ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 причини за подуване на окото – от инфекции до алергии

Кои са най-честите причини за подуване на окото и как се лекуват?

подуване на окото
Пример за подут клепач вследствие на ечемик. Източник на изображението: https://eyedocsottawa.com/

Когато става въпрос за подуване на очите, може да се има предвид областта около окото, като клепачите, или самото око. Подуването може да засегне едното или двете очи и да доведе до симптоми, вариращи от дискомфорт до зачервяване и болка.

Има много потенциални причини за подуване очната ябълка и клепачите. Те могат да варират от безобидни проблеми, които ще се разрешат сами с домашни грижи, до по-сериозни инфекции, които изискват спешна медицинска помощ.

 

5-те най-често срещани причини за подуване на окото:

 

  1. Ечемик

Хордеолум е медицинският термин за много често срещано очно заболяване – ечемик.

„В основата на миглите има мастни жлези, наречени мейбомиеви жлези. Тези жлези могат да се запушат, което да доведе до натрупване на секрет и подуване на клепача или дори инфекция“, казва д-р Ани Нгуен, офталмолог към Keck Medicine на USC.

Ако една жлеза се зарази, това води до ечемик.

Ечимът е малка, болезнена бучка, която прилича на малък абсцес и може да има леко връхче ​​от гной като пъпка, казва Нгуен. Други симптоми на ечемик включват:

  • Подуване на клепачите
  • Зачервяване или чувствителност на клепачите
  • Крусти около окото
  • Сълзене от окото
  • Усещането за нещо в окото

Как да го лекуваме:

Основното лечение е просто. Нанесете топъл компрес върху зоната за 15 минути.

Може да правите това няколко пъти на ден или толкова често, колкото Ви препоръчва лекарят. В случаите, когато топлият компрес не е достатъчен, Вашият лекар може да Ви предпише локални антибиотици или да приложи антибиотици чрез инжекция.

Освен това Нгуен съветва да се въздържате от носене на контактни лещи или грим за очи, докато зоната заздравява.

 

  1. Халазион

Тази бучка в клепача се появява, когато жлеза в окото се запуши със секрет, казва Нгуен. Понякога се образува след ечемик.

„Бучката може да е твърда, без да има гной или дрениране. Понякога може да причини замъглено виждане, ако е достатъчно голяма, за да притисне повърхността на окото“, казва очната лекарка. Вероятно ще има подуване, зачервяване и чувствителност.

Как да го лекуваме:

Лечение за халазион е използването на топли компреси, с помощта на които да се опитате да разрушите обструкцията. Въпреки това, ако топлите компреси не са достатъчни, може да се нуждаете от стероидна инжекция или процедура за отстраняването му.

д-р Ани Нгуен за подуване на окото
д-р Ани Нгуен, офталмолог към Keck Medicine на USC

 

  1. Алергии

Алергиите могат да причинят подуване на клепачите, а в някои случаи и самите очи да се подуят, казва Нгуен. Медицинският термин за това е алергичен конюнктивит. В допълнение към подуването може да изпитате:

  • Сърбеж
  • Цялостно дразнене и дискомфорт

Това се случва, когато имунната система има хиперактивен отговор на алерген във вътрешната или външната среда, като пърхот от домашни любимци, прахови акари или полени. В тези случаи ще изпитате и симптоми на горните дихателни пътища, като кихане или хрема. Алергичен отговор може да се отключи и от продукти като сапун, грим или капки за очи. Това води до по-локализирани симптоми на очна алергия.

Как да ги лекуваме:

Лекарствата за алергия, известни като антихистамини, могат да помогнат за облекчаване на подуване и дискомфорт, причинени от алергии, казва д-р Нгуен. Можете да приемате антихистамини перорално като хапчета или локално като капки за очи. За допълнително облекчаване на дразненето можете да използвате обикновени капки за очи и студени компреси.

 

  1. Задържане на вода/течности

Задържането на течности може да доведе до периорбитален оток или подуване около очите. Обикновено единственият симптом е самото подуване

Д-р Нгуен разяснява, че има много причини за това, включително:

  • Нередовен сън/липса на сън
  • Плач
  • Летене в самолет
  • Консумиране на твърде много сол

Въпреки това, ако подуването продължи няколко дни и също така имате значително подуване на други места в тялото си, като ръцете и краката, Нгуен предупреждава, че това може да означава по-сериозно цялостно здравословно състояние.

Как да го лекуваме:

Това състояние обикновено минава само. Студените компреси могат да помогнат за облекчаване на подуването. Ако симптомите продължават повече от няколко дни, посетете лекар.

Ако имате подуване в други части на тялото заедно с други симптоми, като затруднено дишане или сърцебиене, незабавно потърсете медицинска помощ.

 

  1. Конюнктивит (розово око)

Конюктивит се появява, когато конюнктивата (лигавицата на бялата повърхност на окото и вътрешността на клепачите) се възпали поради бактерия (бактериален конюнктивит) или вирус (вирусен конюнктивит), казва офтамоложката. Симптомите на розово око включват:

  • Порозовяване или зачервяване на окото
  • Жълт или зелен секрет от очите, който засъхва
  • Зачервяване и подуване на клепачите
  • Дискомфорт
  • Чувство, че имаш нещо в окото си

Как да го лекуваме:

Нгуен казва, че специфичното лечение зависи от основната причина за конюнктивита. Ако причината е бактериална инфекция, Вашият лекар може да Ви предпише антибиотични мехлеми или капки за изчистване на инфекцията. Ако причинителят е вирус, антибиотиците няма да помогнат и инфекцията ще трябва да премине сама, но локалните стероидни капки за очи могат да облекчат възпалението.

И в двата случая д-р Нгуен препоръчва хладни компреси и капки за очи. Те ще помогнат за облекчаване на дискомфорта. Освен това избягвайте да носите контактни лещи, да използвате грим и мийте ръцете си често.

 

Вече знаете как да различите причините за подуване на окото

 

Има много различни потенциални причини за подуване на очите, независимо дали засяга самото око, клепача или двете. Важно е да вземете под внимание всички други симптоми, които изпитвате, за да разграничите едно състояние от друго.

Посетете лекар за правилна диагноза и за получаване на необходимото лечение.

Източници: https://www.insider.com; https://www.keckmedicine.org; https://eyedocsottawa.com/

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *