ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

България, Гърция и Италия са страните, които използват най-много антибиотици

Европа търси  спасение от  супербактериите

Oще преди две години Световната здравна организация предупреди, че злоупотребата с антибиотици рискува да върне света в миналото, когато инфекциите бяха нелечими. От Брюксел официално призовават да се съкрати количеството антибиотици, предписвани на пациентите, и да се вложат средства за разработка на нови препарати.
„Вероятно използването на антибиотици се превърна в голям проблем не само на европейско, но и на световно ниво“, твърди комисарят по въпросите на здравеопазването Джон Дали. Евросъюзът е разтревожен от постоянно нарастващия брой на болести, предизвиквани от невъзприемчиви към антибиотиците бактерии – т.нар. супербактерии“.
Както съобщава Европейският център за профилактика и епидемиологичен контрол, в някои страни до 50 на сто от случаите на заразяване на кръвта са предизвикани от бактерията Клебсиела пневмония. Специалистите не успяват да я унищожат и с най-мощните антибиотици. Вече писахме за опасната мутация на бактерията Клебсиела, но нещата сякаш ескалират от ден на ден. Същата бактерия е разпространен причинител на възпаления в дихателната и пикочната система, тя присъства в червата на всеки човек и се предава при съприкосновение с мръсни предмети. Честотата на заразяване с тази бактерия в Европа нарасна от 7 на 15%, т.е. два пъти. Отбелязани са случаи на заболявания в Гърция, Италия, Австрия, Унгария и Кипър.
ЕВРОКОМИСИЯТА ПРИЕ ПЕТГОДИШЕН ПЛАН ЗА СЪКРАЩАВАНЕ УПОТРЕБАТА НА АНТИБИОТИЦИ
Така възнамерява да се бори със супербактериите, а основен елемент от тази борба ще бъ¬дат образователните програми. С тези програми трябва да се запознаят както лекарите, така и обикновените гражда¬ни, които често прибягват до използването на антибиотици без необходимост. Дори вече определиха 18 ноември като Европейски ден за опознаване на антибиотиците.
„Най-много антибиотични средства използват страните, където съществува опасност от различен род сезонни инфекции – подчертава директорът на Центъра за профилактика и епидемиологичен контрол Марк Спренжър. Това са изключително страни от Източна Европа, като България, Гърция и Италия“. В mези страни е отбелязана най-високата смъртност от новите видове бактерии. Още преди две години Световната здравна организация предупреди, че злоупотребата с антибиотици рискува да върне света в миналото, когато инфекциите бяха нелечими.
Официално от Брюксел обаче твърдят, че от 20 до 30% от заболяванията, които сега се лекуват с антибиотици, могат успешно да бъдат побеждавани с алтернативни видове терапии. Евросъюзът обещава да ускори сертифицирането на новите препарати и финансирането на разработки под формата на държавно-частни партньорства.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *