Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Напук на календара: Трябва ли да отложа цикъла преди морето?

Как точно да стопирате цикъла преди да разпънете хавлията на морския пясък? Кой метод за отлагане на менструацията има най-малко неприятни последици?

цикъла

И, изобщо – има ли начин, с помощта на който цикъла не само да се отложи, но и да се разминете с онова, което ще се случи след това?

Пред прага на дългоочакваната отпуска всяка жена иска да е неотразима и спокойна на плажа, а не да се притеснява „да не съм облечена в бяло или в нещо тясно“. Как е добре да постъпите в такъв случай – да приемете неизбежното неудобство или да използвате „чудодейното хапче“ (в повечето случаи се ползва Примолут-Нор), за да разрешите бързо този „проблем“?

Д-р Вера Балан

Все по-често жените се опитват да прибягват до съветите на приятели, блогъри и реклами, за да не изпитат неудобството на месечния цикъл по време на морската почивка. Но, дали такива методи са надеждни и не носят ли някакви последствия? Ето ги и съветите по тази толкова неудобна тема на професор д-р Вера Балан, акушер-гинеколог.

Докато за някои жени цикълът е просто неудобство, за други болезнените спазми, лошото настроение и умората могат да създадат истински проблем. Няма ли да е страхотно, ако можете просто да отложите менструацията за няколко седмици, докато приключи дългоочакваната ваканция?

Решение за тези, които пият контрацептиви

Както знаят жените, които използват хормонални контрацептиви, менструацията (или по-скоро зацапването, известно в този случай като абстинентно кървене) идва веднага след приема на един блистер от лекарството по време на седемдневната почивка между приема на хапчета. Тоест, ако незабавно преминете към прием на нова опаковка, без да правите почивка, тогава менструацията може да не започне.

Днес има по-модерни хормонални контрацептиви, състоящи се от 28 таблетки, от които 24 съдържат активно вещество, а 4 са плацебо. На фона на приема на тези съвременни лекарства, менструацията е много оскъдна и не се налага да се приемат продължително, както при 21/7. Просто трябва да преминете към такива средства навреме – например, 2-3 месеца по-рано. В същото време е добре да се знае, че такава промяна трябва да се извършва след консултация с лекар и само под негов контрол.

Ако една жена не приема контрацептиви, е оптимално да се консултира с лекар по този въпрос. Ако здравето е в ред, тогава лекарят вероятно ще я посъветва да си вземе лекарство с активна съставка норетистеронов ацетат, което може да помогне за решаването на проблема. Примолут-нор, и другите подобни на него, се приема по схема. След това може да се върнете към нормалния живот. Но, отново трябва да се направи консултация със специалист.

Какво точно НЕ БИВА да се прави

За съжаление, много жени редовно правят експерименти със здравето си: планирана е романтична среща, искат да отидат на басейн, море и т.н. Лошото е, че не всички се съветват с лекар. Щом лекарството се купува лесно от аптеката, то е безопасно и може да го вземате по свое усмотрение.

Уви, тази практика не е безопасна. Неконтролираната промяна на времето, когато настъпват „критичните дни“, е груба намеса в една от най-важните системи на човешкото тяло – репродуктивната. Трябва да се има предвид, че тя е една от най-крехките и уязвими.

Не само женските органи, които са в състояние да „реагират“ с маточно кървене, развитие на неоплазми, проблеми с цикъла, а в бъдеще дори и развитие на безплодие, могат да реагират на неконтролиран и несистематичен прием на хормонални лекарства. Такава интервенция е най-вероятно да засегне по някакъв начин и женските гърди – един от най-чувствителните органи към промени в хормоните.

Най-опасните усложнения от неправилната употреба на хормонални контрацептиви могат да бъдат венозна и артериална тромбоза и чернодробна кома. Понякога пациентът не винаги има време дори да бъде отведен в болница. Още по-често, в резултат на експерименти със здравето, жените изпитват пълно спиране на менструацията – аменорея, която, уви, не винаги се лекува успешно.

Какво съветват лекарите

Лекарите, които често трябва да се справят с последствията от неконтролирания прием на хормонални лекарства, са единодушни: по-добре е да планирате почивката си така, че да не съвпада с „критичните дни“, отколкото грубо да се намесвате в работата на тялото.

За да не се лишавате от възможността да плувате в морето или в басейна, можете да използвате тампони. След края на плажуването хигиенният продукт трябва незабавно да се смени с нов, като в този случай използването му е безопасно.

Ако първите дни на менструацията са болезнени, може да подобрите състоянието със специални лекарства против ПМС, които дори могат да намалят обилното кървене и да облекчат болката. Но такива лекарства се предписват на курсове и е оптимално да започнете да ги приемате не в навечерието на ваканцията, а предварително. И отново след консултация с лекар.

Ако всеки месец менструацията за вас е сериозен проблем, който ви лишава от възможността да се отпуснете и да работите пълноценно, определено трябва да отидете на лекар. Важно е да се разбере, че болезнената менструация, както значителното влошаване на благосъстоянието по време на цикъла, не е норма. Това вече е сигнал, че жената се нуждае от медицинска помощ. И ако неприятните усещания са ви познати, това е знак, че всякакви независими експерименти са категорично противопоказани за вас.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *