Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Алергия към лекарство – опасно ли е и колко често се среща?

Как може да различите нежелана лекарствена реакция от алергия към лекарство, как може да избегнете подобни реакции и какво трябва да знаете?

алергия към лекарство

Започването на ново лекарство може да е леко плашещо, ако мислите за страничните ефекти или за потенциална алергична реакция към него. Въпреки че не е възможно да разберете дали имате алергия към даден медикамент, преди да започнете да го приемате, има начини да намалите риска от подобни нежелани реакции.

Ако сте имали алергия към лекарство в миналото, е важно да уведомите специалиста, който ви предписва новия медикамент. Той може да започне с малка „тестова” доза от лекарстово, за да види как ще реагира организма ви.

Повечето симптоми на медикаментозна алергия се появяват в рамките на часове след приема на лекарството, но реакциите могат да се появят до 2 седмици по-късно.

„Трябва да имате предвид, че алергиите към лекарства са рядкост”, успокоява д-р Мая Р. Джерат, клиничен директор на отдела по алергология и имунология във Вашингтонския универитет в Сейнт Луис.

„Неблагоприятните странични ефекти или непосимостта със сигурност са много по-често срещани, но това не са истински алергии”, допълва още докторката.

Ето каква е разликата между нежелана лекарствена реакция и алергична реакция:

• Нежеланата лекарствена реакция се причинява директно от лекарството, когато се приема в нормална доза и следвайки указанията на рецептата.

• Лекарствената алергия е нежелана реакция към медикамента, която е предизвикана от свръхреакция на имунната система към веществото, което тя смята за заплаха. Алергията може да доведе до симптоми като обрив или уртикария.

д-р Мая Р. Джерат, клиничен директор на отдела по алергия и имунология във Вашингтонския универитет
д-р Мая Р. Джерат, клиничен директор на отдела по алергия и имунология във Вашингтонския универитет

 

Рисокви фактори за лекарствена алергия

 

Много хора вярват, че фамилната анамнеза на алергия към медикаменти ще доведе до развитие на същата алергия към дадено лекарство, но Джерат казва, че това не е непременно вярно.

„Хората не наследват алергии към лекарства. Тендецията да бъдеш алергичен се наследява, но специфичните алергии не.”, обяснява докторката.

Докато фамилната история сама по себе си може да играе важна роля в развитието на определена алергия към лекарство, има и друи важни фактори, които влияят.

Джиоти Тирумаласети, клиничен асистент, специализирал алергология и имунология в Станфордския университет, казва, че някои генетични фактори и хронични здравословни състояния могат да допринесат за появата на медикаментозни алергии.

Някои от рисковите фактори за алергия към лекарства, включват:

• Анамнеза за множество алергични състояния

• Рак

• ХИВ

• Автоимунно заболяване

д-р Джиоти Тирумаласети, клиничен асистент, специализирал алергология и имунология в Станфордския университет
д-р Джиоти Тирумаласети, клиничен асистент, специализирал алергология и имунология в Станфордския университет

 

Колко често срещано е човек да има алергия към лекарство?

 

Страничните или нежелани лекарствени реакции са доста чести и засягат до 25% от хората, приемащи определени медикаменти. Въпреки това, само 5%-10% от тях са истински алергии. Жените са по-склонни да развият лекарствена алергия, отколкото мъжете.

Диагностицирането на алергия към определено лекарство може да бъде трудно, но алерголозите обикновено започват с пълна медицинска история, която включва:

• Дати на прием на лекарстото

• Предишни реакции

• Лекарствена форма, доза, честота

• Как е приложено лекарството (орално, инжекционно и т.н.)

• Време и продължителност на симптомите

Експертите препоръчват да се правят тестове за алергия към лекарства при хора, които са имали нежелани реакции в миналото.

 

Кои са най-често срещаните алергии към лекарства?

 

Всички лекарства носят риск от алергична реакция, но има определени класове медикаменти, към които хората са по-често алергични, включително:

• Пеницилин (най-честата лекарствена алергия, засягаща 10% от хората, които го приемат)

• Сулфонамидни антибиотици

• Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен и аспирин

• Лекарства против гърчове

• Местни и общи анестетици

Тези медикаменти често се използват за лечение на много остри и хронични състояния, така че пациентите могат да изпаднат в ситуация, в която имат алергия към лекарство, което им се препоръчва.

Джерат каза, че въпреки че това се случва често, има „процедури за десенсибилизация“, които позволяват на лекарите да заобиколят острата алергична реакция.

Например, ако пациентът е алергичен към пеницилин и има инфекция, която изисква пеницилин, Джерат обяснява, че има „определен начин за прилагане на лекарството по постепенно нарастващ начин, който кара имунната система да не реагира“.

Въпреки че този метод не лекува самата алергия, той позволява на пациента да получи необходимото лекарство при спешни случаи.

 

За какво да следите, когато започвате да пиете ново лекарство?

 

Ако вашият лекар ви предпише ново лекарство, говорете с него за страничните ефекти и възможността за нежелана реакция. Въпреки че не можете да знаете със сигурност дали ще реагирате, преди да започнете лечение, има някои улики, за които можете да сте нащрек.

Признаците и симптомите на нежелана лекарствена реакция и алергична такава са различни. Алергичните реакции започват върху кожата, докато нежеланата лекарствена реакция обикновено се появява като стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане, стомашни спазми и диария.

Признаците, че може да имате алергия към лекарство, включват:

• Обрив

• Копривна треска

• Сърбеж

• Треска

• Хрипове или задух

• Подуване

• Чувство на замаяност или виене на свят

По-рядко се среща, но някои хора развиват тежка, животозастрашаваща алергична реакция (анафилаксия) към лекарство. Ако забележите симптоми като затруднено дишане, сърбеж, замаяност, объркване и подуване на устните или лицето, след като сте взели лекарство, се свържете незабавно с бърза помощ.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Алергия към лекарство – опасно ли е и колко често се среща?

  1. Камелия Костадинова каза:

    много полезна информация! Благодаря ви! Хубаво е да се знаят тези неща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *