ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Билки, билкови рецепти и диета при алкохолизъм – какво помага?

Алкохолизъм. Храна и диета при алкохолизъм. Билково лечение на алкохолизъм. Алтернативни методи за подпомагане при алкохолизъм. Лекарства против алкохолизъм. Хранителни добавки при алкохолизъм. Билкови рецепти при алкохолизъм. 

Алкохолизъм или алкохолна зависимост?

Алкохолизъм или алкохолна зависимост имат четири основни симптома:

Жажда – това е, състояние при което се изпитва силна нужда или направо принуда да се пие.

Загуба на контрол – тове е невъзможността да се ограничи веднъж започналото пиене, както и това че се пие при всякакъв възможен случай.

Билки, билкови рецепти и диета при алкохолизъм
Билки, билкови рецепти и диета при алкохолизъм

Физическа зависимост – симптоми, които се появяват при опит за преустановяване на пиенето след периоди на пиянство.Това са гадене, изпотяване, треперене, безпокойство.

Зависимостта от алкохола може да доведе до животозастрашаващи симптоми на абстиненция, като конвулсии (те могат да траят от осем до дванадесет часа след последната напитка). Терменс делириума започва от три до четири дни по-късно, когато лицето стане изключително превъзбудено, треперещо, халюциниращо и започва да губи връзка с реалността.

Толеранс – това е необходимостта да се пият все по-големи количества алкохол за да се достигне до по-висока концентрация.

Всички алкохолици винаги казват, че могат да спрат по всяко време, но истината е че те никога не могат да го направят. Алкохолизмът не е дестинация, но прогресира и има дълъг път на влошаване.

„Когато реших да се откажа осъзнах, че алкохолът е направил тялото ми зависимо и не мога да спра просто изведнъж. Треперех и се тресях все едно ще умра всеки момент. Потях се и не можех да мисля за нищо друго освен за питие. Просто не можех да съществувам без алкохол.“ – споделя алкохолно зависим.

„ Прекарах следващите 8 години по болници за детоксикация и това, което се опитвам да рзбера е как се стигна до тук и защо не може да се откажа толкова лесно. Това е най-лошото нещо и е един огромен кошмар“

Алкохолът убива повече тинейджъри отколкото всички други лекарства взети заедно. Това е един от трите водещи фактора причиняващи смъртност сред 15 до 24 годишните – злополуки, убийства и самоубийства.

Младежите които пият са със 7,5 пъти по-голяма вероятност да прибегнат и към други незаконни опиати и 50 пъти по-склонни да използват кокаин от младите хора, които никога не пият. Проучванията показват, че редовно употребяващите алкохол над 12 години използват и забранени наркотични вещества.

 

диета и хранене
Хранителна пирамида

Хранене и Диета при алкохолизъм 

Лошото хранене върви ръка за ръка с пиянството и алкохолизма. 50 грама алкохол съдържат повече от 400 калории, но няма никаква хранителна стойност. Поглъщането на големи количества алкохол подава сигнали на тялото, че то не се нуждае от повече храна.

Алкохолиците често страдат от дефицит на витамин А, В комплекс, С, фолиева киселина, карнитин, магнезий, селен и цинк, както и мастни киселини и антиоксиданти. Възстановяването на хранителните вещества става чрез предоставяне на тиамин (витамин В1) и мултивитамини – могат да помогнат  за възстановяването и са важна част от всички програми за детоксикация.

Разбирането на злоупотребата с алкохол – Лечение

Въздържанието е най-важната и може би най-трудна стъпка към възстановяване от алкохолизъм. За да се научат да живеят без алкохол трябва да:

  • Избягвате места в които се пие и хора, които приемат пиенето за нормално. Намерете си нова среда и нови приятели, които не пият.
  • Присъединете се към група за взаимопомощ.
  • Потърсете помощ от семейството и приятелите си.
  • Заменете отрицателната си зависимост от алкохола с нещо положително, като ново хоби или доброволен труд към църквата или се запишете в някакви граждански групи.
  • Започнете да правите упражнения. Чрез тренировките се отделят вещества в мозъка, които предоставят естествени хормони на щастие. Една разходка след вечеря може да подейства доста ободряващо.

Лечението на алкохолизъм с билки

Алокохолизмът е пристрастяване и се характеризира с хронична зависимост от алкохол. За разлика от злоупотребяващите с алкохол, които пият твърде много, но не са зависими от алкохол, алкохолиците изпитват нужда да пият неконтролируемо. Алкохолът може да доведе до семейни и работни проблеми и най-вече до сериозни здравословни проблеми, като заболявания на черния дроб. Алкохолизмът  може да бъде смъртоносна болест. Западните, азиатските и руските билкари използват лечебни растения за лечение на злоупотреба с алкохол, зависимост и махмурлук в продължение на векове. Те се прилагат, като чайове или могат да бъдат ефективни, като основна терапия или в комбинация  с конвенционалните терапии. Трябва  да се направи консултация с лекар преди да се приложи билкова терапия.

жълт кантарион
жълт кантарион

Жълт кантарион

Жълтия кантарион е многогодишно растение, което произлиза от
Европа, но се среща и в цяла Азия и Северна Америка. Растението е известно със своето антидепресантно действие. Това го прави полезно при лечение на симптоми на алкохолна абстиненция. Жълтият кантарион също така намалява желанието за алкохол и следователно може да бъде ефективен при лечението на алкохолна зависимост. Растението също така предотвратява появата на рецидив на алкохолиците, които се възстановяват.

кудзу
кудзу

Кудзу

Кудзу коренът представлява многогодишна лоза, която произлиза от Япония и Китай, но се среща и в Югоизточните Съединени Щати. Тази популярна билка е с отвърден ефект в традиционната китайска медицина за лечение на алкохолизъм и махмурлук. Кудзу съдържа дайдзин – растителен естроген и антиоксидант. Дайдзин инхибира ензима митохондриална алдехид дехидрогенеза (ALDH2), който е свързан с алкохолизма. В американски изследвания побликувани през 2009г в „The American Journal of Drug and Alcohol Abuse“ се доказва, че благодарение на съставката диадзин в Кудзу корен, билката има ефект подобен на дисулфирам, който противодейства при наркотична зависимост и алкохолизъм.

магарешки бодил
магарешки бодил

Магарешки бодил

Магарешки бодил се използва при лечението на чернодробна дисфункция. Семената съдържат силимарин, която помага за прочистване на черния дроб от отрови. Ето защо често се използва при диети и за детоксикация на черния дроб.

Алкохола е токсин и магрешкия бодил помага да се детоксикира черния дроб. Той не може да помогне при тежки увреждания на черния дроб, като цироза или алкохолен хепатит.

пасифлора
пасифлора

Пасифлора

Пасифлората помага за справяне с проблемите, които настъпват при отказването от зависимостите, като гадене. По последни проучвания пасифлората е показала положителното си въздействие по време на алкохолна детоксикация и свързаните с нея симптоми на абстиненция.

Женшен

жен-шен
жен-шен

Женшенът е добре известен със своите ревитализиращи и тонизиращи качества. Основното му действие върху организма е да ускори обмяната на веществата, като по този начин може да помогне на организма да се справи с алкохола по-бързо, като по този начин може да подпомогне детоксикацията по-бързо.

Лют червен пипер

лют червен пипер
лют червен пипер

Лютият червен пипер е чудесен тоник за стомаха. Прекаляващите с алкохол много често страдат от стомашни проблеми и по-специално гастрит. Лютият червен пипер облекчава болките и намалява лигавицата на стомаха, която се причинява от прекомерната консумация на алкохол.

Важен момент при провеждането на билково лечение при алкохолизъм е, че при акупуване на екстракти, тинктури и есенции е да се провери дали не съдържат алкохол. Алкохолът е често използван, като помощно средство за извличане на активните елементи на една билка. Погледнете внимателно етикета преди да купите.

 

ибога
ибога

Ибога

Ибога (Tabernanthe iboga) е многогодишен храст с центарлно африкански произход. Той съдържа психоактивен алкалоид известен, като ибогаин, който се използва за лечение на зависимости, включително алкохол, хероин, метамфетамин. Ибогаин действа на серотонин, допамин и опоидните рецептори за намаляване на желанието към даденото вещество. Ибогаин може да бъде токсичен във високи дози.

Традиционните лечения на алкохолизъм включват спиране на пиенето чрез постепенно намаляване на количествата. Лекарите предписват лекарства за да намалят страничните ефекти при отказването от алкохола.

Дългогодишното прекаляване с алкохол или тежкото пиянство изисква по-професионални грижи и прилагането на детокс програми включващи детоксикация. Това се налага тъй като симптомите на абстиненция могат да предизвикат гърчове и халюцинации. Може да се стигне до нарушения на мозъка и дори до смърт.

Въпреки това, тези които се опитват да преодолеят алкохолизма могат да изберат накакви заместители или поддържащи лечения, които да увеличат шансовете за успех в преодоляването на алкохолната зависимост.

медитацияМедитация

Решението да се откажат изисква умствена дисциплина и самоконтрол. Пиенето може да служи, като механизъм за справяне със стреса и да е източник на облекчение за някои хора. Медитацията в този случай е много добро средство за замяна на пиенето, като положително средство за облекчение.

Медитацията включва поемане на няколко минути, за да се поддържа фокус. Някои хора могат да си припяват или преповтарят положителна мисъл в съзнанието. Примерно нещо подобно на „ Аз искам да водя здравословен начин на живот“. Друга практика е свързана с лице, което изобразяващо себе си и как би се променил живота на зависимия след като успешно се откаже.

акупунктураАкупунктура

Акупунктурата е традиционна практика в китайската медицина, която включва поставяне на малки игли в кожата. Неговата цел е да възстанови баланса на тялото. Хората могат да използват акупунктура за облекчаване на болката и депресията. Акупунктурата помага и за отказване от тютюнопушенето според NCCAM (Национален център за допълнителна и алтернативна медицина).

Акупунктурата помага на хората да детоксикират телата си, особено в черния дроб. Методът трябва да се прилага само в лицензирани заведения и в никакъв случай не правете това сами.

йогаЙога при алкохолизъм

Йогата помага на хората да бъдат в унисон с телата си. Алкохолизма може да накара хората да се чувстват изън контрол, йогата може да им помогне да преодолеят това състояние. Практиката включва внимателно дишане, бавни и нежни движения за разтягане и тонизиране на организма.

Йогата помага на хората да подобрят връзката ум-тяло. Упражненията осигуряват освобождаване от стреса, което може да подобри чувството за благосъстояние в алкохолно зависимия. Йогата може да научи хората да използват телата си по здравословен начин.

В днешно време съществуват много видове йога класове и курсове, учебни DVD-та и др.

Фототерапия

Един от страничните ефекти на алкохолната зависимост е влошеното качество на съня. Тези които страдат от алкохолизъм имат голям риск от настъпване на нарушения в съня, като безсъние и др. Изследователи от Бостънския университет са направили проучване при което са открити ползите от ярка светлинна терапия и медикамент наречен налтрексон в подпомагането на пациенти за преодоляване на алкохолизма. Резултатите показват, че този режим е също толкова ефективен, колкото програмите за интензивно лечение на алкохолизъм.

Фототерапията представлява излагане на човека на ярка, изкуствена светлина по време на типичните часове за събуждане. Светлинната терапия е често срещано лечение за сезонно афективно разстройство. Ползите от светлинната терапия са двукратни за тези, които страдат от алкохолизъм. Светлината има свойството да намаля депресията и да насърчи един по-естествен цикъл на съня.

Хранително консултиране

Алкохолизмът засяга и храносмилането на човека. Според клинични проучвания в Кливланд, почти всички алкохолици страдат от някакъв вид недохранване. Лекарите използват хранителна терапия за да подпомогнат пациентите си да се чувстват по-добре. Когато пациентите се хранят здравословно, те получават допуълнително енергия. Това също помага да устоят на изкушенията и да не пият.

Диетолозите могат да бъдат в такива моменти от полза на алкохолиците.

Лекарствени средства при алкохолизъм

Има няколко лекарства, които се използват за подпомагане на хората, които се възстановяват от алкохолизъм и поддържат въздаржание и целомъдрие.

дисулфирамЕдно от лекарствата, които се използват най-често е дисулфирам. То се прилага, след като е изпълнена детоксикацията и лицето се въздържа. То пречи на алкохолния метаболизъм, тъй като едно малко количество алкохол ще предизвика гадене, повръщане, замъглено зрение, объркване и проблеми с дишането.

Това лекарство е най-подходящо при хора, които са силно мотивирани да спрат да пият или чието лечение се провежда под надзор, тъй като лекарството не се отразява на мотивацията да се пие. То обаче има доста странични нежелани ефекти, като метален вкус в устата, главоболие, проблеми с паметта, невропсихични нарушения, полиневрит на долните крайници, алергични реакции на кожата, обърканост и дори хепатит. Също отрицателно качество на лекарственото средство е, че не се препоръчва употребата му при чернодробна недостатъчност, психични проблеми, епилепсия, диабет и др.

налтрексон
налтрексон

Друго лекарство намаляващо жаждата за алкохол е налтрексон.

То може да се прилага дори и докато лицето все още пие, но както всички други лекарствени средства използвани за лечение на алкохолизъм се препоръчва да се употребява, като част от цалостна програма за лечение на алкохолици, която учи пациентите на нови умения за справяне със зависимостта.

Налтрексона се предлага под формата на таблетки, които се взимат по схема, инжекции които имат с постепенно освобождаване или импланти. Таблетките не са подходящи за хора със слаба мотивация. Лекарството не се препоръчва при хора с чернодробни проблеми, като недостатъчност и хепатит.

Страничните нежелани реакции са сходни, като при повечето лекарства против алкохолизъм – гадене, повръщане, стомашни болки, главоболие, безсъние, безпокойство, мускулни и ставни болки, запек, диария, загуба на апетит, световъртеж, треперене, изпотяване, раздразнителност, нервност, превъзбуда, халюцинации, изпадане в еуфория, обриви, забавена еакулация, тремор и др.

акампросат
акампросат

Друго лекарство против алкохолизъм е акампросат. При него сред нежеланите реакции освен обичайните са и нарушения на сърцето, промяна в кръвното налягане и импотентност.

Според някои изследвания лекарствата против припадъци, като габапентин и топирамат могат да помогнат по време на взъстановителните периоди, като намалят степента на желание за алкохол и тревожността, въпреки че нито едно от тези лекарства не е одобрено.

антидепресантиАнтидепресантите могат да се използват за да се контролират моментите на тревожност или депресия тези симптоми могат да изчезнат с въздържание.

Лечението с лекарства обикновено не се започва докато не приключи детоксикацията и не последва период на въздържание.

Тъй като алкохолиците са податливи на рецидиви и потенциално са способни да станат зависими отново, целта на възстановяването е да се постигне пълно въздаржание.

Възстановяването обикновено има широк обхват, като може да включва образователни програми , групови терапии, участие на семейството, участие в групи за взаимопомощ. Анонимните алкохолици (АА) е най-известната и ефективна форма на група за взаимопомощ, но има и други групи, които се оказват доста успешни.

Хранителни добавки при алкохолизъм

В последно време на пазара се появяват все по-често хранителни добавки разработени в помощ на борбата с алкохолизма.

Алкофитал комбинира в състава си две билки (шизандра и зелен овес), чиято цел е да стимулират имунната система, да понижат стреса и да доставят енергия на организма.

ХепарД също е хранителна добавка с основни съставки жълт кантарион, бял трън, кудзу, хрян и др. В този продукт кудзу корена е в по-малки дози, за сметка на жълтия кантарион, който е основната съставка.

Кудзу корен на американските фирми Swanson и Nature’s way разчитат на действието на основната си билка кудзу.

Алкогард е революционно откритие на българския виден фитотерапевт проф.д-р Петър Манолов. Продуктът е на пазара вече близо година и доволните клиенти не спират да задръстват редакцията ни с б;агодарствените си писма.

Толкова много истории на хората и техните близки, за това как са се излекували от тази коварна зависимост, рушала живота има години наред. Алкогард има основна съставка екстракт от кудзу корен, чието действие е подпомогнато от екстрактите от овес, салеп, червена боровинка, ехинацея и витамин В6.

Невероятната комбинация и нейното синергично действие помагат на хиляди хора в България да се справят сами и съвсем лесно и евтино с тази прокоба – алкохолизма.

Алкогард има уникалните свойства освен да предотвратява напиванията и изпиването на повече количества алкохол от нормално приетите, той доказано пречиства черния дроб.

Изследванията са показали знчителни промени в стойностите на чернодробните показатели. Дори лекарите са изумени от резултатите. Повече за алкогард може да прочетете тук.

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб
Алкогард - добавка против алкохолизъм
Поръчай АЛКОГАРД

Билкови рецепти против алкохолизъм

Алкохолизма нанася огромни щети на човешкото тяло в зависимост от степанта на зависимостта и развитието на болестта. Основните билкови форми за лечение и профилактика на алкохолизъм са отвари, настойки и тинктури, които предизвикват отвращение към алкохола и значително облекчават симптомите на въздържанието (махмурлук). Тяхното правилно прилагане дава добри резултати.

сок от брезаСок от бреза. Учените са открили, че напълно успокоява нервната система, подобрява метаболизма, което е много важно при лечението о предотвратяването на алкохолизма, увреждане на кръвоносната система и атеросклероза. През пролетта след стопяването на снега, брезата започва да „плаче“ т.е. започва да изстича сок от брезата преди да е започнала да се разлиства.

Уникалните свойства на сока от бреза се дължат на ценните биологични вещества, които съдържа: фруктоза, глюкоза и захароза, витамини от групите В, С, Е, РР, флавоноиди, кумарини, тритерпеноиди, дъбилни вещества, ябълчна киселина, аминокиселини, макроелементи- калий, калций, магнезий, желязо, кобалт, хром, алуминий, барий, стронций, никел. Особено полезни са съдържащите се в сока манган, цинк, селен, които са изключително полезни при лечението и профилактиката на алкохолизма.

Изчличането на сока от брезата се трябва да се прави внимателно за да не се навреди на дървото.

Прави се дупка със свределче на дълбочина няколко сантиметра и се вмъква жлеб, в който сока да тече свободно в съд. Хубаво е отворът да се направи от към северната страна, защото там се събира повече от течността.

Сокът от бреза прочиства кръвта, действа жлъчогонно, противовъзпалително, общоукрепващо, стимулиращо, кръвотворно, и регенериращо. Стимулира обмяната на веществата в организма, помага му да се прочисти и детоксикира, като изхвърли токсините и отпадните продукти. Много е ценен при интоксикация, заболявания възникнали при нарушения в обменните процеси и най-вече при алкохолизъм.

Брезовия сок стимулира функцията на стомаха и е полезен при заболявания на стомашно-чревния тракт придружени от намаляване на производството на киселина. Добре е да се включи в комплексно лечение на язва на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен гастрит в периоди на обостряне и ремисия.

Брезовия сок се приема , като диуретик за лечение на подагра, артрит, отоци, сърдечно-съдови проблеми, ревматизъм, камъни и пясък в бъбреци.

При ангини, грип, бронхит, туберколоза. Прилага се като външен агент при остър невродермит, псориазис, кожни язви, охлузвания, сърбежи.

Приложението е по 1 чаша преди ядене 3-4 пъти дневно в продължение на 2-3 седмици и прилагане с това на млечно-зеленчукова диета.

При лечение на алкохолизъм сокът от бреза може да се пие без ограничения, вместо чай, компот или вода в продължение на 1-2 месеца всяка година. Трябва да се съхранява в хладилник за да не вкисне. При алкохолизъм може и да се смесва с други лечебни сокове, които да допълват лечебните свойства (боровинки, овощни растения, плодове).

индийско орехче
индийско орехче

Индийско орехче

 

То помага при интоксикация, метеоризъм, хронична диария, алкохолизъм, спазми. Полезно е при сърдечно-съдова недостатъчност, исхемична болест на съцето, стенокардия, атеросклероза, меланхолия, психоза, параноя, невроза, хипохондрия, безсъние, сенилна болест, гадене, повръщане.

Копър. Копърът съдържа витамин с (до 328мг%) витамини от група В, каротин, РР, фолиева киселина, калий, магний, калций, фосфор, желязо. Съдържат се също манган, мед, цинк, хром, алуминий, барий, селен, никел, олово, индий, сребро, бор.

копър
копър

Отвара: Смесете в равни части от обмена на сухо смлените трева и семена на копъра. Супена лъжица от сместа се изсипва в 0,5 литра вряла вода да постои закрита 1 час и след това се прецежда. При лечение на алкохолизъм се пият малки глътки по 100мл 3-4 пъти на ден в продължение на 15-20 минути преди ядене. При такова лечение се наблюдава подобрение в състоянието на болния, повишаване на настроението, активността, изчезване на главоболието, намаляване на честотата на хипертоническите кризи.

Копърът е полезен както за мъжете, така и за жените увлечени по алкохолните напитки. При мъжете копърът облекчава физическата умора, дава сили за през ноща. При жените помага да се отпуснат и да регулират появата на желаната бременност.

При лечение и профилактика на заболявания на нервната система е добре да се комбинира с равни части анасон, кориандър, кимион семена.

При хора претърпяли разочарования и предателства с нанесени психически травми, които са се обърнали към алкохола.

При отравяне с алкохолни анпитки са полезни следните настойки: Една супена лъжица семена от копър се изсипва в аша с вряла вода и престова 15 мин. Пийте на малки глътки през целия ден за една седмица. Почивка 3-4 дни и после пак една седмица се пие всеки ден. Така се продължава до настъпване на терапевтичния ефект. Пресен копър е полезно да се яде вски ден за да се справите с хроничната интоксикация. Той помага и при анемия.

В големи дози копърът разширява съдовете и намалява кръвното налягане и за хора с ниско кръвно, не е добре да се приемат големи дози.

анасон
анасон

Анасон. Това е най-старият от ароматно лечебно растение годно за консумация.

Отвара: Чаена лъжичка анасонов плод се залива с чаша вряла вода и престоява 30 минути. За лечение на алкохолизъм и профилактика се пие 3-4 пъти на ден 15-20 минути преди хранене.

Настойката от плода на анасон е полезна при полово безсилие, при усилено уриниране, заболявания на уринарните пътища, бъбреците и пикочния мехур, стимулира функцията на червата, действа като леко слабително, подсилва храносмилането.

При хроничен алкохолизъм е идеално съчетанието на анасон със зеленчуците, което е подходящо за неврологични проблеми (състояние след инсулт, депресивни състояния, главоболие, заболявания на главния мозък), при атеросклероза, хипертонична болест, хроничен запек, бавна перисталтика, анемия.

Отвара от анасон помага при меланхолия, кошмари, главоболие, мигрена.

Натриването с анасон върху чисти зъби премахва лошия дъх на алкохолиците.

Това е голяма полза за алкохолиците, защото премахва смрадта. Анасоновото масло също премахва миризмата на потните жлези. Оказва на кожата приятно усещане за чистота, създава настроение и активност. Психологическия момент е важен, а лекарите често го пренебрегват.

пъщарнак
пъщарнак

Пъщарнак. Тревите се събират по време на цъфтежа. Корените се използват пресни или сушени(предварително нарязани на филийки) в сушилка или духовка на 50градуса или на открито ари топло и сухо време. Плодовете се събират при пълна зрялост. След като се почистят плодовете се сушат на сянка в проветриво място.

В плодовете има ценни макроелементи като калай, калций, магнезий, желязо; микроелементи като мед, цинк, хром, алуминий, селен, никел, стронций, олово, иридий. Много е концентриран е селена в плодовете.

Пъщарнака действа като противоотрова, което е много полезно и важно за лечението и профилактиката на алкохолиците.

Отвара:Чаена лъжичка от плодовата захар във вряла вода престояват 20минути. Отпивайте от течноста по 3-4 пъти на ден.

Пъщарнака подобрява апетита и функцията на половите жлези, както и общия тонус на организма. Добре е да се приема редовно под формата на салата или в основните блюда за да се засили половото влечение и да се стимулират половите жлези, подобрява и ерекцията.

целина
целина

Целина

Сокът от прясна целина (корени, стъбла и листа) е изключително полезно при алкохолизъм. Той действа отрезвяващо и действа, като противоотрова. Половин чаша сок от целина смесен с ябълков сок или отвара от плодовена шипка в равни пропорции се приемат ежедневно на неголеми глътки един път на ден до настъпване на отвращение от алкохолните напитки. Сокът от целина е и отлично средство против повръщане.

Целината подобрява общия тонус на организма, физическата работоспособност помага при нарушения в съня, нервни изтощения, нервност, астенични състояния.

Целината помага при стомашно-чревни заболявания: гастрит с понижена секреция на стомашен сок, повишено газоотделяне, при понижен апетит, оттоци при сърдечна недостатъчност, възпаления на простатната жлеза и импотентност. Тя пречиства кръвта, изчиства от шлаки, почиства черния дроб, бъбреците, пикочния мехур, облекчава при артритни болки .

Хризантема. Нещо което може да ви избави от алкохолизма е редовното пиене на чай от хризантема (цветята). Той подобрява апетита, помага при мигрена и заедно с борова смола забавя процесите на стареене.

босилек
босилек

Босилек.

Тази билка е символ на безсмъртие, щастие и любов в много страни. Тя отваря сърцето, ума, привлича позитивната енергия, любовта, чистото съзнание, засилва вярата, избистя ума, изчиства аурата и засилва имунитета.

При хора страдащи от болезнено пристрастяване към алкохола е добре да се приема за да подобри паметта, като чай с мед действа проясняващо на ума. Успокоява нервната система на хората прекаляващи с алкохола, облекчава главоболията и се постига отвращение от спиртните напитки.

Босилекът е прекрасно тонизиращо средство при нарушение на кръвообращението, хроничен гастрит и най-вече при болести, които могат да предизвикат внезапни кръвотечения (язви на стомаха и дванедесетопръстника, колит, хроничен хепатит, цироза, хемороиди), при ентероколит, метеоризъм, възпалени на бъбреците и пикочните пътища, намалява усещането за парене при цистит.

Отвара: Две супени лъжички нарязан босилек се заливат с 0,5 литра вряла вода престояват 1 час. Премат се бавно на малки глътки през целия ден.

Прах от изсушени листа може да се смеси с мащерка и розмарин, което е уникално антиалкохолно средство, което може да се използва ежедневно в семейства които провеждат лечение на алкохолизма.

маточина
маточина

Маточина.

Маточината е известна с лечебните си свойства и се използва като успокояващо средство при истерии, нервност, слабости, неврози, тахикардични пристъпи, астма, невралгии, малокръвие, подагра, мигрена, безсъние, артериална хипертония, атеросклероза, шум в ушите, виене на свят, припадъци.

Тя оказва благоприятен ефект върху мозъка, особено при нервни спазми, запек, метеоризъм, подобрява дейността на храносмилателната система. Много от тези заболявания възникват в резултата на прекаляване със спиртни напитки. Ето защо редовната употреба на мащерката е важна не само за здравето на организма, но и при нарушения и злоупотреба с алкохол.

За преодоляване на стихийно развиваща се тревога е необходимо да се открие причината за тези разстройства и само тогава могат да настъпят подобрения.

Чаят от мащерка, настийките, масажите с масла от мащерка, листата на прясната билка помага да се преодолеят тези състояния.

жълт кантарион
жълт кантарион

Жълт кантарион.

Полезно е да се набере билката по време на дългия ден, когато слънцето високо и дава на растението мощна енергия. Суши се на сухо и проветриво място като се разстилат върху хартия на слой от 5-7 см и периодично се обръщат. При сушене в печка, температурата трябва да е не повече от 40 градуса.

Настойка, приготвена с жълт кантарион, е идеално средство  за лечение и профилактика на алкохолизъм.

Тя успокоява нервите на всички, които давят мъката си в алкохола и пият заради емоционална загуба на близки, когато има болка и страдание. Кантариона успокоява нервите. Настойката не проявава никакви странични негативни ефекти върху нервната система и в същото време подобрява състоянието на увредените клетки от спиртните напитки.

Отвара: една супена лъжица суха билка се налива в чаша вряла вода, на водна баня или на слаб огън за 10-15 мин.

Една супена лъжица от изсушената билка се залива с една чаша вряла вода и се оставя в продължение на 2 часа, после се отцежда. Пие се 3 пъти на ден в продължение на 30 минути преди ядене.

Жълтият кантарион облекчава спазмите, укрепва венозната циркулация, подобрява снабдяването с кръв на вътрешните органи, стимулира дейността на всички жлези. Използването на жълт кантарион във всякаква форма подобрява невроваскуларните заболявания. Той е адаптоген и засилва енергийната система на клетките, тяхната издръжливост и имунитет срещу всякакви болести.

Вани с настойки от билката са изключително полезни при лечение и профилактика на алкохолизъм  и заболявания на нервната система, съпровождани от авитаминоза , ревматизъм, радикулит, ишиас, остеопороза, артрит, болки в костите, миалгия.

Горчива тиква.

Сокът от листата на горчивата тиква е противоотрова при алкохолна интоксикация.

Той е полезено при чернодробни нарушения възникнали при прекомерна употреба на алкохол. Три чаени лъжички от сока се смесват в чаша пълномаслено мляко , което трябва да се взима сутрин в продължение на един месец.

черна боровинка
черна боровинка

Черна боровинка (плодове, листа и клонки). Подготвят се листата и плодовете в периода на цъфтеж и узряване. Събрания растителен материал се разстила на тънак слой и се изсушава на открито или закрито проветриво място, като периодично се разбърква. Различни настойки от билката се използват като антиконвулсивно средство, средство за облагодетелстване и благоприятно въздействие върху централната нервна система и общоукрепващо, тонизиращо средство при физическа и умствена умора. Повдига общия тонус на организма при главоболие, хипо и авитаминоза, алкохолизъм, високо кръвно налягане, безсъние, нарушена обмяна на веществата, нарушения в съня.

Отвара: Изсъхналия материал се залива с 1 чаша вряща вода и се вари на слаб огън 10-15 минути, като престоява 30-40 минути. Взимайте по ¼ чаша 3 пъти на ден в продължение на 15-20 минути преди хранене.

Сладка ягода и в пресен и в преработен вид има тонизиращо, диуретично, поливитаминно действие. Сокът от ягоди е полезен при махмурлук, гадене, повръщане. Може да се приема с прясно и киселомляко.

пача трева
пача трева

Пача трева.

Бере се в сухия период на цъфтеж и се изсушава. При изкуствено сушене температурата не трябва да превишава 40-50 градуса. Използват се часта от билката, която расте над земята. Действа диуретично, противовъзпалително, тонизиращо, общоукрепващо, кръвоспиращо действие.

Билковите отвари при тежки, изтощителни заболявания, особено алкохолизъм, импотентност възникваща в резултат на хроничния  алкохолизма, главоболие, нервно изтощение и слабост, конвулсии, нарушения в обмяната на веществата, заболявания на черния дроб, бъбреците и пикочните пътища (неврит, полиневрит, цистит, камъни в пикочния мехур, нефролитиаза) при възпалителни процеси в простатата и пикочния мехур, аденом на простатата, диария, хемороиди, язви на стомаха и дванадесетопръстника.

Билкова отвара: 2-3 супени лъжици сух прах от билката се заливат в 0.4 литра вряла вода и се подгрява на водна баня за около 15 минути, после се прецежда. Взима се в рамките на един ден преди хранене в продължение на 3-4 часа. Може да се ядат пресните листа, преди да са цъфнали пъпките, като се слагат в супи или салати.

девисил
девисил

Девисил.

Чаена лъжичка сухи корени от девисил и 2 листа от дафиново дърво се заливат с чаша водка и се слагат на топло място, като от време на време се разклаща съдържанието. Приемът на тинктурата ще предизвика отвръщение от алкохола в болния. Лечение с девисил не се препоръчва при остри гломерулонефрит и пиелонефрит.

Много лютив червен пипер. 20 г прах от лют червен пипер се залива с 0,5 л 60% спиртна напитка и престоява 2 недели, като периодично се разклаща внимателно съдържанието. Добавят се по 2-3 капки на всеки 1 литър вино за пиене. Това средство намалява жаждата за вино и е добро при хроничен алкохолизъм.

Приемането на лют червен пипер е противопоказно при язва на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен гастрит, ентероколит, колит, остър и хроничен хепатит, холецистит, бъбречни заболявания.

радиола розова
радиола розова

Розова родиола (златен корен).

Всеки, който иска да се възстанови от пристрастяване към алкохол, но не може да пусне чашката, може да опита следното високоефективно лечение.

Всяка сутрин изпивайте по една чаша с разтворена в нея горска паяжина (1/4 от паяжината на 0,5 л вода). През деня на обяд пийте по 30 г билкова отвара от златния корен.

Тинктура: 50г счукан корен от родиола се залива с 1 литър коняк, поставя се на тъмно място на стайна температура 18 дни, периодично се разклаща съдържанието. После се прежежда.

100г смачкани корени от златен корен се заливат с 1 литър водка , престояват на тъмно при стайна температура 14 дни , като се разклаща периодично. Пийте по 30г един път на ден преди сън. Курс на лечение един месец.

Препаратите с розова родиола не е добре да се приемат при висока температура, силна възбуда и при хипертоническа криза.

левзея
левзея

Маралов корен (Левзея).

Билката може да се използва успешно за лечение на алкохолизъм, както и при функционални разтройства, при физическа и умствена преумора, депресии, лошо настроение, раздразнителност, главоболие, лош сън, понижен апетит, ниска полова активност.

Тинктура: 50г сухи смачкани корени от левзея се заливат с 0,5л 70% алкохол, оставя се на тъмно при стайна температура 45 дни, периодично се разклаща и после се прецежда.

Приема се при лечение на хроничен алкохолизъм по 25030 капки с вода, 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене.

Със същото действие може да взимате и отвара от корените на левзеята.

Билкова отвара: Една супена лъжица сух смачкан корен от левзея се залива с чаша вряла вода в покрит съд на водна баня за 30 минути. Охлажда се на стайна температура и след 10 минути се прецежда. Приемайте по една супена лъжица 3 пъти на ден през деня, 30 мин преди ядене.

При лечение на хроничен алкохолизъм приемайте също и екстракт от левзея. Приемайте по 20-30 капки 2-3 пъти на ден преди ядене.

копитник
копитник

Копитник, европейски.

Листата и коренищата се събират в периода на цъвтеж. Сушат се на тъмно и провтриво място, отделно от другите билки.

Има сложен химически състав, който включва алкалоиди, етерично масл, флавоноиди и други.

Отвра от корените се използва при лечение на алкохолизъм. Супена лъжица от намачкани корени се залива с 200мл кипяща вода, оставя се да къкри в покрит съд на слаб огън за 10 минути, престоява и след 30 мин се прецежда (дозата се спазва точно, защото растението е отровно!)

Една супена лъжица от охладената течност се налива в 100 мл водка и се дава на пациента да се изпие. Тази смес предизвиква повръщане. Срока на лечение е няколко дни, докато се установи трайно отвращение от алкохола.

Друга рецепта полезна за хората, които искат да се откажат от алкохола, но нямат достатъно силна воля.

Смесете 1:2 сух смачкани листа от копитника и зелени орехови кори. Чаена лъжичка от сместа се залива с 1 чаша сухо вино, престоява в закрит съд 30 минути, периодично се разклаща съдържимото и после се прецежда. Приема се по 1/3 чаша 3 пъти на ден  30 минути преди ядене. В рамките на един месец може да се пие по 4 литра от това вино. Така постепенно се придобива отвръщение от алкохола.

Друго много добро средство за придобиване на отвращение от алкохола е следното: Сварява се чашка нерастворимо кафе (50г), добавя се при варенето ¼ чаена лъжичка корен от копитник на прах. Кафето се пие сутрин и обед на не голями глътки 20-30 минути преди хранене.

баранец
баранец

Обикновен баранец

За медицински цели тревата баранец се събира през лятото, но е най-добре да се бере есента, когато започват да се образуват пъпките. Използват се само стъблата на растението и в никакъв случай корените. Събирането на тревата от един и същ участък е разрешено на период през 5-6 години. Суровият материал се изсушава на сянка.

В баранцовата трева има алкалоиди, ванилова и ферулова киселина, и флавоноиди.

В официалната медицина баранцовата трева се използва, като 5% воден разтвор на отвра за лечение на хроничен алкохолизъм. 10г от смачкана трева се заливат с 200г вода, след това кипи на слаб огън, охлажда се и се разрежда с вода до 200мл и се филтрира.

Към лечението се пристъпва след 3-4 дни след преустановяване приема на алкохол.

Обичайно се назначава в 75-100 мл отвара и след 3-16 минути, се дават 3-5мл от любимата алкохолна напитка на болния, като се препоръчва да се помирише. Трябва да се използват прясно приготвени отвари. След 10-15 минути или по-късно настъпва еметична реакция (повръщане) у пациента.

За да се ускори процеса на образуване на отрицателно отношение към алкохола средството за повръщане се дава преди алкохолната напитка. Лечебното действие се обуславя от наличните алкалоиди в растението и основно на изработването на негативен рефлекс на алкохола. Те възникват не само въз основа на алкохола, но и към тютюна.

Използването на баренцовата трева в борбата с алкохолизма се извършва само под наблюдение на медицинско лице.

Противопоказания за използването на билката са заболявания на щитовидната жлеза, сърдечно-съдова склероза, хипертонична болест, бронхиална астма, туберколоза, бубречни и чернодробни проблеми, язва на стомаха и дванадестопръстника. Не се използва при възраст по-голяма от 55г.

аир
аир

Аир.

Коренищата се изваждат през есента от калната тинеста почва, рьчно или с инструменти. Събраните коренища се измиват, нарязват се външните корени и листа, нарязват се на парчета, дълги 15-30 см, ако са много дебели се разцепват в основата и се изсушават предварително. Сушат се в проветри или в специална сушилка на температура 25-30 градуса. Понякога на коренищата след увяхване им пада външната обвивка и след това не са толкова ароматни. При правилно изсушена тръстиката има аромат на роза.

Отвара: Една с.л. от смачканите корени се варят 15 минути в 3 чаши вода, плътно покрити с капак и сле това престоява 1-2 часа, след което се прецежда. Вземете ½  чаша 3 пъти на ден, 30 минути преди ядене.

Прах: Коренищата се мелят в кафемелачка и се взимат по 0,2-0,5г 2-3 пъти на ден.

бенедиктински трън
бенедиктински трън

Бенедиктински трън (кардобенедикт). С лечебна цел се използват листните връхчета, които се събират по време на цъфтеж. Сушат се в открити помещения или при изкуствени условия на температура до 45 градуса.

Чай от билката се пие при лечение и профилактика на алкохолизъм, като укрепващо средство при тежки заболявания, включително алкохолизъм.

Чай. Ч.л. от изсушената и стрита билка се залива с 1 чаша вряла вода и се оставя да престои 10 минути, след което се прецежда. Приема се по 1 чаша 2 пъти на ден преди ядене.

Отвара. С.л. от сухата и смачкана билка се залива с 0,4 л вряла вода, престоява 1 час и се прецежда. Приема се по ½ от чашата 4 пъти на ден преди хранене.

олеандър
олеандър

Обикновен олеандър.

С лечебна цел се използват листата, които се събират есента или пролетта, до образуването на нови издънки. Сушат се на открито или в сушилка до 50 градуса.

Отвара: Листата на олеандъра помагат на мъжете при импотентност, както и за лечение на алкохолизъм. Ч.л. от изсушената билка се залива с 0,5 л вряла вода, оставя се да престои 1 час и се прецежда. Приема се по 30мл 3 пъти на ден преди ядене.

Растението е отровно и трябва да се внимава да не се предозира употребата му!

съсънка
съсънка

Съсънка. С лечебна цел се използва билката, която се събира по време на цъвтене. Суши се растението на тънък слой на проветриво място под навес.

Билковата отвара се използва, като успокояващо средство при лечение и профилактика на алкохолизма, както и на простатата и хронични възпаления на половите органи при мъжа.

Отвара: Две ч.л от изсушената билка се залива с 250мл преварена вода, престоява 1 ден, периодично се разклаща и после се прецежда. Пийте отварата на малки глътки в течение на 1-2 дни.

Растението е отровно за това трябва да се спазва дозировката!

мащерка
мащерка

Мащерка.

Това е уникална билка за лечение на хроничен алкохолизъм във всички стадий с висока ефективност.

Отвара: 2ч.л. от изсушената билка се заливат с 200мл вряла вода, престоява в закрит съд от 4-6 часа и се прецежда. Приемайте на неголеми глътки в течение на 5-6 дни. Пийте ежедневно без да прекъсвате лечението.

Направете смес от изсушени билки в части, както следва: мащерка-4, пелин -1, кантарион -1. С.л. от сместа се залива с 1 чаша вряла вода, престоява 2 часа, прецежда се. Приемайте при алкохолна жажда по 1-2 с.л. 3-4 пъти на ден 15 минути преди ядене в течение на 2-3 месеца.

Смесете равни части от изсушени и нарязани мащерка и риган. 4 с.л. от сместа се заливат с 0,5л вряла вода, вари се в закрит съд на слаб огън 5 минути, охлажда се и се прецежда. Когато човека е в състояние на опиянение, дайте му да изпие 200мл от отварата на всеки 2 часа.

Тя ще предизвика отвращение от алкохола, ще подобри апетита, ще стимулира дейността на червата, подобрява хранисмилането, премахва спазмите в стомаха и червата, облекчава гаденето, повръщането и главоболието, има цялостн успокояващ ефект. Болният страдащ от хроничен алкохолизъм е добре да приема отврата от 12 до 18 месеца.

бужур
бужур

Божур.

Това лечебно растение помага на болния да се възстанови, има успокояващ ефект върху централната нервна система и едновременно премахва желанието да се повтори.

За лечението използвайте отвара от кореноплодната част.

Изушените и леко раздробени корени (1 ч.л.) се вари 5 минути в 400мл вода, прецежда се и се добавя преварена вода до първоначалния обем. Пие се на неголеми глътки по ¼ чаша 3 пъти на ден преди хранене. Отварата е прекрасно средство за отрезвяване на пияни хора.

Трябва да се спазва дозировката за да няма негативно влияние!

кукувича прежда
кукувича прежда

Европейска кукувича прежда. Събира се растението по време на цъвтежа. Суши се в проветриво и топло помещение. Билковата отвара се приема при лечение и профилактика на алкохолизма. Ч. л от сух и стрита плевел се залива с 2 чши вряла вода, престоява 30 минути и се прецежда. Приема се на малки глътки по ¼ чаша 3 пъти на ден преди ядене.

Отварата е полезна при меланхолия, кошмарни сънища, тревоги, сърцебиене, полезни при заболявания на черния дроб, главобилие, има слабителен ефект.

мечо грозде
мечо грозде

Мечо грозде.

Листата се събират в ранна пролет, веднага след като се вдигне снега или през есента, след узряване на плодовете. Суши се на проветриво място или в сушилка при температура 60-90 градуса.

Отварата се използва за лечение на алкохолизъм и като укрепващо средство за нервната система. С.л. от изсушената билка се залива с 1 чаша вряла вода и се оставя да престои на стайна температура 12-14 часа, след което се загрява до завиране и остава 15 мин на слаб огън. После се охлажда и се прецежда. Приема се по 1 с.л. през 2-3 часа в течение на 3-4 дни, след което по 1 с.л. 3-4 пъти на ден до настъпване на отвращение от алкохол.

исландски лишей
исландски лишей

Исландски лишей. С лечебна цел се използват слоевете лишеи събрани през пролетта. Изушават се на проветриво място, на слънце или в сушилка с добра вентилация.

Лишеят помага на имунната система да се активира при лечение и профилактика на алкохолизъм, действа като общоукрепващо средство, особено в период на възстановяване след тежко заболяване, най-вече след тежки заболявания причинени от алкохолизъм.

Отварата от лишей е прекрасно стимулиращо средство, което повишава общия тонус на организма.

Преди да се приготви отварата трябва да се накисне лишечт в студена вода за да се премахне горчивината.

20-50г от сухите суровини се заливат с 0,75 л вряща вода и се вари 30 мин, охлажда се и се прецежда. Изпива се отварата на малки глътки през деня.

розмарин
розмарин

Розмарин.

С лечебна цел се използват листата и стеблата на едногодишните растения, киоито се събират през февруари и март. Изсушават се в проветриви и топли помещения.

Настойката от листата на розмарин е прекрасно средство за лечение и профилактика на алкохолизъм, като отрезвяващо и тонизиращо действие при загуба на сили и неврози. Ч.л. от сухите и смачкани листа се заливат с 2 чаши вряла вода, киснат 30 минути и се прецеждат. Приемайте по 1-2 с.л. на не големи глътки 3 пъти на ден, 20-30 мин преди хранене. Курс на лечение е 1 месец. Почива се 2 седмици. Приема се до настъпване на отвращение от алкохола.

При предозиране розмарина може да предизвика повръщане, гастроентерит, дразнене на бъбреците, белодробни отоци, чернодробна стеатоза, левкоцитоза. Трябва да се спазва дозировката!

страстоцвет
страстоцвет

Страстоцвет.

Култивирано растение. Отварата от листа и стъбла на страстоцвет е много добро успокояващо средство за лечение на хроничен алкохолизъм, при безсъние, неврастения и главоболие.

Отвара С.л. от изсушената билка се залива с 1 чаша преварена вода и се оставя на водна баня за 30 минути, охлажда се за 10 минути и се прецежда. Приема се бавно на малки глътки по 1/3 чаша 3 пъти на ден, 30 минути преди хранене.

Всички тези билки оказват положително отношение върху алкохолиците, но нито една по отделно не може да се приложи, като всеобхватно лечение. Всички те имат своето място, но само в рамките на една цялостна програма за лечение на алкохолизъм  включващ поведенческа, психологическа и физическа терапия.

Алкохолизмът нанася огромни щети на човешкото тяло

Приемането на алкохол, дори и в малки количества моментално се абсорбира в кръвта, която го разпространява през тялото ви. Съвсем малка част от алкохола напуска тялото ви с урината и като изпарения чрез дъха ви.

Алкохола се абсорбира по-бавно, когато приемате с него храна с високо съдържание на мазнини. Въпреки това, когато се прекалява с количествата отново се стига до напиване. Колко бързо алкохола се метаболизира зависи от размера, пола и други фактори.

Редовната консумация на алкохол причинява физически и емоционални промени в организма, които могат да доведат го големи щети за организма. Те могат да бъдат животозастрашаващи.

Отделителна система

отделителна системаОтделителната система отговаря за обработката и премахването на отпадъчните продукти, какъвто е и алкохолът, от тялото. Като част от този процес, панкреасът отделя храносмилателни ензими, които се съчетават с жлъчния мехур, за да смели храната. Панкреасът също помага за регулиране на инсулина и глюкозата. За да подобрите функцията на черния дроб, жлъчката и стомаха е подходящо използването на хранителна добавка Артишок.

Прекомерната употреба на алкохол може да доведе до това панкреаса да произвежда токсични вещества, които пречат на правилното функциониране. Полученото възпаление се нарича панкреатит, сериозен проблем, който може да съсипе панкреаса. Една от най-честите причини за хроничен панкреатит е злоупотребата с алкохол.

Артишок капсули
Артишок капсули – за здрав черен дроб

Работата на черния дроб се състои в това да резорбира вредните вещества, включително и алкохола.

Прекомерната употреба на алкохол може да доведе до алкохолен хепатит, който може да доведе до развитие на жълтеница (пожълтяване на кожата на очите). Хроничното възпаление на черния дроб може да доведе до тежка фиброза, известна като цироза.

Това преобразувание на съединителната тъкан може да унищожи черния дроб. Когато черния дроб не успее да изпълни функцията си, токсичните вещества остават в тялото. Чернодробните заболявания за животозастрашаващи.

Жените са по-високо рискови за образуване на чернодробни заболявания, отколкото мъжете, защото женските тела имат свойството да абсорбират повече алкохол и им отнема повече време за обработка.

Топ фегато е добавка към храната за здрав и чист черен дроб.

Когато панкреаса и черния дроб не функционират правилно, рискът от хипоглекемия (ниско ниво на кръвната захар) се повишава. Повреденият панкреас може да причини на организма да бъде в състояние да използват захар поради липса на инсулин, което може да доведе до хипергликемия. Небалансираните нива на кръвната захар могат да бъдат опасен проблем, особено за хора с диабет. Злоупотребата с алкохол също повишава риска от рак на черния дроб.

топ фегато
топ фегато

Червена боровинка е хранителна добавка с която ще подпомогнете отделителната система. Коприва плюс помага при възпаления в бъбреците, камъни и има диуретичен ефект.

централна нервна системаЦентрална нервна система

Един от първите признаци за промяна в организма при наличие на алкохол е промяната в поведението. Алкохолът преминава лесно през тялото. Той може бързо да достигне до много части на тялото, включително мозъка и други части на централната нервна система. Може да се стигне до затруднения в говора и неясен говор, това е сигнал че пиенето е прекалено. Алкохолът също може да повлияе на координацията, да наруши баланса  и способността да се ходи нормално.

Злоупотребата с алкохол повлиява на способността да се мисли правилно в беда, да се самоконтролираш и да се формират спомени. В дългосрочен план пиенето може в действително да предизвика свиване на фронталните части на мозъка. Внезапно отказване от алкохолна зависимост може да доведе до гърчове и делириум. Тежкото пиянство може да прогресира до трайно увреждане на мозъка, което води до деменция.

Неврохелт е хранителна добавка, която подпомага функциите на нервните клетки и възстановява нервната система след поражения. Е нейният състав е включена лечебната китайска гъба Херициум, която стимулира растежния фактор на невроните.

НЕВРОХЕЛТ плюс – стимулира мозъчната дейност, при постоянно безпокойство и стрес
НЕВРОХЕЛТ плюс възстановява функциите на мозъка след прекаран инсулт

Увреждане на нервната система може да доведе до болки, изтръпване или необичайни усещания в краката и ръцете. Алкохолизма може да доведе до недостиг на тиамин (витамин В1), което може да доведе до неволни бързи движения на очите, слабост или парализа на мускулите на очите.

Мъжете и жените метаболизират алкохол по различен начин

Обикновено на жените са им нужни по-малки количества алкохол за да достигнат до опиянение.

АФА е хранителна добавка, която помага при нервно-психични разтройства и възстановява състоянието след физически и психически изтощения.

АФА Sanct Bernhard
Афа (АFА) – Еликсир за мозъка и тялото

С течение на времето алкохолика може да стане физически и емоционално зависим от алкохол. Той може много трудно да бъде контролиран. За разлика от повечето други зависимости, острата алкохолна абстиненция може да бъде опасна за живота. Случаите на тежка хронична алкохолна зависимост често изисква медицинска детоксикация.

Когато рязко се откаже алкохола, зависимите са склонни да изпитват симптоми като гадене, безпокойство, нервност, тремор.

сила за нервната система
сила за нервната система

При тежки случаи може да доведе до объркване, халюцинации (делириум терменс) и припадъци. Детоксикация може да отнеме между два и седем дни.

Различни средства могат да помогнат за предотвратяване на нежелани реакции, които се получават при отказването.

 

Сила за нервната система помага при депресивност, безпокойство, нервност, превъзбуда, главоболие. Дражета за нервната система имат релаксиращо действие и нормализират сърдечния ритъм. Помагат при тревожност, страх, сърцебиене, нервност, стрес.

Храносмилателна система

храносмилателна система

Алкохолът може да внесе хаос в храносмилателната система, от устата по целия път до дебелото черво. Дори една единствена честота на пиене може да увреди части от храносмилателния тракт.

Злоупотребата с алкохол може да увреди слюнчените жлези и да дразни устата и езика, което води до заболяване на венците, кариес и дори загуба на зъби. Тежкото пиянство може да предизвика язва на хранопровода, киселинен рефлукс, киселини в стомаха, могат да се появят стомашни язви и възпаление на стомашната лигавица (гастрит).

Псилиум фибри помагат при язва, гастрит и висок холестерол.

За регулиране на храносмилателния тракт и при лениви черва – Ежедневна регулация.

ежедневна регулация
ежедневна регулация

Възпалението на панкреаса пречи на способността си за подпомагане на храносмилането и регулиране обмяната на веществата. Увреждане на храносмилателната система може да предизвика газове, чувство за тежест и диария. Това може да доведе до опасно вътрешно кървене, което може да се дължи на язви, хемороиди или езофегални варици причинени от цироза.

Алкохолът затруднява храносмилането и абсорбирането на хранителни вещества и витамини от група В или контролни бактерии.

Алкохолиците често страдат от недохранване.

Тежките пияници са изправени пред по-голям риск от рак на устата, гърлото и хранопровода.

Умерената употреба на алкохол едновременно с употребата на тютюневи изделия може да повиши риска от изброените по-горе стомашно-чревни ракови заболявания. Голям е риска и от образуване на рак на дебелото черво.

Симптомите на оттеглянето от алкохолизма могат да включват гадене и повръщане.

За здрава чревна флора е добре да се взима пробиотик Lacto Pro Пробиотик. При стомашен дискомфорт, подуване и газове са подходящи Храносмилателни ензими с витамин С.

кръвоносна системаКръвоносна система

Понякога е необходимо едно единствено сериозно напиване за да се причинят сърдечни проблеми. Още по-голяма вероятност сърцето да страда постоянно при хроничните пиячи. Жените, които пият са в още по-голям риск от увреждане на сърцето отколкото мъжете.

Усложненията в системата на кръвообращението включват отравяне на клетките на сърдечния мускул (кардиомиопатия), нередовен сърдечен ритъм (аритмия), високо кръвно налягане, удар, сърдечен удар, сърдечна недостатъчност.

Flax Oil - Омега 3 - 6 - 9 Ленено масло
Flax Oil – Омега 3 – 6 – 9 Ленено масло

Хората с диабет имат повишен риск от ниски нива на кръвната захар, особено ако те използват инсулин. Недостатъците на витамин В6, витамин В12, тиамин и фолиева киселина може да предизвика намаляване на броя на кръвните клетки. Умората е често срещан симптом на анемията.

За здрава кръвоносна система може да включите към менюто си хранителна добавка Омега-3 рибено масло или Omega 3-Perilla oil.

При нужда от подобряване на кръвоснабдяването към клетките или сърдечна недостатъчност е подходяща Аргинин хранителна добавка.

сексуално здравеСексуално и репродуктивно здраве

Еректилната дисфункция е често срещан страничен ефект от злоупотребата с алкохол при мъжете. Той може да инхибира производството на хормони, засяга функцията на тестисите и довежда до безплодие.

Прекомерната употреба на алкохол може да причини менопауза при жените и да доведе до безплодие.

Също така увеличава риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане и раждане на мъртво дете. Алкохолът има огромен негативен ефект върху развитието на плода. Могат да се появят и редица нарушения и симптоми включващи физически аномалии, затруднения в обучението и емоционални проблеми, които да продължат през целия живот на детето.

еротисан еликсир
Еротисан еликсир

За подсилване на сексуалната функция при мъжа е подходяща немската хранителна добавка Еротисан елексир. За жени в менопауза, за облекчаване на всички нежелани странични ефекти от този период е добре да се приема Соя и Калций.

За жените риска от развитие на рак на гърдата се увеличава с употребата на алкохол.

За подобряване на хормоналния баланс при жените подходяща за употреба е хранителната добавка Соеви изофлавони.

скелетна Скелетната и мускулна система

Продължителната употреба на алкохол затруднява тялото да възпроизведе нова костна тъкан. Пиенето увеличава риска от остеопороза (изтъняване на костите) и костни фрактури. Мускулите отслабват, получават спазми и дори атрофират.

колаген плюс на прах
колаген плюс на прах

При остеопороза е добре да се приема ежедневно колаген под формата на добавка, при болки в костите и за еластичност на кръвоносните съдове Колаген плюс на прах. При артрит, ревматизъм и скованост се препоръчва Зеленоуста мида Плюс. За здрава опорно-двигателна система – Gelenkfit.

имунна системаИмунна система

Имунната система отслабва значително от злоупотребата с алкохол и започва все по-трудно да се справя с микробите, вирусите, както и всички видове заболявания. Тежките пияници са склонни да развият пневмония или туберколоза в много по-голяма степен отколкото останалите хора. Хроничната употреба на алкохол увеличава риска от множество форми на рак.

Витамин Б17 комплекс съдържа леатрил, извлечен от сушени кайсиеви ядки, облепиха и китайски гъби. Тази хранителна добавка ефективно подсилва имунната система и се бори с раковите клетки.

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

 

Dr.Nature Годжи Бленд, Капсули витамини+пчелно млечице са хранителни добавки, които подсилват имунната система.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Билки, билкови рецепти и диета при алкохолизъм – какво помага?

  1. Pingback: Главното при консумацията на алкохол е мярката

  2. Pingback: Защо ръцете изтръпват по време на сън как да се справите с това

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *