Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Увеличава ли спазването на вегетарианска диета риска от фрактура на костите?

Вредно ли е за костите следването на вегетарианска диета? Ето какво казва ново мащабно излседване по въпроса

вегетарианска диета

Това, което хората ядат, влияе върху множество аспекти на тяхното благосъстояние. Неяденето на месо е популярен диетичен избор и има определени ползи за здравето. Изследователите обаче все още се стремят да разберат потенциалните рискове от спазването на вегетарианска диета.

Скорошно проучване в Обединеното кралство изследва риска от фрактури на бедрената кост сред хора, които ядат месо, пескатарианци (хора, които ядат само риба, но не и месо) и вегетарианци.

Резултатите от проучването показват, че както мъжете, така и жените, които следват вегетарианска диета, са изложени на по-висок риск от фрактури на бедрената кост. Това отчасти е свързано с по-ниския индекс на телесна маса сред участниците, които не ядат месо.

 

Увеличава ли риска от фактури спазването на вегетарианска диета?

 

Ново проспективно кохортно проучване, което включва над 400 000 участници, се опитва да отговори на този въпрос. Изследователите са използвали данни от UK Biobank, които включвт хора от Англия, Шотландия и Уелс на възраст 40-69 години.

Изследователите разглеждат риска от фрактури на бедрената кост, проследявайки участниците средно дванадесет и половина години по-късно.

Въз основа на въпросници за честотата на хранене изследователите са разделили участниците в четири ключови групи:

• Хора, които редовно ядат месо: Тези участници съобщават, че ядат месо пет или повече пъти седмично.

• Хора, които ядат месо по-рядко: Тези участници ядат месо по-малко от пет пъти всяка седмица.

• Пескатарианци: Тези участници консумират риба, но не и месо.

• Вегетарианци: Всички тези участници не ядат месо.

Въпреки това групата включва тези, които ядат млечни продукти или яйца, и тези, които не ядат яйца или млечни продукти (вегани).

Изследователите са избрали да комбинират веганските и вегетарианските групи, тъй като само няколко участници са били вегани.

Изследователите отчитат много други фактори, включително пол, етническа принадлежност на участниците, редовна употреба на хранителни добавки, ниво на активност, тютюнопушене и консумация на алкохол. След това те са разгледали риска от фрактури на бедрената кост сред тези различни хранителни групи.

Констатациите показват, че хората, които следват вегетарианска диета, са изложени на 50% по-висок риск от фрактура на бедрото в сравнение с групите, които ядат месо и пескатарианците.

 

Защо вегетарианците имат по-висок риск от фрактури на костите?

 

Изследователите отбелязват, че част от този повишен риск може да се обясни с по-ниския индекс на телесна маса на участниците, които следват вегетарианска диета. Авторите спекулират, че по-нисък ИТМ може да означава влошено здраве на мускулите и костите и по-малко омекотяване при падане поради липса на мазнини.

Но повечето от причините за рисковата асоциация остават неясни. Авторите спекулират, че повишеният риск от фрактури може да бъде свързан с по-ниските нива на протеини и други ключови хранителни вещества във вегетарианската диета.

Д-р Емили Лийминг, регистриран диетолог и експерт по храненето, която не е участвала в проучването, казва следното:

„От други проучвания знаем, че малко по-високият ИТМ предпазва от риск от фрактури, така че това може да се обясни частично с разликите в плътността на костната маса. В това проучване хората, които спазват вегетарианска диета, са имали средно по-нисък ИТМ в сравнение с другите диетични групи. Въпреки това, както показва проучването, вероятно има и други фактори.“, казва Лийминг.

Д-р Емили Лийминг, регистриран диетолог и експерт по храненето
Д-р Емили Лийминг, регистриран диетолог и експерт по храненето

 

Прави ли това вегетарианската диета вредна?

 

Въпреки по-високия риск от фрактура на бедрената кост сред вегетарианците, това не означава, че хората трябва да избягват тази диета, според Джеймс Уебстър, автор на изследването.

„Открихме, че вегетарианците са изложени на 50% по-голям риск от фрактура на бедрото, отколкото обикновените месоядни, независимо от пола. По-ниският ИТМ при вегетарианците обяснява част от тази разлика в риска… Важното е, че 50% по-големият риск при вегетарианците се превежда до още три фрактури на 1000 души за 10 години.“

„Следователно ползите за здравето от вегетарианската диета, включително по-нисък риск от рак и сърдечно-съдови заболявания, могат да надвишават всяко увеличение на риска от фрактури на бедрената кост. Освен това, тъй като няма разлика в риска между нередовните и редовните ядящи месо, намаляването на приема на месо от диетата не изглежда да повлиява риска от фрактура на бедрената кост”, категоричен е авторът на изследването.

Джеймс Уебстър, автор на изследването
Джеймс Уебстър, автор на изследването

 

Могат ли хората, следващи вегетарианска диета да си набавят нужните хранителни вещества?

 

Хората, които искат да спазват вегетариански режим на хранене трябва да намерят алтернативни растителни източници на хранителни вещества, които са по-често срещани в животинските храни.

Например калцият може да бъде по-труден за набавяне за вегетарианците, ако не консумират достатъчно млечни продукти. Има някои хранителни продукт, обогатени с калций, като някои зърнени храни или портокалов сок. Растителни опции като броколи, бадеми или бял боб също могат да осигурят калций.

Вегетарианските диети обиквено са бедни и на витамин B12. Стриктните вегани може да се наложи да консумират обогатени храни като хранителна мая, за да отговорят на нуждите си от витамин В12.

Линк към изследването: https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-023-02993-6

Източници: https://www.medicalnewstoday.com; https://www.researchgate.net; https://www.emilyleeming.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *