Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сухата кожа и безсънието показват критично изтощение на организма

Безсънието е в състояние да причини доста сериозни здравословни проблеми – от по-високи нива на кръвната захар до проблеми с черния дроб

безсънието

Безсънието е една от основните причини за наддаване на тегло и тежка депресия. Хроничното недоспиване може да увеличи вероятността от някои сериозни заболявания, включително сърдечен удар (инфаркт) и мозъчен удар (инсулт).

Изчерпването на тялото е тема, която е трудна за мнозина. В крайна сметка не всеки разбира кога свършва усещането за хронична умора, внезапна загуба на тегло и други признаци на стрес и преумора и започва истинското изтощение на тялото. В същото време лекарите често предупреждават, че такова състояние е много трудно да се лекува.

Д-р Наталия Артемиева

Изтощението може да бъде физическо и психо-емоционално. Нервното изтощение или „прегаряне“ възниква, след като човек е изразходвал всичките си ресурси, забравяйки да ги попълни (обикновено не достига време или няма финансова възможност), образува се хроничен стрес и настъпва изтощение, което някои с право наричат и опустошение.

Днес е много лесно човек да попадне в ситуация, в която се развива физическо и емоционално изтощение. И със същата лекота хората са склонни да игнорират този проблем.

Емоционалното изтощение може да се разпознае по редица признаци, отбелязва лекарката. Между тях са:

• липса на желание за виждане и общуване с други хора, особен уединен начин на живот;
• бърза умора;
• раздразнителност;
• нарушение на диетата, в резултат на което започват проблемите с промяната на теглото – както в посока на загубата му до критични числа, така и, обратно, набор от излишни килограми;
• липса на либидо;
• проблеми със съня – има по-продължително заспиване, често събуждане през нощта, събуждане с чувство на тревожност и без усещане за „свежест“.

Общо изтощение

В допълнение към безсънието и нервното изтощение, общото изтощение също представлява отделна опасност за човек.

Има няколко заболявания, които също водят до горните оплаквания (вирусни заболявания, водещи до астения, интоксикации, наранявания, заболявания на щитовидната жлеза, увреждания на пикочно-половата система и други.

Едно от честите заболявания, които водят до изтощение, са проблемите с щитовидната жлеза

По-конкретно, хипотиреоидизъм. Хормоните на щитовидната жлеза влияят върху всички метаболитни процеси в организма. Основната посока на тяхното влияние е скоростта на тези процеси. При ниско ниво на хормоните на щитовидната жлеза те се забавят.

Затова и има общи прояви на хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм, причинени от хормонални нарушения:

• крехкост, сухота и загуба на коса, чупливи нокти;
• общо отслабване и изтощение на тялото;
• нарушения на калциевия метаболизъм с развитието на остеопороза в костите;
• нарушение на менструалния цикъл при жените и свързаното с него безплодие.

Отделно е налице и такова състояние като кахексия, когато човек значително намалява количеството консумирана храна по една или друга причина и има реактивна загуба на тегло. Критична понякога се нарича загуба на тегло в размер на 50% от първоначалните стойности за годината. Такъв дефицит се нарича фатален. Сред сигналите са нарушения на съня, неизправности в работата на органите и системите на тялото, мускулна слабост, ниска еластичност на кожата, ниско кръвно налягане, проблеми с косата, проблеми със зъбите и др.

Причините, водещи до кахексия, са и онкологични заболявания, споменатите вече ендокринни заболявания, сърдечна недостатъчност, гнойни процеси в тялото, метаболитни смущения, психо-емоционално пренапрежение и др.

Ето защо е важно първо и преди всичко да се намерят и разрешат причините за безсъние.

Но не е само безсънието

Тялото изразходва собствените си ресурси и се изчерпва и при липса или нарушен баланс на хранителни вещества, витамини и минерали. Това пише Gazeta.ru с позоваване на д-р Наталия Артемиева, генетик и диетолог.

Специалистката отбеляза, че за да получим необходимото количество витамини и минерали, дневно трябва да приемат с храната поне 3000 калории. За съвременния човек обаче „такава диета е крайно излишна и дори вредна“.

„Следователно, допълнителните компоненти трябва да се получават чрез използването на хранителни вещества, витамини, минерални комплекси, фитонутриенти и други вещества, които се получават от храната“, подчертава диетоложката.

Какво е изчерпване на тялото?

Изтощението на организма може да се разпознае по редица симптоми, казва лекарката. Това са дисбиотични нарушения на стомашно-чревния тракт, както и суха кожа. Но, всичко започва с безсънието и хроничната умора.

Ако се открият такива признаци, е необходимо човек спешно да се заеме с попълването на дефицитите, тъй като „временната дисфункция може да се развие в хронично заболяване“, предупреди д-р Артемиева.

Заредете акумулаторите и коригирайте безсънието

„Диетата винаги трябва да се придържа към определено съдържание на калории. Количеството на консумираната храна трябва да се раздели на няколко приема, не по-малко от 4-5. Ако човек цял ден гладува, колкото и да е здравословна вечерята, тя всъщност е вредна. Голямото количество храна прието наведнъж натоварва организма във време, в което той всъщност трябва да си почива.“, казва лекарката.

Добре е да се наблегне на протеини (риба, яйца, пилешко, пуешко, заешко месо) в комбинация с фибри (зеленчуци, зърнени храни, плодове). Трябва да се има предвид, че фруктозата допринася за наддаване на тегло. Затова е напълно достатъчно да се ограничите до един плод на ден.

Освен това е необходимо да се консумират повече здравословни мазнини. Това са например зехтин, авокадо, сирена (до 40% масленост). Но количеството въглехидрати, според препоръката на диетоложката, е по-добре да се намали, но не и да се премахне напълно. Това се дължи на факта, че по време на диета с ниско съдържание на въглехидрати водата напуска тялото, а това от своя страна изчерпва енергийните резерви на организма, отбеляза експертката.

Какви минерали ще помогнат да се избегне изчерпването на тялото?

Лекарката посочи основните минерали, чието съдържание в организма трябва да се следи. Говорим за куркумин, омега-3, витамин D. Освен това е необходимо периодично да се проверява съдържанието на желязо в кръвта.

Д-р Артемиева припомни, че витамин D е основен и свързан с възрастта компонент на терапията против стареене, който засяга хормоналната регулация. Витаминът има противовъзпалително действие, регулира нивата на инсулин, имуномодулатор е, участва и в метаболизма на калция, казва лекарката. Човешкият организъм има нужда от желязо, за да бъде в активно състояние, допълни тя.

„Ако искате винаги да сте здрави, красиви, млади, умни и активни, не забравяйте да се уверите, че желязото е в нормални стойности. Ако ви притесняват световъртеж, бледа кожа, косата ви пада, има проблеми с ноктите и паметта – това е сигнал за липса на желязо, нарушение на транспорта на кислород и хормонални дефицити или излишъци”, заключи специалистката.

Корекция на състоянието

Веднага щом човек забележи плашещи и животозастрашаващи сигнали и знаци у себе си или близките, не бива да отлагате – трябва да се консултирате с лекар възможно най-скоро. Освен това корекцията не само на безсънието, но и на ежедневието и живота като цяло става задължителен елемент. Така например, в преследване на някои неща, които моментно изглеждат важни, не си струва да пестите от време за почивка и любими занимания. Рисковете от бърнаут и изтощение нарастват многократно в подобна ситуация. А това от своя страна ще доведе до по-бърза загуба на работоспособност, влошаване на благосъстоянието и е изпълнено със сериозни здравословни проблеми, след което изобщо няма да можете да работите. И всичко спечелено преди това ще трябва да бъде изразходвано за възстановяване на здравето. Така че разумният баланс е нашето всичко.

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули)

Източник: gazeta.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *