ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5-те най-добри противовъзпалителни добавки

Природата предлага множество средства за борба с хроничното възпаление. Тук ще научите кои са най-ефективните противовъзпалителни добавки

омега-3 противовъзпалителни добавки
Омега-3 мастните киселини са чудесно противовъзпалително средство

Организмът използва възпаленията, които са реакция на имунната система, за да се излекува от наранявания и инфекции. Но хроничните възпаления, които продължават твърде ддълго, са опасни и водят до сърдечни заболявания, диабет и рак.

Много естествени средства, като омега 3 и джинджифил могат да помогнат в борбата с хроничното възппаление и да предотвратят появата на сериозни заболявания.

 

Това са 5-те най-добри противовъзпалителни добавки:

 

  1. Омега-3 рибено масло

„Омега-3 мастните киселини увеличават определени молекули в кръвта ни, наречени специализирани про-решаващи медиатори (SPM), които имат противовъзпалителни свойства“, казва Кери Ганс, регистриран диетолог и автор на „The Small Change Diet“.

Кери Ганс за противовъзпалителни добавки
Кери Ганс, регистриран диетолог и автор на „The Small Change Diet“

По-специално, в рибеното масло има две съединения, които могат да помогнат в борбата с възпалението:

  • Докозахексаенова киселина (DHA)
  • Ейкозапентаенова киселина (EPA)

В малко проучване хора с високо кръвно налягане или диабет, които са имали хроично възпаление, са били лекувани с EPA и DHA киселини в продължение на осем седмици. След лечението пациентите показват по-ниски нива на възпалителни протеини и също така имат понижаване на кръвната захар и на вредните мастни съединения.

За бременните жени е препоръчително да потърсят добавки с рибено масло, които са специално предназначени за бременни жени, тъй като рибеното масло може да съдържа живак, който може да бъде вреден за плода. Вашият лекар може също така да ви препоръча безопасна добавка с рибено масло с ниско съдържание на живак.

Омега 3 рибено масло
Омега 3 рибено масло с високо качество и на достъпна цена

 

  1. Куркумин

Куркуминът е съединението в куркумата, което й придава жълтия пигмент и е пълно с противовъзпалителни вещества, наречени полифеноли. Куркуминът се бори с възпалението, като спира определени процеси в тялото, които водят до възпалителен отговор, обяснява Ганс.

Освен това, куркумата е чудесно помощно средство в борбата с редица хронични здравословни състояния, включително рак. Преглед на повече от 100 проучвания установява, че куркуминът може да помогне за намаляване на възпалението и да помогне при превенцията и лечението на състояния като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Противовъзпалителните й свойства могат също така да помогнат за облекчаване на мускулната болка след тренировка и да намалят негативните ефекти от стреса.

Куркума

 

  1. Спирулина

Спирулина е вид водорасло, което е богато на хранителни вещества като желязо и антиоксидант, наречен бета-каротин.

В допълнение, „спирулина съдържа растително съединение, наречено фикоцианин, което може да има противовъзпалителни свойства“, казва Ганс.

Спирулина може също така да намали възпалението, като спре някои имунни клетки да освобождават възпалителното съединение, наречено хистамин, което е причината за много алергични реакции.

 

  1. Джинджифил

Джинджифилът съдържа повече от 400 естествени съединения и много от тях действат като противовъзпалителни средства, включително гингерол и зингерон.

Консумацията на джинджифил може да помогне за намаляване на нивата на левкотриени, съединения, които предизвикват възпаление в тялото, казва Ганс.

Добавките с джинджифил са мощен източник на здравословни съединения, но някои експерти казват, че яденето на суров джинджифил или паста от джинджифил може да бъде също толкова ефективно. Въпреки това, приемането на особено високи дози джинджифил може да действа като разредител на кръвта, така че е важно да следвате внимателно инструкциите за употреба на добавките, особено ако вече приемате лекарства за разреждане на кръвта като варфарин.

  1. Ресвератрол

Ресвератролът е полифенолно съединение, което се среща естествено в гроздето и червеното вино и има важни антиоксидантни ефекти.

Антиоксидантите, съдържащи се в ресвератрола, могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото, като предпазват клетките от увреждане и помагат за защита на лигавицата на кръвоносните съдове, казва Бони Тауб-Дикс, регистриран диетолог и създател на BetterThanDieting.com.

бони тауб дикс за противовъзпалителни добавки
Бони Тауб-Дикс, регистриран диетолог и създател на BetterThanDieting.com.

Този ефект може да е особено важен за здравето на сърцето и мозъка, които са силно зависими от състоянието на кръвоносните ви съдове, подчертава Тауб-Дикс.

Преглед на 28 проучвания установява, че ресвератролът може да помогне за блокиране на възпалителния отговор на организма.

Защо е важно да взимате противовъзпалителни добавки?

 

Организмът се нуждае от възпалителни процеси, за да се защити, но хроничното възпаление „може да доведе до множество медицински състояния, като болестта на Алцхаймер, някои видове рак, сърдечни заболявания, диабет тип 2 или ревматоиден артрит“, казва Ганс. Приемането на добавки като спирулина и куркумин може да помогне в борбата с възпалението и да намали риска от хронични възпалителни заболявания.

Добавките ще работят още по-добре, ако ги комбинирате със здравословна диета. Трябва да се консумират изобилие от плодове и зеленчуци, здравословни мазнини като авокадо, бадеми и боб. Те трябва да са основни в  ежедневното хранене“, казва Тауб-Дикс.

Консултирайте се с вашия лекар, преди да започнете нова добавка и винаги следвайте инструкциите на етикета.

Източник: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *