Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Превенция на деменция: какво да помиришем, за да сме по-умни

Учените откриха връзка между обонянието и когнитивните способности

по-умни
Учените са установили, че вдишването на аромати насън може да ни направи по-умни и подобрява паметта повече от 3 пъти.

Учените от Центъра за невронаука на обучението и паметта към Калифорнийският университет – Ървайн установиха , че използването на миризми може да подобри паметта и когнитивните способности на мозъка, както и да предотврати развитието на деменция.

Експеримент за вдишване на аромати по време на сън в продължение на два часа показа, че паметта на възрастните хора се подобрява повече от 3 пъти (226 процента) в сравнение с контролна група от хора на същата възраст. Разбира се, за да станат факт тези резултати е било нужно повече време от цитираните по-горе два часа.

КАК Е ПРЕМИНАЛ ЕКСПЕРИМЕНТЪТ?

Четиридесет и трима мъже и жени на възраст 60–85 години, които не са страдали от увреждания на паметта, мисленето или възприятието, били разделени на случаен принцип в две групи. Едната група – контролната – не е била подложена на никакви специфични ефекти на миризми по време на сън. На втората група е било позволено да вдишва свободно 7 различни миризми в продължение на 2 часа през нощта по време на сън. Ароматите били разпръскани в стаите последователно и с помощта на дифузер и арома свещи. Цялото това мирисане на различните аромати е продължило 6 месеца.

Освен това, показателите на паметта и мисленето са били измерени с помощта на невропсихологични тестове, а състоянието на мозъка е било проверено чрез ЯМР.

КАКВИ МИРИЗМИ ПОДОБРЯВАТ ПАМЕТТА И НИ ПРАВЯТ ПО-УМНИ?

Седемте основни аромата, които значително подобрили паметта при по-възрастните хора са:

– роза,
– портокал,
– евкалипт,
– лимон,
– мента,
– розмарин,
– лавандула.

В допълнение към по-добрите резултати за памет и когнитивни способности, магнитният резонанс е показал, че при участниците в експеримента, които били подложени на ароматерапия, е бил подобрен нервния сноп от бяло вещество, известен като uncinate fasciculus, който свързва медиалния темпорален лоб с префронталния кортекс на мозъка, отговорен за вземането на решения. Участниците също съобщили, че освен всичко друго, започнали и да спят по-добре.

Между другото, по-ранни проучвания показват, че хората с деменция в ранен стадий, на които е позволено да вдишват до 40 различни миризми два пъти на ден в продължение на 15 дни, подобряват паметта си, езиковите умения и симптомите на депресия намаляват.

Възможно ли е да се охладим жегите с помощта на аромати?

Действително, учените се опитаха да разберат как работят езиковите и културни асоциации с определена миризма и субективното усещане за топлина или прохлада. Те дори направиха подобни експерименти, но все още няма надеждни доказателства, че някои миризми ни помагат да се стоплим, докато други карат да усетим прохлада или дори лек студ. Въпреки това има определени психологически асоциации между миризма и някаква ситуация, най-често вкусова, атмосферна или емоционална.

Традиционно освежаващите аромати са:

– мента;
– цитрусови плодове (лимон, портокал, грейпфрут);
– евкалипт;
– бергамот;
– лавандула.

Източник: cnn.com

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
НЕВРОХЕЛТ плюс възстановява функциите на мозъка след прекаран инсулт

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *