ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как сланината, картофите и чесъна помагат при зъбобол?

Зъбобол – това е едно от най-болезнените усещания, които човек е в състояние да изпита

зъбобол
Сланината помага при зъбобол

Появата на зъбобол пречи на храненето, пълноценната работа и дори ви лишава от сън. Във всеки дом има нещо, което може да помогне за облекчаване на болката.

Какви народни средства са най-ефективни при зъбобол? Предлагаме ви мнението на Иля Рабинович, доктор по медицина, професор на Централния изследователски институт по стоматология и лицево-челюстна хирургия към Министерството на здравеопазването и социалното развитие на Русия.

Иля Рабинович

Ако зъбоболът ви завари у дома, първо измийте зъбите и не се хранете – остатъците от храна могат да причинят нова болка. Изплакнете устата с топъл разтвор на вода и сода за хляб. Вземете ибупрофен, аналгин, аспирин или друго обезболяващо средство, за да успокоите зъбобола си.

Разбира се, трябва да лекувате зъбите си при зъболекар, но ако се налага да изчакате за среща със стоматолога, тогава има начини за намаляване на болката.

Карамфил

За да се премахне болката, е необходимо дъвченето на карамфилова пъпка, докато се освободи маслото. Това ще бъде показано от горчивия вкус, който се появява в устата. Трябва да сдъвчете пъпката на карамфила за 2-3 минути, след което да изплакнете устата с вода. Обезболяващият ефект ще продължи около 3 часа. Можете също така да капнете етерично масло от карамфил върху памучен тампон и да нанесете върху възпаленото място.

Сол. Разтворете лъжица сол в чаша топла вода и изплакнете устата.

Чесън. Намачкайте скилидка чесън на каша, поставете я в марля и я задръжте близо до проблемния зъб за няколко минути.

Сланина или свинска мас

Поставете малко парче прясна или дори осолена сланина или свинска мас между бузата и проблемния зъб и задръжте за 20 минути.

Екстракт от ванилия. Нанесете 3-4 капки от това естествено лекарство, което можете да закупите в аптеката, върху памучен тампон и нанесете върху болния зъб.

Мента. Запарете 1 чаена лъжичка мента в чаша вряща вода и изплакнете устата с този разтвор. Като алтернатива може да приложите торбички с ментов чай ​​в областта на болката.

Картофи. Обелете суров картоф, измийте го добре и го нарежете на клинове. Сложете парченцата сурови картофи върху зъба, докато болката изчезне напълно. За да се засили ефектът, картофите могат да бъдат предварително смлени с готварска сол.

Активен въглен

Таблетка въглен трябва да се натроши на прах и да се нанесе върху възпаления зъб. Изчакайте 3-5 минути и след това старателно измийте зъбите и изплакнете устата с вода.

Йод. Поставете 4-5 капки йод в чаша вода и изплакнете устата.

Ряпа. Вземете ряпа, настържете я на едро ренде, отделете две супени лъжици и ги запарете с 250 милилитра вряща вода. Оставете да къкри в продължение на пет минути на слаб огън. Прецедете. Изплакнете болния зъб с течността, която не бива да е нито много гореща, нито прекалено студена.

Градински чай. Изплакнете с отвара от градински чай (1 супена лъжица изсушен градински чай се слага в 200 мл. вряща вода, завийте с кърпа и оставете да се запари за 20 минути).

Валериан. Нанесете капка валерианова тинктура върху болния зъб.

Камфор

Напоете памучен тампон с камфоров спирт и покрийте с него възпаления зъб. Ако зъбоболът продължава, е необходимо да се третират по този начин и венците в близост до болния зъб.

Масаж. При зъбобол масажирайте ръката на мястото, където се срещат костите на палеца и показалеца. Трябва да масажирате противоположната ръка от страната, където боли зъбът. Масажът се прави интензивно, с кръгови движения за 5-10 минути.

Масло от чаено дърво

Памучен тампон се навлажнява с малко количество масло от чаено дърво и се фиксира в болезнената област.

Най-важната задача при зъбобол е да се предприемат мерки за намаляване на болката и подуването. Човек, който страда от болки в зъбите, често решава да затопли болното място. Като правило върху бузата се нанася топла подгряваща подложка, която се увива в шал или се правят различни компреси, за да се загрее. Също така не е необичайно да поставите няколко топли торбички на бузата, в които има гореща сол.

Не забравяйте, че всичко е много индивидуално

Един и същ метод може да помогне на някого, но при друг да няма ефект. Вероятно всичко зависи от причината за болката и степента на пренебрегване. Затова е необходимо да се правят профилактични прегледи при зъболекар на всеки 6 месеца.

Източник: sever-press.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *