Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Полезни ли са дневните дрямки за мозъка?

Полезни или вредни са за здравето и мозъка следобедните дрямки? Ето какво казват специалистите и последните проучвания по този въпрос

полезни ли са следобедните дрямки

Кратката дрямка през деня може да помогне за подобряване на здравето на мозъка, когато остареете, според ново проучване.

Проучването, публикувано в списание Sleep Health, анализира ДНК проби и мозъчни сканирания от повече от 35 000 души на възраст между 40 и 69 години в базата данни на UK Biobank.

„Нашето проучване разглежда потенциалната полезна роля на редовните дрямки, независимо от влиянието на хронични заболявания“, казава съавторът на изследването Хасан Дащи, д-р, експерт по анестезия, интензивни грижи и болкоуспокояващи.

Дащи казва също, че констатациите на неговия екип показват, че „подремването през деня може да има защитно действие за мозъка“.

Хасан Дащи, д-р, експерт по анестезия, интензивни грижи и болкоуспокояващи, съавтор на изследването

 

Как кратките дрямки се отразяват на мозъка?

 

Изследванията върху дрямката и здравето на мозъка са имали смесени резултати в миналото.

Голямо проучване с 358 451 участници, публикувано миналата година, свързва редовната дрямка с по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане и инсулт. Това проучване обаче не разглежда колко дълго хората дремят и изследователите отбелязват, че дългите дрямки могат да бъдат признак на сериозно здравословно състояние.

Дащи казва, че проучването на екипа му не изследва защо кратките дневни дрямки могат да бъдат полезни, то просто открива връзка межу тях и по-доброто здраве на мозъка. Но има някои теории какво може да стои зад това.

Една теория е, че кратките дрямки помагат при недостиг на сън.

„Средностатистическият възрастен се нуждае от приблизително осем часа сън на нощ”. Категоричен е специалистът по медицина на съня Йонатан Грийнщайн, доцент в отдела за белодробни и интензивни грижи в Rutgers.

„За хората, които са лишени от сън, дрямката е полезна, тъй като частично запълва тази липса“, каза той. „Кратка дрямка може да доведе до повишени енергийни нива и когнитивни способности.“

Йонатан Грийнщайн, доцент в отдела за белодробни и интензивни грижи в Rutgers.

Възможно е също хората да са „проектирани да бъдат полифазни спящи“, което означава, че трябва да спят повече от еидин път на ден.

„Личното ми убеждение е, че за хора, които не спят достатъчно, дрямката може да има благорпяитен ефект“, казва У. Кристофър Уинтър, невролог и специалист в областта на съня.

 

Обърнете внимание как реагира тялото ви на дневните дрямки

 

Ако имате време през деня за кратка дрямка и смятате, че това е полезно за вас, лекарите съветват да го правите. Но е важно да следите как се чувствате след това.

„Обръщането на внимание на това как се чувствате е важно, както и как това влияе на нощния ви сън “, казва д-р Уинтър.

Д-р У. Кристофър Уинтър, невролог и специалист в областта на съня.

Ако в крайна сметка се чувствате мудни след дрямка, това е индикация, че не е полезно за вас.

„Вместо това фокусирането върху други здравословни навици и активности като физически упражнения или обща хигиена на съня може да бъдат по-полезни“, смята Дащи.

Грийнщайн съветва: „Ако смятате, че ежедневната дрямка ви е необходима, за да се чувствате добре и да сте по-продуктивни, въпреки че получавате средно осем часа сън на нощ, препоръчвам първо да посетите специалист, за да се уверите, че няма основно нарушение на съня.“

Добра практика е също да спазвате някои правила относни дрямките си. Хубаво е да задрямвате по едно и също време на деня. Също така е препоръчително това да се случва в ранния следобяд, за да не пречи на нощния сън.

Източници: https://www.health.com; https://www.freepik.com

Линк към изследването: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S235272182300089X?via%3Dihub

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *