Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как се лекува слънчево изгаряне с мазила от аптеката и народни средства

Ако случайно сте заспали на плажа и кожата на гърбът ви „гори“ при докосване, със сигурност имате слънчево изгаряне

слънчево изгаряне

Какво ще е по-ефективно да направите при слънчево изгаряне – да намажете изгорялото с кисело мляко или да тичате до аптеката за мехлеми? Какви нови средства има в арсенала на съвременната фармацевтика и кои рецепти от народната медицина ще помогнат?

Всеки от нас много добре знае, че кожата трябва да се предпазва от слънцето, като се правят слънчеви бани само под чадър и не повече от 20 минути на ден. Но слънцето изглежда толкова приятно, лекият бриз е така пристрастяващ… Отпускаме се, припичаме се, губим бдителност и бързо се превръщаме в средно изпечена пържола – с червена и сърбяща кожа. Кошмарът започва, когато се опитаме да навлечем дрехите си.

Най-често станалото факт слънчево изгаряне започва с усещане за напрежение и изтръпване на кожата. След няколко часа ще се почувстват и болките. Понякога дори скача и вътрешната температура на тялото, тъй като има и втрисане. А често изгорялата кожа е не просто червена, ами направо лилава, с тук-там някой и друг мехур.

Какво да направите, ако все пак пострадате от слънчево изгаряне, казват специалистите

В самото начало изгорялото място трябва да се охлади. Това ще помогне да се забави развитието на възпалителния процес в кожата. Затова веднага нанесете кърпа, напоена със студена вода (чешмяна или минерална, не морска – солта ще раздразни кожата). Може да използвате охлаждащи лосиони, но не и на алкохолна основа (вижте дали има етанол в състава).

Д-р Надежда Червинская, дерматолог

При сериозно слънчево изгаряне е по-добре да се откажете от народните средства като намазване на засегнатите участъци от кожата със заквасена сметана или кисело мляко – може да си причините инфекция, предупреждава д-р Надежда Червинская, дерматолог и козметолог. В допълнение, заквасената сметана ще покрие повърхността на изгарянето с мазен филм и това само ще увеличи възпалението. Кожата трябва да диша. По същата причина е строго забранено да се намазват изгаряния с растителни масла (включително и зехтин). И е просто опасно върху прясно изгорялата кожа да се използват компреси с оцет (или с урина, популярни сред някои сегменти от населението). Заради това може да започне сериозна инфекция.

При прясно, току-що получено изгаряне най-правилно би било да се нанесе пяна на базата на декспантенол (например Бепантол), която лесно се абсорбира, овлажнява кожата и предотвратява влошаването на възпалението. В българските аптеки се продават различни козметични средства, които съдържат декспантенол (прочетете съдържанието). Бепантол се продава в Гърция и Турция. Бепантен има съвсем различен състав и е спорно дали ще помогне. Дефламол е по-вероятно да донесе облекчение.

Ако изгарянето е започнало да образува мехури или кожата вече се отлепва, тогава са нужни средства за заздравяване на рани, които ще предпазят увредената кожа от проникване на бактерии. Можете пак да използвате продукти на основата на декспантелон, но не пяна, а мехлем, ако изгорената кожа е прекалено суха (мехлемът омекотява) или гел, ако изгореното място се намокри (гелът изсъхва).

Случва се изгореното място да боли много

В този случай може да вземете комбиниран аналгетик с парацетамол или ацетилсалицилова киселина. По-добре е да не се приемат други хапчета, за да не увеличите алергичната кожна реакция.

За да облекчите сърбежа, купете от аптеката антиалергични гелове и мехлеми на основата на антихистамин. Има няколко лекарства, подходящи за лечение на слънчево изгаряне: Фенистил, Алергозан крем, Псило Балсам гел, Дермодрин.

От билките, добре облекчава сърбежът компрес от невен. Залейте супена лъжица цвят от невен с чаша вряща вода, оставете за 20 минути. Нанесете компреса три пъти на ден в продължение на 20 минути, съветва фармацевката Наталия Опихтина.

За да не си докарате тежко слънчево изгаряне, яжте сирене

Активното слънце уврежда кожата и косата. И за да се използва за добро, е необходим интегриран подход. Има минерали и витамини, които ще ни предпазят от прекомерното излагане на слънце. Например, калцият намалява чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи. Ето защо, на плажа си струва всеки ден да ядете храни, богати на калций – сирена, извара, кисело мляко.

Топ 5 на най-добрите слънцезащитни продукти за след слънце с охлаждащ ефект

1. Nivea after sun охлаждащ спрей за след слънце

Нивеа е позната марка и лесно се помни. Охлаждащия спрей за след слънце добре овлажнява и успокоява кожата, има и освежаващ ефект. Формулата на спрея е много лека, емулсията не позволява на кожата да се отлепи и поддържа водния баланс в продължение на 48 часа.

Много хора оцениха добрата форма на бутилката – благодарение на страничното оребрение е удобно да се държи в ръце. Има и дозатор, работи правилно, не задръства. Самият спрей се разнася лесно по кожата, попива бързо, не създава лепкаво усещане.

Предимства и недостатъци

– Приятна текстура; Бързо се абсорбира; Овлажнява; Освежава.
– Съставките не са естествени.

2. Annemarie Borlind охлаждащ гел за след слънце

Немският гел за след слънце има стабилен охлаждащ ефект. Осигурява интензивна хидратация дори на зачервена и изгоряла кожа. Тя се успокоява, а зачервяването намалява. Кремът е от скъпите, но действа много ефективно. Съставът не съдържа масла, които биха създали усещане за мазен филм, а овлажняването с факт благодарение на алое вера и комплекс от билки. Няма и усещане за стягане. Сред компонентите има провитамин B5 и алантоин. Те работят в тандем, за да помогнат на кожата да започне естествените си възстановителни процеси. Потребителите отбелязват, че гелът се е превърнал в спасител дори при много силно слънчево изгаряне.

Предимства и недостатъци

– Незабавно успокоява кожата; Помага дори при изгаряния; Добър състав

– Без дозатор; Бързо се изчерпват наличностите; Висок разход, в смисъл, че може да се намаже повече, отколкото е необходимо, и заради това кремът да свърши бързо.

3. Garnier Ambre Solaire спрей за след слънце

Garnier Ambre Solaire има два варианта – с алое и кактус. Пробвайте кактусовото Garnier Ambre Solaire. Предлага се под формата на спрей, което го прави лесен за използване. Икономичен е. Удобен за употреба заради ребрата, които са отстрани на бутилката. Продуктът за след слънце дълбоко овлажнява кожата, придава й усещане за свежест, след нанасяне тя става мека и нежна. Ароматът на спрея е плодов, много приятен, текстурата е лека и не лепкава, не цапа дрехите. Може да се използва и върху лицето, като се избягва кожата около очите.

Предимства и недостатъци

– Удобна опаковка; Приятен аромат; Деликатна текстура; Не оставя мазен филм и лепкаво усещане.

– Много химикали.

4. Carroten Aquavelvet овлажняващ лосион за тяло за след слънце

Ще постигнете добро хидратиране с Carroten Aquavelvet овлажняващ лосион за тяло за след слънце. Задържа естественото ниво на влажност на кожата, като в същото време удължава тена. Продуктът има сравнително бърз охлаждащ ефект и лека формула, която не омазнява кожата, тъй като попива изключително бързо. След употреба кожата е моментално охладена, хидратирана и оставя чувство за свежест за дълго време.

Предимства и недостатъци

– Приятен аромат и текстура; Добра покривност: Дава усещане за стабилно охлаждане на кожата.

– Много химикали и неособено практична опаковка.

5. Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ

Глобал Хелт Дерматил

Глобал Хелт ДЕРМАТИЛ е единственият продукт с билки и естествени съставки в нашия Топ 5 на средствата, които може да използвате след слънчево изгаряне. Макар в състава му да има цинкова паста, D-пантенол и ланолин, другите три естествени съставки – перуански балсам, пчелен восък и лайка са напълно достатъчни, за да се справят с различни кожни проблеми. Дерматил ще успокои леко изгорялата кожа и в същото време ще донесе облекчение при изгаряне, което е причинило рани. Има силно изразено антибактериално действие – цинковата паста подсушава, след нея лайката лекува, а перуанският балсам и пчелният восък имат грижата за здравословния завършек.

Предимства и недостатъци

– Отлична комбинация от естествени и козметични съставки; Лесно нанасяне; Приятен аромат; Отлични съотношение цена-качество; Подходящ за всички възрасти.

– Подвижен капак.

Как да изберем крем след слънчево изгаряне

Грешка е да се смята, че продуктите за след слънце са необходими само при зачервяване или изгаряне. Всъщност, дори и да няма негативни прояви върху кожата след като сте били на плажа, тя трябва да бъде успокоена във всеки случай, за да се предотвратят патологични състояния в бъдеще.

Когато избирате, обърнете внимание какъв проблем трябва да се реши, съветва дерматоложката Надежда Червинская.

Овлажняването е необходимо, тъй като слънцето и морската вода изсушават кожата. Да се омекоти кожата – също, защото под въздействието на UV лъчите тя загрубява. Пилингът е нужен поради факта, че кератиноцидите, основните клетки на епидермиса, започват да узряват бързо, съответно и обновяването става по-бързо. Емолиентът спомага за поддържане целостта на епидермиса.

Заради това съставът трябва да бъде приблизително такъв:

• овлажняващи съставки – хиалуронова киселина, колагенов хидролизат или бетаин;
• успокояващи съставки – Д-пантенол, алантоин, пребиотици;
• емолиенти – бадемово масло, масло от жожоба, сквалан.

Внимателно прочетете състава, обърнете внимание на срока на годност на продукта и срока на годност след отваряне на тубата.

Популярни въпроси и отговори

Дерматоложката Надежда Червинская отговаря на популярни въпроси от читатели за това как правилно да се грижим за кожата и дали специалните продукти след слънчево изгаряне помагат.

Как да се грижим за кожата след слънчево изгаряне?

След плаж в никакъв случай не трябва да използвате химически пилинг. Избягвайте и всякакви агресивно-интензивни козметични процедури. Кожата с тен е увредена и възпалена от излагане на ултравиолетови лъчи и се нуждае от редовно омекотяване, успокояване и овлажняване с качествена козметика. Това могат да бъдат кремове, гелове, мляко, лосиони. Основното е, че те съдържат овлажняващи, успокояващи и омекотяващи компоненти.

Какви съставки трябва да съдържат продуктите за след слънце?

Хиалуроновата киселина, полизахаридите, трехалозата, колагеновият хидролизат, бетаинът са отговорни за овлажняването. Успокояващите съставки могат да бъдат D-пантенол, алантоин, пребиотици. Емолиенти – бадемово масло, масло от жожоба, сквалан.

Ще помогнат ли продуктите за след слънце при по-сериозно слънчево изгаряне?

Слънчевото изгаряне е патологично състояние на кожата. Ако говорим за козметика, тогава тяхната задача е преди всичко естетическа грижа. Ако говорим за фармацевтични продукти, тогава те решават проблема с изгарянията. Това означава, че козметиката само допълва ефекта на лекарствените препарати, а в случай на по-силно изгаряне е важно да се консултирате с лекар и да предпишат необходимите лекарствени средства.

Източник: skin.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *