Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да използвате правилно репелентите против комари?

Репелентите против комари са от съществено значение през лятото, когато всякаква летяща и хапеща напаст започва да става активна

против комари

Да се ползват препарати против комари не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед.

Как правилно да прилагате такива средства върху тялото и какво да вземете предвид, обяснява д-р Татяна Егорова, дерматолог, трихолог и козметолог.

Д-р Татяна Егорова

Репелентите са химически препарати, предназначени да отблъскват насекоми и членестоноги от човек, когато той е у дома или на разходка. Такива средства имат известен токсичен ефект. Следователно, ако се използват неправилно, те могат да причинят проблеми.

Как да се прилагат правилно репелент против комари?

Върху опаковката обикновено ясно е обозначено за какво приложение е предназначен. Някои репеленти могат да се прилагат само върху дрехите. Други са създадени, за да се пръскат директно върху кожата. И ако в инструкциите към продукта е указано, че е само за тъкани, не трябва да експериментирате. Съществува риск от леки изгаряния на кожата и алергична реакция.

Ако е указано, че пръскалото против комари може да се използва директно върху тялото, тогава от значение са зоните – можете да пръскате върху ръцете и краката, върху самото тяло и в зоната на косата, така че лицето да не пострада. Върху лицето не може да се слага всякакво мазило. Тук са и очите, и устата, и носът – рисковете лекарството да попадне вътре и да причини отравяне са големи. В случай, че е необходимо да се осигури надеждна защита срещу ухапвания от комари или кърлежи, например, когато отивате в гората или ако човек живее в някаква „опасна“ зона, могат допълнително да се използват специални шапки с мрежи против комари.

Нанасянето на репелент против комари трябва да бъде от разстояние 10-15 сантиметра

След обработка на зоните, които трябва да се защитят, ръцете трябва да се измият.

Различните средства, които пазят от ухапване на комар, имат различна продължителност на действие. Има такива, чието действие продължава няколко часа. Ако сте на място, където насекомите и членестоногите са особено активни, защитата трябва да се актуализира. Разбира се, има и средства, чието действие продължава по-дълго.

Ако говорим за гелове, мехлеми или кърпички, тогава си струва да изхождаме от личните предпочитания и реакции. По-добре е първо да тествате продукта със специален алерготест, като го приложите върху сгъвката на лакътя и оцените резултата. С появата на негативни реакции, използването на такъв продукт трябва да бъде преустановено.

Възрастни и деца?

Може би повечето от нас живеят според принципа: ще използвам това, което имам под ръка – така или иначе ще има защита. При защита на кожата от неприятните ухапвания на комари, кърлежи и т.н. това е невъзможно. На рафтовете на магазините има различни видове репеленти: за деца (те също са разделени според възрастта – за много малки и по-големи деца) и възрастни. И това разделение не е само, за да има разнообразие от артикули. Категорично е невъзможно да се използва версията за възрастни при деца, тъй като продуктът е по-агресивен и може да бъде травматичен за детската кожа.

За възрастни детската версия също не е подходяща, тъй като концентрацията на активните съставки е по-малка от необходимата и защитата няма да бъде толкова ефективна, колкото бихме искали. Това означава, че потреблението на лекарството ще се увеличи.

Ако сте закупили ново лекарство за себе си и сте срещнали нежелана реакция по време на приложението, например зачервяване, сърбеж по кожата и обрив, не бива да продължите да го ползвате. По-добре е да посетите специалист, за да премахване на нежеланите прояви.

Освен това прочетете внимателно състава, изписан върху опаковката. Има опции с естествени екстракти в състава. В този случай онези, които преди това са били алергични към някои компоненти, като билки, трябва да бъдат по-внимателни.

КАК ДА ИЗБЕРЕTE РЕПЕЛЕНТ ПРОТИВ КОМАРИ?

• Вземете възможно най-пресните. Когато купувате, гледайте срока на производство и срока на годност. Колкото по-близо е краят на срока на годност, толкова по-малко ефективно може да бъде средството против комари.

• Обърнете внимание на категорията. Репелентите са разделени на категории: най-висока, първа, втора и трета. Колкото по-дълго е времето за защита, толкова по-висока е категорията.

• Вижте концентрацията на активната съставка. Проверете на етикета колко DEET има в съставките. Ако концентрацията на DEET е под 30%, продуктът е неефективен срещу кърлежи, но може да ви защити от комарите. Трябва да се предпочитат средства с по-ниска концентрация на активното вещество, ако репелентът ще се използва от свръхчувствителен, алергичен възрастен или дете. Продуктите с ниска концентрация могат да бъдат ефективни, но с тях ще трябва да се обработвате по-често.

• Не се заблуждавайте от огромното време за ефективност. Ако пише, че средството е ефективно върху дрехите до 30 дни, тогава най-вероятно такъв репелент за 20-25 дни ще предпази само от някои насекоми и дребни мушици. Но няма да ви предпази от комари.

• Вижте дали наистина е репелент или парфюмно-козметичен продукт. Средствата с етерични масла не са чак толкова надеждни, когато става въпрос за ефективна защита.

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ съдържа цинков оксид – помага при сърбежи, екземи, напукване, дерматити, раздразнения на кожата

 

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *