Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Малини – полезни за сърцето, необходими на мозъка

Според учените-ботаници, Централна Европа е родното място на вкусните и полезни малини

малини

В същото време първите споменавания на малината като градинска култура се появяват в древни гръцки и римски ръкописи, датиращи от 3-ти век пр. Хр. През миналия век растението е широко разпространено не само на европейските територии, но и в Америка, Азия, Африка и Австралия. Днес водещи производители на малини са Сърбия, САЩ и Русия.

Малините имат висока хранителна стойност. В готварството плодовете се използват за приготвяне на сокове, конфитюри, сиропи, компоти, сладкарски изделия, пълнежи за печене и алкохолни напитки. Плодове, цветове, корени и малинови листа се използват в алтернативната медицина.

Хранителна и витаминозна стойност на малините

Хранителна стойност на 100 грама малини:

• 0,784 грама протеини;
• 0, 477 грама мазнина;
• 8, 231 грама въглехидрати;
• 476 грама органични киселини;
• 8, 231 грама дизахариди и монозахариди;
• 3, 693 грама диетични фибри;
• 84,822 грама вода;

Витамини в 100 г малини:

• А, еквивалент на ретинол – 32, 011 µg;
• бета-каротин – 0, 193 mg;
• С, аскорбинова киселина – 24,772 mg;
• В1, тиамин – 0, 018 mg;
• Н, биотин – 1, 879 ug;
• В2, рибофлавин – 0, 047 mg;
• Е, токоферолов еквивалент – 0, 548 mg;
• В5, пантотенова киселина – 0, 191 mg;
• РР, еквивалент на ниацин – 0, 647 mg;
• В6, пиридоксин – 0, 067 mg;
• В9, фолати – 5, 794 mcg.

Калорийно съдържание на 100 грама прясна или замразена малина е около 47 ккал. Един плод от растението (2 грама) съдържа 0, 931 ккал, в една супена лъжица плодове (15 грама) – 6, 977 ккал, в чаша (145 грама) – 67, 442 ккал.

Малини – колкото вкусни, толкова и полезни за здравето

Всеки знае, че конфитюрът от малини е изпитан лек срещу настинки.

И още:

Подобряват работата на мозъка

Благодарение на антиоксидантите, малините помагат да се избегне свързаното с възрастта увреждане на паметта. В допълнение, това малко плодче насърчава растежа на нови нервни клетки в мозъка.

Намаляват кръвната захар

Диетичните фибри и полифенолите в малините помагат за понижаване нивата на кръвната захар и предотвратяват скокове ѝ.

Предпазват сърцето

Ако ядете редовно малини, малко по малко, може да поддържате здравето на сърцето. Проучванията потвърждават, че консумацията на малини намалява риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания, предотвратява натрупването на тромбоцити и понижава кръвното налягане.

Помагат за отслабване

Малината е отличен избор за тези, които искат да се справят ефективно с излишните килограми. Експериментите показват, че лабораторните животни, които са яли мазни храни и в същото време са получавали високи дози малинови кетони, са натрупали по-малко излишни килограми от тези, които са го направили без помощта на малините.

Борят се с артрита

Доказано е, че малините са ефективни за предотвратяване на артрит. Екстрактът от горски плодове намалява риска от развитие на артрит, облекчава протичането му, предпазва от подуване и разрушаване на ставите.

Предпазва кожата от стареене

Малините са богати на витамин С, който действа като антиоксидант, бори се със свободните радикали, подобрява производството на колаген и неутрализира негативните ефекти на слънцето върху кожата.

Малините укрепват имунната система

Подпомагат способността на организма да се противопоставя на инфекциите. Богати са на желязо, мед и други вещества, без които нормалното функциониране на кръвта и кръвоносната система е невъзможно. Хората, страдащи от анемия, е полезно да ядат шепа плодове всеки ден.

За лечение на простатит

В алтернативната медицина плодовете на растението се използват за лечение на простатит. Мъжете, изправени пред проявите на това заболяване, се съветват да ядат чаша плодове на ден през целия летен сезон.

Подпомагат възстановяването

Доказано е, че хората, които редовно консумират малини, се възстановяват по-бързо след тежки натоварвания (силови, зрителни, умствени, психо-емоционални), както и след продължителни заболявания. Съдържащите се в плодовете съединения могат значително да увеличат физическата издръжливост на спортистите.

За злояди деца

Малините съдържат вещества, които повишават апетита, нормализират работата на червата и стомаха, облекчават болката в храносмилателния тракт и активират секрецията на храносмилателни сокове.

Как да ги избирате при покупка?

По-добре е да купувате плодове в контейнер, изработен от естествени материали (картон или дървени стърготини). Въздухът трябва да прониква вътре, например през перфорацията на капака, както и на дъното. Разклатете кутията, преди да купите, за да сте сигурни, че плодовете се движат свободно вътре. Ако усетите, че са залепнали, откажете покупката. Плодовете трябва да са чисти, свежи, с подвижна зрялост, от един и същ сорт, без повреди и болести. След закупуване на малините е по-добре да ги изядете бързо, тъй като не траят дълго. И не забравяйте да ги изплакнете добре преди да ги консумирате.

За кого могат да бъдат вредни малините?

Обикновено здрав човек може да изяде не повече от 400 грама малини на ден. В същото време е важно да включите плодовете в диетата през първата половина на деня и да не надвишавате общия прием на калории.

Комбинирането на малини с протеини и фибри може да ви помогне да усвоите по-добре хранителните вещества и да избегнете скокове в кръвната захар. Можете също така да ядете малини след основното хранене.

При определени процеси в организма количеството малини в диетата ще трябва да бъде намалено:

– при обостряне на заболявания на стомашно-чревния тракт (гастрит, язва и др.);

– при бъбречни проблеми и подагра поради диуретичния ефект, който малините имат;

– ако сте алергични към някакви горски плодове.

Поради възможна алергична реакция, жените не трябва да използват малини по време на кърмене и също така внимателно да ги въвеждат в допълващите храни за бебета.

Преди раждане или хирургични интервенции се постарайте да не ядете малини, тъй като салициловата киселина в състава им значително ще влоши съсирването на кръвта.

Глюко баланс
Глюко баланс за нормализиране на кръвната захар

 

Източник: www.bbcgoodfood.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *