ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как лекуват настинка в Индия?

Времето е нестабилно, температурите сутрин и на обед са с 10-ина градуса разлика. Затова не е трудно да се хване настинка, дори и в края на май

настинка

Въпреки че обикновена настинка е сравнително лека и безвредна, все пак може да ви възпрепятства и да не можете да вършите ежедневните си задължения. Освен смяната на сезона, има и други фактори, които могат да причинят кашлица и настинка. Кашлицата е често срещано рефлексно действие и може да се появи и когато чужда частица навлезе в дихателните пътища.

Най-популярното лекарство за настинка в Индия е куркумата. Използването на куркума е много лесно: прахообразната куркума се загрява в тиган и се вдишват ароматните изпарения. Можете да повтаряте това действие на всеки два часа.

Отървете се от настинка: още индийски рецепти

При възпаление на гърлото се прави гаргара от куркума: две щипки от подправката и две щипки сол (за предпочитане морска) се разтварят в чаша вода. Болката изчезва за ден-два при редовно гаргарене.

Ако имунната ви система като цяло е отслабена и сте склонни към настинки, пробвайте да използвате куркума възможно най-често сега, когато сезоните се сменят и времето е нестабилно. Не пропускайте да ръснете малко куркума и на ястията, тъй като има затоплящ и бактерициден ефект.

В допълнение, куркумата подобрява храносмилането, предотвратява повишеното образуване на газове и помага за поддържане на полезната флора на дебелото черво. Особено се препоръчва за онези, които ядат много храни с високо съдържание на протеини, т.е. мляко и бобови растения.

Карамфиловото масло се използва доста в Индия

С него се правят инхалации при настинки, макар че у нас е по-известно като лек срещу зъбобол. Приготвянето на лекарство от него също е елементарно: капнете 3-4 капки във вряща вода и вдишвайте. Не е необходимо да се покривате с кърпа, както обикновено се прави, докато дишате над току що сварени картофи – лесно можете да се изгорите така. По същия начин може да използвате и джинджифил на прах – 1 чаена лъжичка на литър вода. Инхалациите с карамфил и джинджифил са много по-ефективни от инхалациите с пара от картофи.

Често при настинка се предписва и следната рецепта: прахообразна смес от равно количество корен от женско биле, черен пипер и канела

Взема се около една трета от чаена лъжичка два пъти на ден, добре разтворена в гореща вода.

Ако настинката е по-тежка, придружена от главоболие, хрема, възпаление на гърлото и висока температура, се препоръчва да се яде люта чушка два пъти на ден, като се приема с мед и се пие топло мляко. Това предпазва белите дробове от проблеми и е от голяма полза за черния дроб – предотвратява натрупването на токсини в тялото.

Усещането за болки в тялото ще премахне баня с джинджифил

Платнена торбичка с настърган джинджифил се завързва под душа така, че през нея да минава струя поносимо гореща вода. Вземете душ за не повече от 10 минути.

Запушеният нос в областта на синусите се натрива с каша от настърган корен от джинджифил, разреден с гореща вода. Може да има леко усещане за парене, но това няма да доведе до проблем (например червени петна по кожата). Между другото, същата паста, ако се нанесе върху челото, облекчава главоболието.

При назална конгестия в Индия се използва корен от аир

Втрива се до състояние на прах и се издърпва в ноздрите. Процедурата обикновено предизвиква активно кихане, но дихателните пътища се освобождават доста бързо.

Ефективна помощ при всякакъв вид кашлица е чаена лъжичка сок от чесън, който се разрежда в същото (или малко повече) количество мед и масло гхи.

Добър ефект при влажна кашлица има и пикантният чай, напомнящ познатото греяно вино

Половин чаена лъжичка джинджифил, щипка смлян карамфил и щипка смляна канела и кардамон се заливат с вряща вода и се оставят на слаб огън за 5 -10 минути. Това е доста силна смес, не се препоръчва да се използва повече от една порция наведнъж, в противен случай сърдечният ритъм може да се учести. Пие се бавно, на глътки, за сравнително дълго време, като се подгрява леко ако изстине.

Без никакви ограничения – както при вече започнала настинка, така и за профилактика – можете да приемате изключително богатия на витамин С чай от цветовете на хибискус.

Супена лъжица цвят хибискус (каркаде), 1 пръчка канела (или щипка смляна, но без захар) и от чаена до супена лъжица настърган джинджифил се слагат в половин литър вряща вода. Държи се на слаб огън 10 минути, след това се прецежда и се пие горещо, подсладено с мед. Някои хора обичат да добавят портокалов сок към този чай, което го прави още по-здравословен.

Индийската медицина широко използва мед и масло гхи при настинки

Те по най-добрия начин доставят лечебни вещества на тъканите на тялото.

При настинки в менюто трябва да има портокалов сок (колкото повече, толкова по-добре), чесън и супи.

Супите трябва да съдържат съставки, които имат горчив или кисел вкус. Повечето билки с тъмнозелени листа имат горчив вкус. Горчивината присъства и в морковите, кимиона, семената и сусамовото масло. „Кисели“ са например киселото мляко, сиренето, лимонът и доматите.

Източник: metropolisindia.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *