Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проф. Николова: Синдромът на хроничната умора предпочита жените

Хроничната умора се превръща в синдром след като не може да се овладее в продължение на поне 6 месеца

хроничната умора

Многото проявления на умората бяха обяснени в предаването „Пулс“ по Нова Нюз от проф. д-р Мария Николова, клиничен имунолог към НРЛ Имунология, НЦЗПБ.

Умората от прехода между сезоните е състояние, което се е случвало на всеки от нас. Прието е да се нарича пролетна умора, тъй като усещането е различно от онова, което се забелязва във времето между есента и зимата. Тогава човек все още има някаква енергия, събрана през лятото, но времето навън го кара да се чувства апатичен и отпуснат.

Умората, която идва и си отива след повече сън или няколко дни отпуска е временно състояние. Патология е, когато действително се касае за сериозно заболяване и ще е добре ако можем да правим разлика между двете.

Професор Николова каза, че синдромът на хроничната умора не е въображаемо заболяване и не е каприз, а патология. За съжаление, през последните години повечето хората някак го неглижират, поради това че няма достатъчно разбиране за него сред медицинската общност.

Какво е хронична умора и кога става синдром?

Хроничната умора се отличава със силна, необяснима умора, която се засилва при физическо и при интелектуално усилие и не се облекчава от почивка и сън, допълни проф. Николова. Тя уточни, че тази умора е придружена от липса на концентрация. Човек помни трудно, бърка думи, не е наясно кой ден от седмицата е и трудно се справя с ежедневната рутина. Друг чест симптом, който специалистката отличи е ортостатичната неоспоримост – в изправено положение симптомите се влошават. Ако тези оплаквания продължават шест месеца или повече, то тогава вече говорим за синдром, допълни тя.

Как се диагностицира синдромът на хроничната умора?

Това състояние се диагностицира по метода на изключването. Много други хронични заболявания могат да се изразят с по-силна, по-слаба или с умора с различна продължителност. Лекарите трябва да познават добре детайлите на този синдром и много внимателно да се снеме анамнеза, да има някаква яснота за историята на заболяването, да разпитат болния, да се направят физикални изследвания и съответните лабораторни тестове. Изключат се всички други възможни причини за умората, като например:

• анемичен синдром;
• ендокринни нарушения;
• различни видове имунен дефицит;
• различни прояви на продължителна медикаментозна терапия;
• психични заболявания.

Затова, подчерта още веднъж професор Николова, поставянето на диагноза „синдром на хроничната умора“ до голяма степен е въпрос на умения и информираност на лекаря.

Синдромът на хроничната умора предпочита жените

Съотношението между мъже и жени, които се оплакват от умора, е 4 към 1. Въпреки това, поясни проф. Николова, досега няма пряка връзка с хормоналния фон. Изглежда, че жените са по-склонни да търсят медицинска помощ при такъв тип оплаквания.

Има ли разлика между пролетната умора, хроничната умора и постковид синдрома?

Постинфекциозната умора е доста разпространен феномен, който се е случвал и преди пандемията. При него причината за умората е известна. Тя се появява заради потисната имунна система.

Повечето причини за възникване на хроничната умора все още не са изяснени. Тук се намесват и различни фактори на околната среда, като токсини и фамилна обремененост. На първо място се наблюдават промени в имунната система. Затова имунолозите са тези, които най-често се сблъскват с проблема, и с такива пациенти. Това, което се установява със сигурност е нарушено функциониране на имунните клетки, на Т-лимфоцитите. Същото е и при вирусните инфекции – Т-лимфоцитите имат потиснати функции и не работят достатъчно добре.

Какви изследвания трябва да се направят, за да се потвърди точната диагноза?

Проф. Николава каза, че това е една специфична оценка на популацията на имунните клетки, на тяхното функционално състояние и цитокинов баланс. Такива изследвания се правят в специализирани лаборатории, каквато е лабораторията към Националния център за заразни и паразитни болести, където отдавна се правят тестове за оценка на имунната система. Взима се кръв и след два-три дни резултатите са готови.

Има ли промяна в нормалната микрофлора на червата при синдром на хроничната умора?

При голяма част от пациентите с хронична умора се наблюдават такива патологични отклонения в чревния микробиом, каза професорката. Такива отклонения се наблюдават и при голяма част от пациентите с постковид, допълни тя. И в двата случая има намалено ниво на полезните бактерии, което е свързано и с промяна в пропускливостта на чревната лигавица. Оттам се създават условия и за реакция на имунната система срещу собствените клетки, заради което се появяват и автоимунните заболявания. Връзката между имунната система и невроендокринната система отдавна е установена.

Затова и проявите на синдрома на хроничната умора са доста комплексни, което предполага едни по-задълбочени изследвания и наблюдения от лекарите.

***

Информация за контакт с проф. Николова

Национален център по заразни и паразитни болести

София, бул. Янко Сакъзов 26

***

НЦЗПБ – сграда „Вирусология“
Адрес: София, бул. Ген. Столетов 44А

***

Приемно време за консултации на проф. Николова, клиничен имунолог:

Понеделник: 9.30 – 11.30 ч .;

Вторник и четвъртък: 8.30 – 10.30 ч.

тел. 02 943 56 36

Източник: nova.bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *