Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болните от злокачествен меланом вече може да живеят 100 години

Вече има нови възможности за диагностика и лечение на злокачествен меланом, които гарантират висока преживяемост на болните

 злокачествен меланом

В предаването „Светът на здравето“ по Би Ти Ви д-р Ива Гаврилова, проф. Якоб Шахтер от Израел и проф. д-р Майкъл Вайхентал от Германия коментираха кои са новите възможности за диагностика и контрол на злокачествен меланом (рак на кожата).

Всеки има бенки по тялото, и всеки трябва да наблюдава малките кафяви точици за рискови изменения. Според д-р Ива Гаврилова някои пигменти по кожата може да са потенциално опасни. Такива са пигментираните бенки, с неясни очертания и такива, които започват да се променят. Затова трябва поне веднъж годишно всеки да посещава дерматолог, който да оцени дали бенките са потенциално опасни или не.

Макар и рядко обикновената бенка се превръща в злокачествен меланом, най-сериозният вид рак на кожата

Въпреки че обикновените бенки не са ракови, хората, които имат много малки бенки или няколко големи, живеят с повишен риск от развитие на това опасно заболяване.

Някои промени в бенката може да показват, че тя се превръща в меланом.

Хората трябва да посетят кожен лекар и хирург-онколог, ако забележат че:

• Цветът на бенката се променя;
• Бенката става неравномерно по-малка или по-голяма;
• Бенката се променя по форма, текстура или височина;
• Кожата на повърхността на бенката става суха или люспеста;
• Бенката става твърда или се усеща като бучка;
• Бенката започва да сърби;
• Бенката кърви или от нея изтича някакъв секрет.

Д-р Гаврилова уточнява, че не всяка разранена бенка означава тумор, но дали това е така може да каже единствено специалист, след направен преглед и изследвания.

Най-добрата превенция срещу кожния рак е използването на качествени слънцезащитни средства, което трябва да започне още в най-ранна детска възраст.

„Кожата има памет и отмъщава след 50-годишна възраст, заради онова, което сме ѝ причинили в ранна такава. Всяко едно слънчево изгаряне причинява ДНК-увреди, които са източник на потенциално опасни зони, от които да се развие тумор“, уточнява д-р Гаврилова.

Слънцезащитни продукти – само от аптеката и с не по-малко от 50+ фактор

Онко-дерматоложката не пропусна да напомни, че друг рисков фактор за появата на злокачествен меланом е прекомерната употреба на солариуми. Вредата от тях е доказана научно, а перманентния целогодишен тен отдавна вече нито е символ на здраве, нито е модерен.

Много от признаците за рак на кожата могат да бъдат открити и от самите пациенти, казва д-р Майкъл Вайхентал

Въпреки това, подчерта той, много от ранните етапи на злокачествения меланом остават неразпознати, тъй като хората не могат да разпознаят фините промени.

Развитието на меланом много зависи от начина на живот. Преди около 50 години тази форма на рак е била сравнително рядка, докато днес не е така – увеличена е десетократно.

Могат ли днес болните от злокачествен меланом да победят болестта?

Според д-р Вайхентал – да.

„Когато говорим за пациенти, чиито рак на кожата не е открит в ранен стадий, ние постигнахме голям напредък, през последните 10-15 години.“, уточнява той.

Днес е овладяно метастатичното заболяване, заради което почти всички, които са били диагностицирани с рак на кожата, са умирали в рамките на няколко години. Този неприятен факт вече е драстично променен, заради новите технологии на лечение, които са разработени.

„Само в Европа, през последната декада, бяха създадени повече от 10 нови лекарства, одобрени за лечението на напреднал меланом“, съобщи германският специалист.

С дрехи на плаж

Израелският дерматолог проф. Якоб Шахтер подчерта, че най-важната превантивна мярка срещу рака на кожата е да избягваме прекалената експозиция на слънце. Това може да стане като използваме правилните дрехи, когато отидем на плаж, например.

Хората, които имат пигментирани бенки, както и такива, чиито брой е над 50, трябва да бъдат внимателно проследявани от дерматолог поне два или три пъти годишно. Други рискови групи са онези, чиито родители са имали меланом. При тях шанса от развитие на рак на кожата е три пъти по-голям, за разлика от фамилно необременените хора.

Двата най-значими научни пробива при лечението на меланом

Първият касае онези, които са развили метастази от меланом. Днес, благодарение на имунотерапията, могат да бъдат излекувани около 40 процента онкоболни, дори и ако те имат метастази в белите дробове или черния дроб. С подходящото лечение и агресивна имунотерапия, те могат да водят нормален живот до 100-годишна възраст, категоричен е проф. Якоб Шахтер.

Другото съвременно лечение касае онези, които имат метастази в лимфните възли, но не и в черния дроб или белите дробове. При тях, благодарение на научните открития през последните десетина години, може да бъде избегната дори и операция.

В съвременната онкодерматология се използва все по-малко хирургия и все повече и по-сложни лекарства. Това, според израелския специалист, е най-значимото.

Бъдещето е в имунотерапията. Преди 10 години меланомът беше единственото заболяване, което се лекуваше с имунотерапия. Днес вече има 14 официално одобрени показания, за този вид лечение.

Източник: www.btv.bg

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *