Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ултра-преработените храни пристрастяват, подобно на тютюнопушенето

Ново изследване открива, че консумацията на вредни ултра-преработени храни може да доведе до пристрастяване.

ултра-преработени храни
Поничките са класически пример за ултре-преработена храна

Силно преработените храни като пакетирани бисквити и картофен чипс могат да предизвикат пристрастяване. Това се твърди в ново изследване, публикувано в “Addiction”.

Въпреки че някои предишни проучвания подкрепят противоречивата концепция за пристрастяване към храна, авторите на горепосоченото изследване използват научните стандарти, чрез които цигари са определени за пристрастяващи.

„При тютюневите изделия имаме разбирането и безспорните доказателства, че те пристрастяват. Това мотивира здравните системи по света да стимулират хората да избягват употребата им, да карат призводителите да предупреждават с етикети за вредите и да се ограничава реклмата. Надяваме се да постигнем същото и за тези вредни храни.”, казва водещият автор на изследването Ашли Геархард.

 

Ултра-преработените храни пристрастяват по същия начин като цигарите

 

За да стигнат до заключението си, Геархард, ръководител на лаборатория за изследване и лечение на пристрастяването към унивеситета в Мичиган и нейните колеги, разглеждат критериите, използвани, за да бъдадт идентифицирани цигарите като пристрастяващи през 1988г.

Учените стигат до заключението, че ултрепработените храни причиняват компулсивна употреба и водят до промени в настроението, също като цигарите.

Факт е, че подобно на тютюневите изделия, хората продължават да употребяват такива храни, въпреки сериозните последици за здравето като диабет.

Що се отнася до ефектите, които този вид храни имат върху настроението, авторите на изследването посочват, че сладкишите водят до високи нова на „еуфория” и предизвикват допаминова реакция в мозъка, подобна на тази от никотина.

„Виждаме, че хората използват тютюневи изделия и ултра-преработени храни в много сходни моменти и поради много сходни причини. Главно за промяна в настроението. А степента, до която тези вещества успяват да повлияят над настроението, е изключително близка”, казва Геархард.

Ашли Геархард за ултра-преработените храни
Ашли Геархард, ръководител на лаборатория за изследване и лечение на пристрастяването към унивеситета в Мичиган

 

Защо ултра-преработените храни са толкова вредни?

 

Почти половината от храната, която ядем всеки ден, е значително променена от първоначалното си състояние с добавени сол, захар, мазнини, добавки, консерванти и изкуствени оцветители.

Продължителни проучвания в САЩ и Европа свързват консумацията на тези храни с редица рискове за здравето, включително затлъстяване, високо кръвно, диабет тип 2 и дори деменция. Това е така, защото те са с много високо съдържание на захар, сол, калории и вредни вещества за увеличаване на трайноста.

 

Кои храни са ултра-преработени?

 

Непреработени или минимално преработени храни:

Това са зеленчуците, зърнените храни, бобовите растения, плодовете, ядките, месото, морските дарове, подправките, яйцата и млякото. Те трябва да съставляват основната част от храната, която ядете.

Преработени храни:

Към тях са добавени съставки като олизо, захар или сол. Примери за това са обикновен хляб, консервирана риба, сирене, кашкавал. Тези храни са променени, но не по начин, който е вреден за здравето.  Те са чудесен избор за добавяне към ястия, за да ги направят по-питателни.

Ултра-преработени храни:

От тях се набавят близо 50% от калориите в диетата не средностатистическия човек в днешно време. Тези храни преминават през множество процеси (екструзия, формоване, смилане и т.н.), съдържат много добавени съставки и са силно манипулирани. Примери за това са безалкохлни напитки, чипс, снакс, шоколад, бонбони, сладолед, подсладени зърнени закуски, пакетирани супи, пилешки хапки, кренвирши, колбаси, пържени картофи и др.

 

Как да намалите консумацията на тези вредни храни?

 

  • На първо място трябва да ограничете десертчетата от магазина, безалкохолните напитки, чипсовете, снаксовете и други подобни храни. Ако ви се дояде сладко, хапнете плод.
  • Гответе си у дома по-често, без да използвате утра-преработени съставки и намалете пърженото. Наблягайте на салатите
  • Помислете откъде идва храната, която ще ядете. Например пържолата идва от прасето, а ябълката от дървото. Ако не може да кажете с 1 дума откъде идва даден продукт, най-вероятно той е силно преработен и вреден за здравето.
  • Наблягайте на зеленчуците. Стремете се поне половината ви порция от яденето да са зеленчуци.

Източници: https://www.insider.com; https://time.com; https://www.heartandstroke.ca; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *