ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Чести настинки и тежък остър респираторен синдром

Лекари обясняват каква е „нормата“ за инфекции с тежък остър респираторен синдром (ТОРС) при възрастни и деца

тежък остър респираторен синдром

„Кашлям вече четвърта седмица“, „Настивам трети път за два месеца“ – социалните мрежи са пълни с истории за повторни инфекции. Не грип, а „микро“ ковид, го наричат някои. Или настинки, чието разнообразие от патогени е невероятно. Има няколкостотин от тях и заради това може да се разболеете безброй пъти. А може би все още не сте? Природата ни е защитила от заобикалящите ни вируси и бактерии с мощна и фино настроена имунна система. От време на време се случва да има „засечка“ и „вражески агенти“ да влязат в тялото и да причинят заболяване. Но ако такива „дупки“ в сигурността започнат да се появяват твърде често, това е аларма, която не бива да се пренебрегва. Изглежда има сериозни неизправности в организма, които отслабват имунната система, предупреждават лекарите.

Д-р Андрей Продей

Как респираторните инфекции по „график“ (какъвто е и познатия на всички тежък остър респираторен синдром) могат да показват скрити здравословни проблеми? Какви са причините? И как да се защитим?

Тежък остър респираторен синдром: норма и изключение

– Няколко пъти в годината всички можем да се разболеем, да настинем, да подсмърчаме. Това не е сериозен признак за нарушен имунитет. Въпреки това респираторните вирусни инфекции при възрастен повече от четири до пет пъти през календарната година вече са тревожен сигнал. Това е и повод да помислите за състоянието на вашето здраве, – казва професор д.м.н. Андрей Продей, алерголог и имунолог.

За дете „нормата“ за честотата на заболяванията е по-висока. Особено ако то посещава детска градина или училище.

„Може да бъде 8-9 пъти в годината“, обяснява лекарят. При малки деца и юноши имунната система е млада и неопитна, и заради това работи в процес на натрупване на данни за различни патогени. Следователно и инфекциите се появяват по-често.

Съществуват признаци, според които реакцията на детския организъм към ТОРС е нарушена

Според д-р Продеус те са:

1) Ако респираторната вирусна инфекция дава бактериални усложнения и това се случва два или повече пъти през годината.

Например, след настинка се развива възпаление на средното ухо, синузит, отит и т. н. Само лекар може да диагностицира такива усложнения, тъй като в повечето случаи е необходима рентгенова снимка и кръвен тест. Най-честият период за развитие на усложнения е 5-7 дни след началото на ТОРС;

2) Ако лекарят е предписал антибиотик за лечение на усложнение, но той не помага, трябва да се добави ново или дори да се премине към инжекционни форми на антибиотици;

3) Ако се развият гъбични инфекции върху лигавиците на назофаринкса или на други места. Такова състояние също може да бъда определено само от лекар след като се направят някои изследвания.

Последните две могат да се появят и при възрастни. При тях това са и предупредителни знаци за възможни проблеми с имунната система, допълва проф. Продеус.

Какви изследвания ще са необходими?

Ако подозирате проблем с имунната система, първото нещо, което трябва да направите, е да се консултирате с личния лекар. Ако е необходимо, той ще издаде направление за специалист – инфекционист, имунолог или пулмолог.

Като правило се предписват следните изследвания за определяне състоянието на имунната система:

– Пълна кръвна картина. На първо място се оценява общият брой на левкоцитите с помощта на така наречената левкоцитна формула, за да се определи дали има левкопения – ниско ниво на левкоцитите в кръвта. Ако такъв симптом се открива многократно, това може да е признак за „намален“ имунен отговор, обяснява лекарят;

– Общ анализ на урината. Необходимо е да се изключи хроничен възпалителен процес в отделителната система. „Всяко огнище на хронична инфекция може да провокира чести респираторни инфекции“, предупреждава професорът;

– Кръвен тест за нивото на С-реактивен протеин. Този показател дава информация дали има бактериален възпалителен процес в организма.

Според д-р Продеус честите настинки могат да бъдат резултат от „отслабване“ на имунитета поради такива скрити здравословни нарушения като:

– хормонален дисбаланс;

– огнища на хронична инфекция в тялото;

– придобита имунна недостатъчност, по-специално HIV инфекция;

– онкохематологични заболявания.

Освен това, честотата на настинките може да се увеличи и при стрес

Продължителният стрес буквално потиска имунната система и отслабва защитните сили на организма. Също така, имунната система страда, когато човек хронично се лишава от сън. Проучванията показват, че тези, които спят по-малко от 6 часа, се разболяват от настинки, грип или тежък остър респираторен синдром много по-често.

ТОВА ЩЕ ВИ БЪДЕ ОТ ПОЛЗА

Как да се възстановим?

Лекарите – привърженици на медицината, основана на доказателства, са скептични относно приемането на имуностимулатори. От една страна, положителният ефект от такива лекарства не е убедително потвърден. От друга, нашата имунна система все още крие много мистерии. Какви ще са последствията от намесата на имуностимулантите (ако подействат) е непредсказуемо, предупреждават специалистите.

От методите за поддържане и укрепване на имунитета науката приветства следното:

– здрав сън, в идеалния случай 7-9 часа;

– разходки на чист въздух и редовни упражнения;

– изобилие от зеленчуци, плодове, риба 2-3 пъти седмично;

– прием на витамин D при дефицит (диагностиката се поставя от ендокринолог);

– закаляване;

– намаляване на стреса (методите могат да бъдат различни и според педпочитанията – от медитация до сесии с психотерапевт);

– лечение на всякакви огнища на възпаление в тялото (като кариес, например) – те сериозно и доказано „подкопават“ имунната система.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *