ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Дехидратацията е опасна за здравето

Какво представляват вирусните гастроентерити и какви са симптомите на заболява­нето?

Иван Георгиев – София

Вирусните гастроентерити са група остри инфекциозни заболявания, които засягат стомашно-чревния тракт.

Основните причинители са ротавирусите и норвалк-вирусите. Източник на инфекцията е болният човек, както и здравият заразоносител (т.е. човек може да пренася инфекцията, без да е преболедувал). Дори и след овладяване на симптомите болният може да бъде източник на зараза още няколко дни.

Механизмът на предаване е фекално-орален, инфекцията се разпространява чрез хранителни продукти, замърсена вода, битов контакт. Вирусите са устойчи­ви в околната среда. През устата попадат в стомашно-чревния тракт. Локализират се в дванадесетопръстника и тънкото черво, където потискат усвояването на хранителните вещества. Инкубацион­ният период е от един до няколко дни при ротавирусите, от 18 до 72 часа при норвалк-вирусите.

Заболяването се характеризира с повишение на температурата (предимно при деца), болки в корема, гадене, пов­ръщане и диария с воднист характер на изпражненията, с многократни изхождания в денонощието. При ротавирусна инфекция нерядко сред децата има хрема и кашлица.

При инфекцията с норвалк-вирусите по-често се наблюдава болка по муску­лите; главоболие, субфебрилна темпе­ратура и при възрастни. Тук и диарията, и повръщането са по-леко изразени. Възстановяването настъпва по-бързо.

ВНИМАНИЕ!

  • Медицинска помощ следва да се потърси при невъзможност за прием на течности за повече от 24 часа, не спиращо повече от 2 дни повръщане данни за дехидратация – сухи лига­вици, ниско кръвно налягане, безсилие, световъртеж, при висока температу­ра, при повръщане на кръв и наличие на кръв в изхожданията.
  • За диагностициране на заболя­ването ключово е значението на клиничната картина и видът на изхожданията.

Основно усложнение на гастроентерита е дехидратацията. Към нея са склонни малките деца, особено под едногодишна възраст, както и хора в напреднала възраст или с тежки придру­жаващи заболявания. В зависимост от загубите се класифицират лека, средна и тежка степен на дехидратация.

Белези за тежка степен на дехидратация са влошаване на общото състояние и труден контакт с болния, сухи лигавици, намален кожен тургор, хлътнали очни ябълки, повичена пулсова честота и ниско артериално налягане, а при кърмачета и хлътването на фонталената.

При повечето вирусни гастроентерити лечение може и да не се наможи. При тежко протичане на заболяванетообаче и опасност или настъпила дехгидратация, такова е необходимо. Етиологично лечение на вирусните гастроентерити на практика няма. Най-важен момент в терапията е овладяването на дехидра­тацията и загубите на електролити при повръщане и диария. По възможност рехидратацията трябва да се извършва през устата, веднага след като болният може да приема течности. При кърмачета и деца е важно лечението да става под контрола на медицински специалист поради по-подчертаната склонност към дехидратация. При нужда се предписват разтвори за перорално приложение с определен солев състав.

Допълнително се налага и прилагането на симптоматични средства за овладяване на евентуално повиша­ване на температурата. Средства против повръщане не се използват рутинно при гастроентерити. За овладяване на диарията могат да се приемат такива пре­парати като ентерол, смекта, хидрасек и др, но след консултация със специалист. Антибиотично лечение не се налага при вирусен произход на заболяването.

Материалът е от в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *