Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шипковски минерални бани при дихателни заболявания и ставни проблеми

Шипковски минерални бани съчетават удоволствието от красива природа, чист балкански въздух и полезна минерална вода

Шипковски минерални бани

Троянският Балкан предлага много екстри на запалените планинари и една от тях са Шипковски минерални бани.

В северните склонове на Средна Стара планина, скътано в живописните извивки на Предбалкана е притулено село Шипково. Селцето с красивото и звучно име е истински природен феномен 3 в 1. Шиково с право може да се похвали с приятен за очите планински релеф, климат и полезни за здравето минерални извори.

Село Шипково е с дължина около 4 километра, със стъпаловидно разположение, за да се виждат отвсякъде красивите гледки, и условно разделено на Долно и Горно Шипково от местните. То е част от Троянска община. Средната му надморска височина е 640м. Двете части на селото са разделени от обработваеми земеделски площи.

Но, колкото наслада доставя природата около Шипково, толкова си струва да посетите троянското селце и заради минералната вода.

Шипковски минерални бани: местонахождение

Минералните бани в Шипково са обявени за курорт още през 1946 г. Въпреки, че е един от най-старите курорти в България, Шипково е предпочитана дестинация за хората, които не обичат прекаленото оживление, за сметка на богато културно-историческо наследство и различните видове туризъм, които могат да се практикуват там.

На 2 километра западно от селото, разположен по долината на една от двете местни реки, се намира курортът Шипковски минерални бани. Сгушил се е удобно в източните склонове на Васильовската планина – най-високата част от предпланините на Средна Стара планина. Надморската височина на курорта е около 700м. Разстоянието от град Троян до Шипково е 20 километра, от град Пловдив – 80, а от столицата София – 160 километра.

Около селото има три вилни зони:

• „Геркиня” – намира се в началото на Курорта. Ще стигнете до там, като се отделяте вляво от главния път, минавайки по масивен мост, който пресича реката.

• „Крушево” – намира се в западна посока, за да стигнете до там се движете по главния път, като стигнете до моста за село Рибарица, не минавате по него, а продължавате направо по стръмната улица.

• „Конски дол“ – за да стигнете до там, се движите по пътя за Рибарица, на моста над обществения басейн завивате наляво и след 200-300м започва поредицата от вили.

Хората, които нямат лично МПС могат да стигнат до Шипковски минерални бани с автобус от град Троян

Троян – Шипково (Понеделник– Петък) 8.30 ч., 14.00 ч., 17.00 часа (тръгва от спирка в близост до автогарата);

Троян – Шипково (Събота– Неделя): 8.30 ч., 17.00 часа.

Шипково – Троян (Понеделник– Петък): 6.10, 9.15, 13.00, 15.45 часа.

Шипково – Троян (Събота– Неделя): 9.15, 17.30 часа.

За актуална информация може да попитате на автогарата в Троян.

Шипковски минерални бани: показания и противопоказания за лечение

Както на повечето минерални извори в България, водата в Шипково може да се пие, може и да се прави балнеолечение. Подобна е на водата във френските курорти Видел и Контролсвил, Кианчано (Италия) и Лостфорд (Швейцария). Шипково е и единственото действащо находище на сулфатно-калциева вода в България.

Около селото има четири извора. Минералната вода е от групата на сулфатно-калциево-магнезиевите и е с варираща температура от 18℃ до 35℃.

Минерален извор от сондаж “L36”

– Неврологични заболявания – неврит, дископатия, плексит;
– Ставни заболявания – артроза, артрит;
– Заболявания на мускулите на краката и ръцете и различни по вид и стадии периферни невропатии;
– Хипертония в първи стадий;
– Профилактика на атеросклероза;
– Начални стадии на сърдечно-съдови заболявания.

С водата от този извор са пълни повечето басейни в Шипково. Използва се за различни лечебни процедури – тангенторен масаж, водолечение чрез вани и други.

Водата от минерален извор “L28” е слабо солена

Изворната й температура е 18℃. Ползва се за пиене и може да се налее от по-големите и специално изградени чешми в селото. От чешмата в център на курорта текат и четири вида води.

Нейното приложение благоприятно повлиява следните здравословни състояния:

– Стомашно-чревни заболявания – гастрити, язви, стомашни киселини;
– Чернодробно-жлъчни заболявания – след прекаран хепатит, стеатоза (омазняване) на черния дроб, жлъчно-каменна болест, хроничен холецистит и други;
– Бъбречно-урологични заболявания – уратни камъни в бъбреците, цистит и други.

При лечението чрез пиене на минералната вода е необходимо да се знаят няколко общи правила:

– Минералната вода се пие час преди хранене . Започва се с няколко глътки, като постепенно количеството се увеличава, докато се достигне до 250 милилитра.

– Хората, които имат по-сериозни заболявания на стомашно-чревния тракт трябва да използват минералната вода внимателно и само след консултация със специалист.

– Лечебната минерална вода, налята от извор, а не заводски бутилирана, трябва да се пие не повече от три месеца, редовно. Бутилките, в които се налива вода, трябва да са добре затворени и да не се съхраняват в хладилник.

Източници: shipkovo.bg, opoznai.bg, hipkovo.info

Артромин
Артромин – чудото за ставите!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *