Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Храненето по-рано през деня подобрява нивата на кръвната захар

Ново проучване открива, че изяждането на 80% от храната за деня в по-ранните часове дава много добри резултати за контрола на кръвната захар

ранното хранене е полезно за кръвната захар

Хората със затлъстяване и преддиабет, които ядат по-голямата част от храната си през първите осем часа на деня, може да са в състояние да намалят нивата на кръвната си захар, дори и да не отслабнат, показва малко проучване.

За двуседмичното проучване изследователите са изследвали как времето на хранене е повлияло на кръвната захар при 10 участници със затлъстяване и преддиабет, състояние, което се диагностицира, когато хората имат кръвна захар, която е леко повишена, но не достатъчно висока, за да се превърне в пълен диабет тип 2.

Всички участници са прекарали една от седмиците, следвайки обичайния си режим на хранене, като половината от дневните си калории са приемали след 16:00 часа, а другата седмица са правели тип периодично гладуване, известно като ранно хранене, при което изяждат 80 процента от своите калории преди 13ч.

Всеки участник е получил приготвени ястия с достатъчно калории, за да поддържа текущото си тегло, и всички са носели непрекъснато апарати за проследяване на кръвна захар по време на проучването.

През седмицата, в която са се хранели рано, участниците са имали значително по-малко време, когато кръвната им захар се покачва над здравословния диапазон, отколкото през седмицата, когато са спазвали обичайните си хранителни навици, според резултатите от проучването, представени на Годишна среща на ендокринното общество.

„Този ​​тип хранене, чрез ефекта си върху кръвната захар, може да попречи на тези с преддиабет или затлъстяване да прогресират до диабет тип 2“,  казва водещият автор на изследването д-р Джоан Бруно, сътрудник по ендокринология в Нюйоркския университет Langone Health.

д-р Джоан Бруно, сътрудник по ендокринология в Нюйоркския университет Langone Health

 

Защо предиабетът е проблем и как можете да го предотвратите?

 

Приблизително 1 от 3 възрастни американци има преддиабет, но в Европа статистиката не е толкова шокираща. Състоянието е по-често срещано сред хора със затлъстяване и на 45 или повече години.

Редовната физическа активност и умерената загуба на тегло могат както да помогнат за предотвратяване на преддиабет, така и да предпазят от прогресиране към диабет тип 2.

За човек с тегло 90 килограма загубата на 4,5 кг. (5 процента от телесното им тегло) може да помогне за намаляване на риска от задълбочаване на състоянието. За постигане на такъв резултат е нужно да отделяте поне 150 минути седмично в бързо ходене или около половин час на ден, пет дни в седмицата.

Що се отнася до периодичното гладуване, изследователи като тези, които стоят зад проучването на Нюйоркския университет, изследват различните му въздействия върху затлъстяването и преддиабета и дали някакви конкретни стратегии за разпределяне на времето за хранене помагат за подобряване на здравето на хората с тези състояния.

Когато хората виждат подобрения на кръвната захар с периодично гладуване, това обикновено е защото губят тегло и това, което е известно като висцерална мазнина – коремна мазнина, която може да се натрупа около органи като стомаха, черния дроб и червата.

 

Струва ли си да опитате ранното хранене?

 

Въпреки че няма никаква вреда в опитите за хранене по-рано за повечето хора със затлъстяване, които нямат други медицински състояния, хората, които вече имат диабет тип 2, не трябва да се хранят по този начин, без първо да се консултират с лекар. Също така не е добра идея за деца под 12 години, хора над 70 години или хора с поднормено тегло или хранителни разстройства да се хранят по този начин.

Дори когато хората опитват периодично гладуване, моделът на хранене само в ранните часове, използван в проучването, може да е труден за спазване.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

2 на цената на 1! Глюко баланс: Осигурете контрол върху кръвната захар

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *