Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тиха отрова: В какви продукти може да има E. coli

Лято, жега, E. coli… С топлото време се увеличава и рискът от размножаване на бактериите в храната, а E. coli е една от най-честите и неприятни заплахи

E. coli

Заболяването, причинено от Escherichia coli, най-често подобно на натравяне, е придружено от повръщане, диария, понякога треска, слабост и дехидратация.

А лятото, периодът, когато по пазарите и магазините се продават зеленчуци и плодове, е много опасно време. Трябва да сте особено внимателни с онова, което купувате от местните фермерски пазари или „от ръка“. По-долу ще обясним защо. Ще разберете какви храни могат да съдържат E. coli и как да предотвратите опасните последици, които тази бактерия носи със себе си.

Д-р Михаил Лебедев

E. coli (Escherichia coli) е група бактерии, които обикновено живеят в долната част на червата на много животни и хора. Във външна среда бактериите са доста стабилни. Те могат да останат жизнеспособни в почвата, водата и изпражненията до няколко месеца. „Различните щамове (типове) на Escherichia coli имат различна вирулентност, тоест способността да причиняват заболяване с различна тежест“, обяснява д-р Михаил Лебедев, епидемиолог. „Най-голямата опасност за развитието на човешката патология представляват „чуждите“ бактерии, които влизат в тялото отвън, от външната среда (екзогенна коли инфекция).“

Как се случва заразата с E. coli?

Основният път на заразяване с ешерихия коли е фекално-орален, характерен за всички чревни инфекции. Болестите от този тип принадлежат към така наречените „болести на мръсните ръце“. Именно този термин характеризира пътя на инфекцията и показва възможните превантивни мерки.

Къде може да бъде бактерията?

Най-често инфекцията с E. coli възниква чрез употребата на замърсена храна.

И има много такива продукти, които уж изглеждат безобидни, но всъщност не са. „Бактерията може да присъства в месо и месни продукти“, изброява Лебедев, „листни зеленчуци, сезонни плодове и зеленчуци; готови за консумация салати, сурово мляко и сурово тесто; нарязани колбаси и сирена (в магазините и особено на пазарите не винаги се извършва редовна обработка на ножовете месомелачките). В хранителните продукти (особено в млякото) бактериите могат да се размножават, образувайки многобройни колонии, лесно понасящи всякакви промени в средата, която обитават.

Разбира се, има продукти, при които E. coli не може да бъде в жизнеспособно състояние за дълго време, поради липсата на условия за съществуване. Това са зърнени храни, хлебни изделия, всякакви продукти, които са преминали процес на стерилизация и топлинна обработка.

Внимавайте с оборския тор

Една от основните причини, заради които E. coli попада върху зеленчуците, плодовете, зелените подправки и билките е нарушаването на правилата за прилагане на органични торове, предимно оборски тор“, предупреждава д-р Михаил Лебедев. – Оборският тор трябва да е достатъчно компостиран и е почти задължително да е в градината не по-късно от 120 дни преди прибиране на реколтата! И ако в големите ферми тези правила се спазват горе-долу, то много хора, когато отглеждат „екологични“ продукти на личните си парцели, често забравят за това правило (или просто не знаят).“

Затова причините за попадане на E. coli в нашата храна са много елементарни: пренебрегване на хигиенните правила и санитарните норми при производството, транспортирането и съхранението на продуктите, както и лошата лична хигиена. Това може да превърне почти всяка храна в среда за размножаване на E. coli и други болестотворни бактерии, отбелязва експертът. Колкото повече „мръсни“ ръце са докоснали продукта по пътя от полето до човешкия стомах, толкова по-голяма е вероятността от инфекция.

Мерки за сигурност

Инфекцията с E. coli обаче може лесно да бъде предотвратена чрез спазване на сравнително лесни превантивни мерки:

– Мийте ръцете си редовно и старателно, преди да докоснете каквато и да е храна.

– Не пийте вода от съмнителни източници, при най-малкото съмнение – преварявайте я;

– Измивайте старателно растителните храни, включително тези с негодни за консумация кори – разрязването на неизмитата диня или пъпеш лесно позволява на опасните микроорганизми да преминат от неядливата кора към ядивната вътрешност на плода.

– Поддържайте кухнята чиста, използвайте отделни дъски за различните продукти, никога не слагайте готова храна върху мръсен съд;

– Пазете се от прясно мляко, месо и приготвена храна, която се продава на улицата, най-често от багажника на някоя кола.

 

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *