Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доц. Иван Стайков: Постоянната болка съсипва човека!

С нея могат да се справят завинаги, ако се лекува от няколко специалисти едновременно

-Доц. Стайков, имали отърваване от болката, породена от неврологични заболявания?
– Наскоро имахме семинар, на който болката трябваше да бъде разгледана от възможностите на няколко специалисти като лечение. Представихме съвременния модел на лечение на болката от гледна точка на невролога, диагностиката от гледна точка на рентгенолога – къде точно, какви заболявания на гръбначния стълб могат да дадат най-тежките проблеми като болки в шията, гърба и кръста, които са изключително чести и тежки. Те засягат около 80% от хората. Поне веднъж хората са страдали от болки в, шията, гърба и кръста.
– Джипитата разбраха ли, че когато имаме болка, трябва да ни изпратят за консултация при вас, невролозите?
– Именно това беше и нашата цел да им дадем съвременния начин на лечение, на диагностика на тези болкови синдроми, които са множество. С тази информация, която получиха, семейните лекари биха могли да се опитат сами да лекуват първоначално някой пациенти. Но те много добре Видяха, а и знаеха и доразвиха знанията си, къде и как могат да бъдат диагностицирани тези пациенти. Това са рентгенографията, скенер, ядрено-магнитният резонанс или електромиографското изследване, което е изключително важно. То беше показано във всичките му аспекти, стъпка по стъпка, в неговото многообразие при диагностика на множество периферни заболявания. Те видяха какво се прави в „Токуда болница“ по отношение на неврохирургични интервенции, кога могат да изпращат направо при неврохирурга, ако смятат, че пациентът е за операция.
Видяха и гледната точка на ортопеда по отношение на карпал тунел синдрома с болките в ръката, така наречената невропатна болка, и мостцетива. Това са основните видове болки, които бяха подробно разгледани. Всъщност, оказва се, че
БОЛКАТА Е ИНТЕРДИСЦИПЛИНАРЕН ПРОБЛЕМ
Една хронична болка, след повече от три месеца, става като доминанта в главата на пациента и част от нея, говорим за невропатната болка, която е доста тежка. Това е болка, която е с парене, пациентът чувства студенина, боцкане, дърпане, опъване, което е постоянно състояние. Невропатната болка има централна компонента, тя има емоционална окраска, тъй като се предава в тези центрове, в мозъчната кора, както и в части от лимбичната система. Ето от там е емоционалната окраска. Вие знаете, че човек, който някога е изпитал много силна болка, я помни цял живот. Защото тази болка е свързана точно с центровете, където са тези емоции. Именно тази хронична болка води до инвалидизиране на пациента, защото той е неработоспособен. Или ако е в състояние да работи, не е пълноценен, защото очаква пак да се повтори тази силна болка.
– Или го е страх от нея?
-Да, така е! В Щатите има интересна статистика, според която се дава огромна сума за временна неработоспособност. Две трети от тази неработоспособност се дължи на всякакъв вид периферни болки. Най-вече болки в гърба, шията и кръста.
– Какво е съвременното лечение?
Много подробно беше разгледано лечението на тази болка със
СЪВРЕМЕННИ ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНИ СРЕДСТВА
Тук влизат групата на витамините, на миорелаксантите, на антиконвулсантите и групата на антидепресантите. Те са едни от средствата, които имат много добър ефект при хронична полиневропатна болка, която в един момент въобще не минава. Тя стои и съсипва човека!
– За кои антидепресанти става дума?
– Не говорим за невролептиците, които се използват в психиатрията. Става дума за неврологичните антидепресанти, които не отпускат безпаметно пациентите. Това са серотонинови медикаменти, които имат голямо значение в схемата на лечение на хроничната болка. Има няколко съвсем нови медикамента, които сега излизат на пазара, Някои от тях са за хронична болка, други – за остра нетърпима болка.

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *