ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо ръцете изтръпват по време на сън как да се справите с това

Понякога усещате, че ръцете изтръпват по време на сън. Събуждате през нощта се заради тревожното усещане или то е факт на сутринта

ръцете изтръпват по време на сън

Не бъдете изненадани – ръцете изтръпват по време на сън и това не винаги е повод за тревога. Повечето хора периодично се сблъскват с такова явление. Често дискомфортът е временен и не води до негативни последици. Това състояние е познато сред медицинските среди и като парестезия.

Но, когато ръцете изтръпват по време на сън това може да бъде и сигнал за сериозно заболяване. Нека разберем в кои случаи не бива да се притеснявате, както и в кои трябва да потърсите медицинска помощ.

Ръцете изтръпват по време на сън: кога е нормално и може ли да мине от само себе си?

Основната причина за изтръпване в различните части на тялото е свързана с нарушено кръвообращение и предаване на нервни импулси. Понякога това се случва поради различни заболявания, но много по-често човек случайно сам притиска меките тъкани и след това се чуди защо ръцете му изтръпват. И ето защо: спите в неудобна поза, облекли сте твърде тесни дрехи, забравили сте да свалите гривни или пръстени преди лягане. Във всички тези случаи е достатъчно смяна на позата, леко загряване или масаж, за да се нормализира притока на кръв и да се облекчи изтръпването.

Леко изтръпване и частична загуба на чувствителност могат да бъдат свързани и с пренапрежение в резултат на това, че сте вдигали тежко до нивото на сърцето или заради продължителна и монотонна работа с ръцете (писване, плетене, работа на компютър и др.). След кратка почивка, симптомът изчезва сам. Същото важи и ако ръката изтръпне поради температурни промени или нервно напрежение.

Краката и ръцете изтръпват по време на сън? Кога е време да отидете на лекар?

Случайни, преходни случаи на изтръпване не трябва да са причина за безпокойство. Но ако крайниците изтръпват редовно, появява се болка и няма очевидни външни стимули, струва си да планирате посещение при опитен специалист, който бързо ще разбере дали проблемът ви е опасен или не.

Защо пръстите изтръпват по време на бременност?

Много лекари смятат, че изтръпването на крайниците при бременните жени е нормално или е доказателство за леки увреждания. Често симптомът е свързан с липса на витамини и минерали. Консултацията с лекар е необходима, но няма нужда бременната жена да се притеснява излишно. Често е достатъчно да започне прием на предписания курс от витамини, за да се разреши проблема.

Какви заболявания могат да се подозират ако ръцете изтръпват по време на сън?

Навременното диагностициране на заболявания, свързани с изтръпването, е много важно. Факт е, че горните и долните крайници са „крайните станции“ на нервната и кръвоносната система. Ако ръцете и краката изтръпват, ако лицето също изтръпне, това означава, че някъде „сигналът е прекъснат“. Може да има неизправности в нервната или кръвоносната система. Налице са редица състояния, чиято индикация може да бъде изтръпване на крайниците.

Компресивни невропатии – притискане на нерв с последваща мускулна слабост, спазми и загуба на чувствителност.

ръцете изтръпват

Най-често това е тунелен синдром – компресия на средния нерв в китката. Отначало има лек дискомфорт, но по-късно ръцете стават силно вцепенени през нощта и се появява болка, която не може да се облекчи с болкоуспокояващи. Характерна особеност е, че изтръпват първият, вторият и третият пръст.

За синдрома на кубиталния нерв (в областта на лакътя) и синдрома на предната скала (на шията) е характерно изтръпване на четвъртия и петия пръст, главно през деня.

Радикулопатията (компресия на гръбначните корени) може да се разпознае по изтръпването на палеца и показалеца, което се увеличава с движение на шията.

Периферната невропатия е нарушение на предаването на нервни сигнали в цялото тяло

Развива се на фона на диабет тип 2, липса на витамин В12, алкохолизъм.

Остеохондрозата на цервикалния и гръдния участък е друго често срещано заболяване, свързано с изтръпване на крайниците. Изключително важно е да не бъркате симптомите на остеохондроза, която често се характеризира и с болка. Но, такава болка има и при други критични състояния. Ако ви боли сърцето, прилошава ви, ако избива студена пот, има болки и вцепеняване на лявата или дясната ръка, незабавно извикайте линейка!

Множествената склероза е патология, при която е нарушено предаването на сигнали от мозъка към тялото

Изтръпването е един от ранните признаци на заболяването. Освен това можете да подозирате множествена склероза, ако се чувствате замаяни, ако е нарушена краткосрочната памет, притеснени сте от гадене, спазми и цветна слепота.

Изтръпването може да се появи и поради различни инфекции в тялото, тромбоза на крайниците, дефицит на витамини Е, Р и витамини от група В.

Какъв специалист ще ви е необходим ако ръцете изтръпват през нощта?

ръцете изтръпват по време на сън лечение

Само лекар може да определи какво точно кара пръстите или целия крайник да изтръпне, да идентифицира скрити заболявания и да предпише ефективно лечение. Първо ще се нуждаете от консултация с личния лекар, а след това, в зависимост от придружаващите симптоми, невролог, кардиолог или ендокринолог.

Като прегледи могат да бъдат предписани ултразвук на съдовете на ръцете и/или периферните нерви, ЯМР, кардиография, общи изследвания на урина и кръв, хормонални изследвания и др.

Въз основа на анамнезата лекарят решава какво да се направи, когато ръцете изтръпват и избира терапия, която може да включва прием на витаминни комплекси и лекарства, физиотерапия, масаж, терапевтични упражнения, инжекции с противовъзпалителни лекарства. В тежки случаи ще се наложи хирургическа интервенция.

Предотвратяване на изтръпването

За да се предотврати изтръпването на крайниците и свързаното с тях заболявания възможно най-рядко, трябва да наблюдавате състоянието на нервната и кръвоносната система и да водите здравословен начин на живот.

Пушенето и алкохолът са особено вредни за кръвоснабдяването. Но затлъстяването, намалената физическа активност и небалансираната диета с високо съдържание на сол и въглехидрати могат да имат не по-малко негативни последици.

Диета, богата на зеленчуци, плодове, билки и бобови растения, напротив, ще бъде отлична превантивна мярка. Също така, не забравяйте да пиете достатъчно течности. Опитайте се да не сте в една и съща позиция дълго време, без значение дали спите или сте будни.

Източник: magic-sleep.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *