ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как, защо и с какво се пречиства чешмяна вода

Може ли да се пие чешмяна вода? Да, ако знаете как да я пречистите

чешмяна вода

Известно е, че водата от чешмата преминава през няколко етапа на пречистване.

Достатъчно ли е това, за да пием чешмяна вода без страх и какви методи за допълнително пречистване са най-ефективни? На тези и други въпроси отговор дава Олга Костикова, медицински лаборант.

Олга Костикова

Чешмяната вода се подлага на многостепенно пречистване във водоснабдителните предприятия. Но качеството на водата, която тече от крана, до голяма степен се определя от състоянието на тръбите в къщата или апартамента. Старите ръждясали тръби могат да развалят и най-чистата изворна вода. Поради това е нежелателно да се използва чешмяна вода без допълнително пречистване.

Защо некачествената чешмяна вода е опасна?

Първо, заради опасността от остри инфекциозни заболявания. Водата с лошо качество може да бъде източник на дизентерия, паратиф, коремен тиф, холера и др.

Поради наличието на химически елементи в чешмяната вода (по-специално примеси от тежки метали, които влизат в нея заради лошо почистване в предприятията), не само може да се намали устойчивостта на организма към инфекции, но могат да възникнат и ендокринни, сърдечно-съдови и чревни заболявания.

Как сами да оцените качеството на водата?

Ето някои лесни и доказани начини:

• Сипете вода в буркан и го поставете за два дни на тъмно място. Ако по стените се появи плака, водата стане зеленикава и на повърхността се появи мазен филм, дори за неспециалист ще стане очевидно, че водата съдържа примеси.

• Сварете вода за 10-15 минути. Изсипете я и вижте каква плака остава по стените на съда, в който сте я преварили. Тъмносиво или светло жълто показват наличието на примеси.

• Напръскайте малко чешмяна вода върху огледалото. Ако остане следа, има какво да се желае от качеството на водата.

• Погледнете страните на вашия чайник. Дебелото покритие показва, че водата се нуждае от допълнително пречистване. Калциевите и магнезиевите соли влияят върху работата на сърцето, имунната система, състоянието на костите, косата и ноктите. Между другото, пълното отсъствие на плака също не е добре. С течение на времето такава вода ще измие необходимите микроелементи от тялото.

Как да пречистите чешмяната вода у дома?

Най-лесният начин е да използвате битови филтри. Предлагат се в три вида – кана, проточни и обратна осмоза. Трябва обаче да е ясно, че не всички филтри пречистват водата до ниво, след което да е годна за пиене.

Бюджетните филтри тип кана не пречистват водата достатъчно и изискват честа смяна на филтъра (за което много потребители забравят).

Поточните филтри са подходящи за битова употреба, но се различават по качество от по-скъпите варианти за пречистване на водата.

Системите за обратна осмоза пречистват водата най-ефективно, но са по-скъпи от другите филтри и консумират много енергия, и заради това не са достъпни за всички.

Среброто пречиства ли водата?

Среброто е инертен материал, който не реагира с вода. Следователно сребърните предмети нямат антибактериален ефект.

Среброто в йонна форма има дезинфекционен ефект. Въпреки това, сребърните йони влияят както на вредните, така и на полезните бактерии и на всички клетки на тялото. В същото време среброто е тежък метал, който бързо се натрупва в човешкото тяло. Премахването му е невъзможно, което го прави опасно, особено за децата.

А камък шунгит?

Натрошената скала е достатъчно здрава и не замърсява водата, поради което е доста подходяща за филтри. Но този камък не може да се нарече уникален сорбент. Някои други налични материали имат подобни свойства – експандирана глина, натрошен камък и въглеродни патрони от конвенционални филтри.

Източник: aqualife.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *