Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нова ваксина срещу рак на панкреаса дава обещаващи резултати

Малко проучване, ръководено от BioNTech, тества пресонализирана ваксина срещу рак на панкреаса върху 16 пациенти

ваксина срещу рак на панкреаса
Нова ваксина, предназначена за лечение на рак на панкреаса, е предотвратила завръщането на болестта при 50% от пациентите, които са я получили, съобщават учени пред The New York Times.

Известно е, че ракът на панкреаса е труден за откриване и лечение. Този тип рак е известен е като „тиха болест“, тъй като симптомите, включително коремна болка и загуба на тегло, често възникват чак когато раковите клетки са се разпространили в кръвоносните съдове и тъканите. А тогава лечението става много по-трудно.

Това, което прави тази форма на рак толкова агресивна, е и това, което я прави добър кандидат за това ново лечение, съобщава The New York Times. Учени от немската компания BioNTech са разработили ваксина, която може да бъде адаптирана към уникалния генетичен състав на всеки пациент, за да обучи имунната им система да унищожава раковите клетки на панкреаса.

В малко проучване, публикувано днес в Nature, учените споделят, че са тествали ваксината върху 16 пациенти в Ню Йорк и половината от пациентите са без повторение на раковото заболяване след 18 месеца, което е успех за опита.

 

Ваксината се прави индивидуално от иРНК на всеки пациент

 

Нюйоркският мемориален център за ракови заболявания Слоун Кетъринг е събрал туморни проби от 16 пациенти и ги е изпратил в Германия. Там екип от учени от BioNTech (компанията, която разработи ваксини срещу COVID-19 съвместно с Pfizer) анализира протеините в раковите клетки на всяка проба.

Подобно на ваксините срещу COVID, тези срещу рак на панкреаса използват информационна РНК, за да инструктират имунната система на пациента да унищожи раковите клетки. Ключовата разлика е, че всяка ваксина е специално създадена за иРНК на всеки пациент.

 

Резултатите са обещаващи, но не заключителни

 

Осем от 16-те пациенти не са имали редицив 18 месеца след лечението. Още по-окуражаващо е, че ново раково образувание в черния дроб на един от пациентите е изчезнало, след като е получил ваксината.

Тъй като пациентите са били подложени на химиотерапия и други медикаменти за третиране на рак, е трудно да се каже колко голямо е въздействието на ваксината сама по себе си. А при другата половина от пациентите, получили ваксината, ракът се е върнал след около година.

 

Въпреки пречките, персонализираните ваксини може да са бъдещето на лечението на рака

 

„Поради индивидуалното разработване на всяка ваксина срещу рак на панкреаса, цената е основна пречка за по-широкото използване на тези видове ваксини”, казва д-р Нийха Зайди, специалист по рак на панкреаса от “Johns Hopkins University”.

д-р Нийха Зайди
д-р Нийха Зайди, специалист по рак на панкреаса от “Johns Hopkins University”

Все пак бързото деветседмично разработване на тези ваксини дава надежда на учените. Moderna също използва персонализирани иРНК ваксини за третиране на рак на кожата и вижда този подход като бъдещето на лечението на коварното заболяване.

Линк към изследването в nature.com: https://www.nature.com/articles/s41586-023-06063-y

Източници: https://www.insider.com; https://www.nature.com; https://www.freepik.com/

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *