Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доказано от науката: седем тайни, които удължават живота на мъжете с 10 години

Ново изследване показа кои рискови фактори трябва да бъдат премахнати, за да се увеличат шансовете за здравословно дълголетие

Мъжете живеят средно с 10 години по-малко от жените. Kои са причините, които най-често пречат на представителите на силния пол да живеят дълго и щастливо?

Ако се отървете от тези рискови фактори, има шанс мъжете да се изравнят по продължителност на живота с жените. И като пожелание за положите усилия – да станат здрави столетници. Разбира се, за дамите също е полезно да спазват долните правила (ако са пропуснали или не ги знаят).

1. Долу цигарите и вейповете, алкохолът – в умерени количества

Ако „откажете цигарите“, като преминете от тютюневи към модерните електронни джаджи с изпарители – не се ласкайте. Такива устройства вредят на тялото не по-малко от класическите цигари.

С алкохола не всичко е толкова просто, и отказването му съществува като проблем от поне едно столетие. Лекарите периодично променят мнението си за степента на вреда и допустимите дози алкохол. Това е разбираемо: натрупват се нови данни от изследвания. Ето и най-актуалните, които са отразени в последните препоръки на Европейското дружество по кардиология (ESC):

– препоръчително е да се ограничи консумацията на алкохол, а най-добре е да се откаже;

– дозата не трябва да надвишава 100 грама (чист етанол) на седмица.

Какво означава това? От една страна, категорично няма полезни за сърцето и кръвоносните съдове дози алкохол, подчертават кардиолозите. Така че – колкото по-малко, толкова по-добре.

От друга, доброто настроение и управлението на стреса също са много важни за здравето и дълголетието. Затова е позволено да се приема алкохол в относително безопасно количество. Голям брой специалисти от цял свят обясняват, че средиземноморската диета, включваща сухо вино, се смята за най-добра, ако човек е решил да доживее до дълбоки старини. 100 грама етанол са 5 чаши сухо червено или бяло вино (13 градуса, 150 мл) на седмица. За мъжете и жените вече не се прави разлика. Превърнато в бира, получавате 4 халби (4 градуса, 560 милилитра) или 10 чаши водка (40 градуса, 25 милилитра) на седмица. Но от медицинска гледна точка виното все пак е най-добрия избор, ако не може да откажете приема на алкохол.

2. Кръвното налягане – под контрол

Хипертонията, тоест хроничното повишаване на кръвното налягане, е един от основните врагове на дълголетието. Защото това е пътят към инсултите и инфарктите. Уви, мъжете са по-недисциплинирани, когато става въпрос за изследвания и мотиторинг на налягането, затова научават диагнозата със закъснение. Освен това, те често отказват да приемат лекарства, ако това трябва да се прави цял живот.

Кардиолозите напомнят: от 30-годишна възраст е препоръчително измерването на кръвното налягане да се извършва от всички – поне веднъж седмично. И ако имате рискови фактори (наднормено тегло, тютюнопушене, липса на физическа активност, генетика), тогава е по-добре да го мерите два пъти на 7-8 дни. Ако апаратът за кръвно показва над 140/90 , е необходимо незабавно да се консултирате с лекар.

МЕЖДУ ДРУГОТО

От норма към идеал

Според препоръките на Европейското дружество по кардиология, показателите за кръвно налягане се оценяват, както следва:

– Оптимално налягане: систолично (горна граница) по-малко от 130, диастолно (долна граница) по-малко от 80.

– Нормално налягане: 120-129 на 80–84.

– Високо нормално налягане: 130-139 на 85–89.

Както обясняват кардиолозите, трябва да се стремите към оптимално налягане. Ако сте с „високо нормално“ – редовно наблюдавайте показателите, променяйте начина на живот. Ако горната граница надвишава 139, а долната е над 90, определено трябва да се консултирате с лекар.

3. Отървете се от излишните килограми

Докато повечето жени започват да спазват поредната диета, мъжете живеят на принципа „хубавия човек има от всичко по много“. Но напразно. Доказано е, че мастните натрупвания, особено в областта на корема, съкращават живота.

Измерете талията си: за господата тя трябва да е под 102 см, за дамите – под 88 см. В противен случай рискът от инсулти и инфаркти се увеличава значително.

❗ Идеалният размер на талията, както за сърцето и кръвоносните съдове, така и за хормоналния баланс, е съответно под 94 см и под 80 см, допълват ендокринолозите .

4. Следете нивото на възпаление в тялото

Има такъв показател – ниво на С-реактивен протеин (CRP) в кръвта. Нормата е по-малка от 5 mg / l. Идеалната стойност е под 3 mg/l. Ако CRP излезе извън нормата, това е сигнал за повишено ниво на възпаление в тялото. Възпалението също съкращава живота.

Ето защо лекарите съветват средно веднъж годишно да се прави изследване на CRP. В случай на високи стойности трябва да се свържете с терапевт, за да бъдете прегледани, да се открие причината за възпалението и да се лекувате.

5. Проверявайте нивото на пикочната киселина

При мъжете нарушението на този показател е по-често, отколкото при жените. Повишените нива на пикочна киселина са сериозен рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, обясняват кардиолозите.

Препоръчва се анализът да се прави след навършване на 40 години веднъж годишно. Ако индикаторът е извън нормата (тя е различна за мъжете и жените), трябва да се консултирате с лекар.

6. Повече движение!

Това определено е пътят към дълголетието. А също и към страхотната фигура и доброто настроение. Препоръките на кардиолозите казват, че за здравето на сърцето и кръвоносните съдове е необходимо:

– Поне 150 минути упражнения с умерена интензивност на седмица. Това е горе-долу около половин час на ден, но ако е повече е по-добре. Умерената активност е бързо ходене, плуване, леко колоездене, каране на ролкови кънки и ски;

– Или поне 75 минути аеробни упражнения с висока интензивност. Разликата между такива упражнения и умерената физическа активност е забележимо увеличаване на сърдечната честота и изпотяване. Примери: бягане, аеробика, бързо колоездене, катерене по хълм.

7. Управлявайте стреса

Днес стресът е навсякъде и в големи количества. Но трябва някак си да живеем с това. Ако се научите да управлявате стреса (едва ли ще се отървете от него, но е постижимо да го контролирате), тогава сериозно ще увеличите шансовете си за дълголетие.

Има много начини да се отпуснете и да се успокоите. Сред универсалните методи са консултации с психотерапевт или практикуване на йога, медитация и източни бойни изкуства.

КЪМ ОСНОВНИЯ ВЪПРОС

Какво още удължава живота на силния пол?

Проучванията показват също, че живеят по-дълго онези мъже, които:

са женени (съпругът бива убеден или принуден да отиде на лекар и има кой да следи за спазването на медицинските предписания);

имат по-високо ниво на образование (смята се, че такива хора са по-внимателни към здравето си);

получават по-високи доходи. Този фактор е тясно свързан със стреса, обясняват специалистите. Колкото по-ниска е заплатата, толкова по-голям е стресът, заради липса на средства. Постоянните тревоги удрят сърцето.

Източник: www.theguardian.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *