен тест

Много здравословни проблеми се идентифицират с помощта на кръвен тест, но резултатите могат да бъдат ненадеждни, ако не се спазват някои правила

кръвен тест

Нека да обясним как трябва да се подготвите за кръвен тест, възможно ли е да ядете и пиете преди процедурата и какво изобщо бива и не бива да се прави преди да отидете в лабораторията.

Всички процеси, протичащи в тялото, влияят върху състоянието на кръвта. Например, броят на белите кръвни клетки (основните клетки на имунната система, наричани още и левкоцити) може да се промени при наличие на инфекция или автоимунни и онкологични заболявания. Някои заболявания (ХИВ, болести на костния мозък и др.) могат да намалят броя на левкоцитите. Други (например бактериални и вирусни инфекции), напротив – да ги увеличат. Повишаване нивата на кръвната захар може да бъде предупредителен сигнал за развитие на диабет.

Ето защо кръвта е важен източник на информация за състоянието на всички органи и системи

Нейният анализ дава възможност на лекаря да разбере какво се случва в човешкото тяло.

Възможно е и е необходимо да се дава кръв не само при наличие на някакви симптоми. изследване се прави и като част от превенцията, за да се предотврати развитието на много заболявания – от сърдечно-съдови до онкологични. Препоръчва се веднъж годишно да се прави биохимичен кръвен анализ, да се проверява нивото на глюкозата, холестерола, билирубина, креатинина, уреята, чернодробните ензими. А ако има индикации, този списък може да бъде допълнен по препоръка на конкретен специалист.

Д-р Алла Равтович

Резултатите от тестовете ще зависят пряко от спазването на правилата, които трябва да се спазват преди да се направи кръвен тест. Д-р Алла Равтович, лекар по клинична лабораторна диагностика с над 25-годишен опит ще коментира основните правила, които трябва да се спазват преди процедурата.

Кръвен анализ: полезна информация

Защо да направите кръвен тест:

• за уточняване на диагнозата;
• предотвратяване развитието на болестта;
• за да се наблюдава състоянието на пациента и ефективността на лечението в динамика;
• контрол по време на бременност и др.

Най-доброто време да се даде кръв: сутрин от 8 до 11ч.

Време от последното хранене до кръводаряването: 8-14 часа (в някои случаи – поне 4 часа).

Преди кои изследвания периодът на гладуване е най-дълъг:

• глюкоза, тест за глюкозен толеранс;
• холестерол;
• аполипопротеини, пепсиногени;
• инсулин;
• HOMA;
• хормони;
• маркери за костен метаболизъм;
• FibroTest, FibroMax, SteatoScreen;
• триглицериди.

Какво друго трябва да се ограничи или изключи преди да се даде кръв?

• Алкохол;
• Тютюнопушене;
• Мазни храни;
• Безалкохолни напитки;
• Упражнения;
• В някои случаи е препоръчително да не се пият каквито и да е лекарства поне ден преди да се направи изследването.

Правила за подготовка

 

Препоръчва се да се дарява кръв, предназначена за лабораторни изследвания, сутрин на гладно, тъй като през деня нейните показатели могат да се променят. В краен случай, ако човек не може да се тества сутрин, това може да стане след 6 часа гладуване. По време на закуска е необходимо да се изключи употребата на храни, съдържащи мазнини.

Нищо за ядене преди теста

Първото условие за вземане на кръв е ограничен прием на храна. Има някои особености, които е добре да се знаят.

Условието „на празен стомах“ означава, че между последното хранене и вземането на кръв трябва да минат най-малко 4 часа,

„Строго на празен стомах“ – най-малко 8 часа. За някои кръвни изследвания (например холестерол и триглицериди) се изисква гладуване от 12 до максимум 14 часа.

Ограниченията за приема на храна включват и отказ от чай, кафе, сокове, плодови напитки и други подобни. Можете да пиете само вода, която не е минерална и не е газирана. Вечерята в навечерието на кръвния тест е добре да е лека, немазна. В идеалния случай 1-2 дни преди процедурата трябва да се спазва лека диета.

Не пийте алкохол и не пушете

24 часа преди вземане на кръвен тест трябва да изключите алкохола и 1-2 часа преди да отидете към лабораторията да не пушите.

Избягвайте физическата активност

Физическата активност влияе върху резултатите от кръвните изследвания, така че поне един ден преди процедурата трябва да спрете всякакви тренировки. Непосредствено преди вземането на кръв е неприемливо всяко физическо натоварване – било то бягане, бързо ходене или изкачване на стълби.

Уведомете лекаря за лекарствата, които взимате

Преди да назначи кръвен тест, лекарят ще ви попита какви лекарства приемате, тъй като ефектът им върху резултата от изследването е непредвидим. Следователно, най-вероятно приема на лекарството ще трябва да бъде отменен 24 часа преди анализа, или ще дарите кръв, преди да вземете лекарството.

При лечение с антибиотици кръвен тест се взема 1-2 седмици след последния прием на лекарството.

Пауза след рентгенова снимка или ултразвук

Невъзможно е да се дава кръв веднага след рентгенова снимка, ултразвук, физиотерапия, масаж, инжекции и други медицински процедури, тъй като метаболитните процеси се активират в организма – това може да изкриви резултатите от анализа.

Успокойте се

Ако сте възбудени и нервни, това може да повлияе на точността на резултатите от теста. Факт е, че вълнението повишава нивото на хормоните на стреса в тялото, което означава, че влияе върху състоянието на кръвта. Опитайте се да се съберете 15-20 минути преди процедурата, поемете дълбоко въздух и се успокойте.

Помислете за менструалния цикъл

Тази препоръка се отнася за жени в детеродна възраст и е от значение при преминаване на някои тестове – за хормони, FSH, пролактин, прогестерон, AMH.

Лекарят ще ви каже кой ден е по-добре, в зависимост от менструалния цикъл, да дарите кръв.

Общ кръвен анализ

Това е универсален анализ за диагностика и наблюдение на телесните параметри. Общ кръвен тест се предписва сред основните тестове при съмнение за различни заболявания на вътрешните органи и системи, инфекции, онкология и наличие на паразити.

Общият кръвен тест може да включва различни показатели: най-често това са данни за броя на левкоцитите, еритроцитите, тромбоцитите, нивата на хемоглобина, хематокрита (съотношение на обема на червените кръвни клетки към обема на течната част на кръвта).

За общ анализ е възможно да се дава както венозна, така и капилярна кръв, тоест от пръст.

Биохимия на кръвта

Биохимичният анализ е високоинформативен метод. С негова помощ лекарят може да получи представа за състоянието на пациента, работата на вътрешните му органи и метаболизма, както и да определи причината за заболяването и да предпише лечение.

Индикаторите, които най-често се включват в този анализ са:

⭕ Общ протеин;
⭕ Триглицериди;
⭕ Общ холестерол;
⭕ HDL („добър“) и LDL („лош“) холестерол;
⭕ Глюкоза;
⭕ Гликиран хемоглобин;
⭕ ALT (ензим на чернодробните клетки, по време на разрушаването на който навлиза в кръвния поток);
⭕ AST (ензим на клетките на черния дроб и сърдечния мускул);
⭕ Амилаза (ензим, отговорен за смилането на въглехидратите);
⭕ LDH (друг ензим, участващ в метаболизма на въглехидратите);
⭕ Албумин (протеин, който се произвежда в черния дроб и съставлява до 60% от общото количество протеини в кръвната плазма);
⭕ Гама-GT (ензим на черния дроб и панкреаса, участващ в метаболизма на аминокиселините);
⭕ Алкална фосфатаза (група ензими, които участват в процеса на асимилация на фосфор);
⭕ Билирубин (жълт пигмент, който се образува в далака и костния мозък по време на разграждането на червените кръвни клетки);
⭕ Калций (Ca-общ);
⭕ Калий (К+0);
⭕ Натрий (Na+);
⭕ Хлориди (Cl-);
⭕ Креатинин (разпаден продукт, който се образува в мускулите);
⭕ Урея (продукт от разграждането на протеините);
⭕ С-реактивен протеин (индикатор за възпалителен процес);
⭕ Пикочна киселина;
⭕ Серумно желязо и др.

В зависимост от целта, поставена от лекаря, броят на индикаторите, които се изследват за биохимия на кръвта може да бъде различен.

Кръвта за биохимичен анализ най-често се взема от вена, тъй като това е и най-достъпният начин за получаване на достатъчен обем кръв, която ще се използва за изследването.

Правила за подготовка

– В колко часа се прави изследването: предимно сутрин.
– Може ли да се яде преди теста: анализът се извършва строго на празен стомах или след гладуване – последното хранене трябва да е било преди 8-12 часа.
– Може ли да се пие вода преди да се даде кръв за биохимия? Да.

Допълнителни условия:

– 2 дни преди теста от диетата трябва да се изключат мазни, сладки, пикантни, солени, пушени храни, алкохол, кафе и силен чай.

– Предния ден се въздържайте от тежки физически натоварвания, баня и сауна.

– 1-2 часа преди това – от пушене.

Също така си струва да се вземат предвид характеристиките на подготовката за отделните параметри:

• Показатели на липидния профил (холестерол, HDL, LDL, триглицериди) – кръвен тест се прави след 12-14 часа гладуване. Две седмици преди изследването лекарствата, които понижават нивото на липидите в кръвта, се спират.

• Урея – 1-2 дни преди теста трябва да откажете храна, богата на пурини (например ястия с черен дроб), да ограничите консумацията на месо, риба, кафе.

• Глюкоза – преди този анализ не трябва да миете зъбите си и да дъвчете дъвка сутрин.

• Глюкозотолерантен тест – специфичен. Първо се прави на гладно. След това – час по-късно и два часа след въглехидратно натоварване (200 мл захарен сироп, който се изпива преди изследването).

Кръвен тест за хормони

Този анализ се предписва от лекар, за да се изясни или потвърди диагнозата, когато има подозрение за някаква ендокринна патология в тялото.

Понякога кръвен тест за хормони може да разкрие заболяване на ранен етап, когато все още няма клинични прояви.

Като правило се предписва анализ за хормони на щитовидната жлеза, хипофизата, половите и надбъбречните жлези. Кръвта за хормони се взема от вената.

Правила за подготовка

– В колко часа се прати: предимно сутрин от 8 до 11 сутринта. Някои хормонални тестове могат да се направят следобед или вечер.

– Хранене преди изследването? Оптимално – последното хранене трябва да е 8-12 часа преди теста. В някои случаи е приемливо 4-5 часа преди да се вземе кръв.

– Може ли да се пие вода? Да.

Допълнителни условия

– 1-2 дни преди изследването мазните храни трябва да бъдат изключени от диетата, а в навечерието на процедурата не преяждайте. В деня преди изследването трябва да се опитате да не сте нервни, да не правите упражнения, да не се прегрявате и да не се преохлаждате.

Изброяваме точките, които трябва да се имат предвид при вземането на тестове за различни хормони:

⭕ Хормони на щитовидната жлеза – по време на първоначалния преглед лекарствата, които засягат функцията на щитовидната жлеза, се спират (след съгласуване с лекаря) 2-4 седмици предварително.
⭕ Секс хормони – анализът се планира в зависимост от фазата на менструалния цикъл. За определяне нивото на LH, FSH е за предпочитане 2-3 дни, за естрадиол – 2-3 или 21-23 дни от началото на цикъла. Преди изследването на пролактина е невъзможно да се палпират млечните жлези.
⭕ Адреналин и норепинефрин – седмица преди изследването трябва да се изключат някои лекарства (салицилати, β-блокери). В деня преди анализа – въздържайте се от алкохол, тежки физически натоварвания, прием на витамини от група В.
⭕ ACTH, кортизол – 20 минути преди да дадете кръв за хормони на стреса, трябва да се успокоите и да се отпуснете.

Коагулационни изследвания

Коагулограмата е анализ на показателите на кръвта, отговорни за нейната коагулация. Това изследване се предписва като правило при подготовката за операции, преди раждане, за проследяване на ефективността на лечението, за диагностициране на тромбоза или цироза на черния дроб.

Кръвта за коагулограма се взема от вената. Поради спецификата на оценката на показателите, резултатът от анализа обикновено е готов след 1-2 дни.

Правила за подготовка

– В колко часа се прави? Предимно сутрин.

– Може ли да се яде преди да отидете в лабораторията? Трябва да се въздържате от ядене в продължение на 8-12 часа (или поне 4 часа преди анализа).

– Може ли да се пие вода преди изследването? Да.

Допълнителни условия

– Преди да се вземе кръв се препоръчва да поседите тихо и кротко за 20-30 минути.

Анализ на Rh фактор

Това изследване позволява да се определи каква кръвна група има човек и неговия Rh фактор. Всеки трябва да знае това – каква кръвна група е и какъв Rh фактор е. Тази информация е необходима когато се прелива кръв, или двойката се подготвя за зачеване.

Кръвен тест за определяне на Rh фактора се взема от вена или от пръст. Няма нужда от предварителна подготовка.

Кръвен тест за туморни маркери

Това изследване за откриване на рак в ранните стадии се основава на факта, че туморните клетки отделят определени вещества в кръвта. Има няколко вида туморни маркери, те се избират в зависимост от местоположението на тумора. Кръвта за анализ се взема от вената.

Правила за подготовка

– Кога се прави? Сутрин.

– Може ли да се яде преди изследването? Трябва да са минали поне 8 часа от последното хранене.

– А да се пие вода? Да.

Допълнителни условия

– В деня преди изследването трябва да се въздържате от повишена физическа активност, да изключите мазните храни;

– 2-3 дни преди това е препоръчително да се откажете от алкохола и тютюнопушенето;

– В навечерието на процедурата се въздържайте от прием на лекарства, а в някои случаи и от полов акт;

– По време на остри възпалителни заболявания не се прави изследване за онкомаркери.

Имунологични изследвания

Този анализ се предписва от лекар за оценка защитните сили на организма: определя се наличието на хормони и имуноглобулини, които влияят на имунната система. Допълнително могат да се изследват и други показатели: левкоцити, фагоцити, имуноглобулини A, M, G, лимфоцити и др. Кръвта за анализ се взема от вената.

Правила за подготовка

– Както и при предишните изследвания – прави се рано сутрин. Трябва да са минали 8-12 часа от последното хранене (или минимум 4 часа поне).

– Може да се пие вода.

Допълнителни условия

– Два дни преди теста не можете да ядете мазни и пикантни храни, да пиете алкохол. След консултация с лекар може да се наложи да спрете приема на определени лекарства 1-2 седмици предварително.

Популярни въпроси и отговори

На най-популярните въпроси на относно процедурата за кръвен анализ отговаря д-р Алла Равтович.

Вредно ли е за тялото да се кръв?

– Не. Обемът на кръвта, необходим за изследването, е незначителен за организма. Дори при назначаването на комплексни изследвания, той не надвишава 20-30 милилитра, което не е значителна загуба на кръв. Вземането на кръв в която и да е модерна клиника включва използването само на медицински изделия за еднократна употреба, което елиминира риска от инфекция на пациента.

Възможно ли е да поискате анализ за вземане на кръв от пръст, а не от вена и обратно?

– Кръв за изследване се взема предимно от вена. Например, само венозна кръв се използва за имунохимични изследвания, както и (с малки изключения) за биохимични изследвания.

Що се отнася до общия кръвен тест, в някои случаи (труднодостъпни вени при пациент, вземане на кръв от новородено) се взема капилярна кръв за общ кръвен тест. Въпреки това все още се препоръчва вземането на венозна кръв за изследване, тъй като има редица предимства:

• по-голямо количество взет материал, което повишава информативността на изследването;
• по-нисък риск от образуване на кръвен съсирек в пробата;
• вземането на кръв от вената е много по-бързо.

Има обаче изследвания, които се извършват само с капилярна кръв – например за определяне времето за съсирване на кръвта.

Кога и какво може да се яде след взимане на кръв?

– Ако кръвта за лабораторно изследване се взема строго на празен стомах, тогава след тази процедура няма ограничения за приема на храна.

Източник: www.invitro.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *