ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви заболявания показват увеличените лимфни възли?

Гранична застава. Така може да наречете лимфните възли – най-важната част от имунната система

лимфни възли
Основната функция на разпръснатите из цялото тяло лимфни възли е да отблъснат атаката на чужди вещества, инфекциозни и неинфекциозни „вражески агенти“ (протеини, микроорганизми, токсини), да забавят инфекцията, предотвратявайки нейното разпространение.

Увеличените лимфни възли често са повод за тревога. Д-р Александър Мясников пояснява, че това е важен нюанс, който не трябва да се пренебрегва.

Д-р Александър Мясников

На първо място, заради факта, че увеличени лимфни възли често може да алармират за различни онкологични заболявания.

„Много видове рак се проявяват чрез увеличаване на лимфните възли. И оттук започват метастазите – първо в лимфните възли, после в цялото тяло“, обяснява лекарят.

Подути лимфни възли: Как да различим нормата?

Нормалният лимфен възел, подчертава д-р Мясников, се отличава с редица характеристики. Размерът му не трябва да надвишава сантиметър.

„Ако сте напипали възел с размер половин сантиметър, това е нормално. При слабите хора лимфните възли могат да бъдат палпирани в много области – шията, ключицата, подмишниците, слабините, по главата, зад ушите. На практика няма лимфни възли, по-малки от 1 см, зад които да се крие рак. Но ако са над 2,5 см, тогава в 40% от случаите причината е онкологична“, предупреждава лекарят.

Втората разлика при нормалния възел е, че той трябва да бъде мек и подвижен. Ако е подвижен, мек и по-малък от сантиметър, няма от какво да се притеснявате.

Не бива да отлагате!

Друго нещо е, когато лимфните възли са увеличени системно (наведнъж на няколко места или навсякъде), симетрично, имат плътна текстура и не се наблюдават други симптоми. Тази картина често се наблюдава при хронична или остра лимфоцитна левкемия – злокачествено заболяване на кръвта, характеризиращо се с натрупване на туморни лимфоцити в лимфните възли, в периферната кръв и в костния мозък.

Увеличаването и възпалението на лимфните възли може да е признак и за активиране и поява на заболявания на съединителната тъкан (ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус). В този случай, в допълнение към лимфаденопатията, непременно ще се наблюдават и други симптоми: обрив по кожата, болка и зачервяване в областта на засегнатата става.

Местоположение на лимфните възли

Важно е да се обърне внимание на местоположението на възела. Например, увеличен лимфен възел на шията може да показва инфекция на зъбите или устата, или някакъв проблем в областта на главата.

При увеличаване на възлите в задната част на главата може да се подозира туберкулоза, болест на котешкото одраскване – фелиноза (инфекция, при която се образува абсцес на мястото на ухапване или одраскване, причинено от котка), вирусни и бактериални инфекции, рак, автоимунни патологии.

В зависимост от местоположението на възела може да се разбере и кой орган трябва да се изследва първо. Ако е на шията – тогава се изследва главата, ако е под мишницата – гърдите, в слабините и гънката на коляното – трябва да се обърне внимание на краката и тазовата област.

Особено важно е да се прегледат надключичните възли, отбеляза д-р Мясников.

„Рискът да има рак е 50 на 50. От една страна може да е коремната кухина, от друга гръдния кош и медиастинума. Ако там се открие възел, това вече е сериозно, не бива да се пренебрегва, и трябва веднага да се направят изследвания“, предупреждава лекарят.

Ако по цялото тяло възлите са увеличени, може да говорим за генерализирана лимфаденопатия. Сред причините, които я причиняват, са някои лекарства, например за хипертония. Може да се появи и заради туберкулоза, СПИН, саркаидоза или лупус.

Какво трябва да се направи?

Д-р Александър Мясников отбеляза, че ако усетите увеличен лимфен възел, най-важното е да не се паникьосвате. В края на краищата, това може да бъде и следствие от реакция на микроб или на стрес. Увеличението се случва и при фибромиалгия, когато цялото тяло боли, както и при синдром на хроничната умора.

При появата на системна лимфаденопатия, човек не бива да се колебае. Трябва спешно да се посети лекар. На първо място се прави общ кръвен тест и, ако е необходимо, други изследвания: ултразвук на лимфните възли, рентгенова или компютърна томография на гръдния кош.

Ако лимфният възел не се нормализира и лекарите не знаят какво е причинило увеличението му, се предписва пункция. Пункция на лимфен възел се прави или с тънка игла, или се прибягва до пълен разрез и отстраняване на възела за по-нататъшно изследване. В крайна сметка има и лимфоми – онкологично заболяване, което води до появата на такъв симптом. Основното нещо е да не се пренебрегва състоянието от страх, че може да е нещо сериозно. Открие ли се навреме причината, ще се назначи и лечение.

Между другото

Увеличените лимфни възли са не само отличителен белег на различни заболявания, но и самите те могат да се превърнат в източник на възпаление, чието начало е показано от болка, значителното им увеличение, треска, летаргия и главоболие. За да не се стигне до гнойно възпаление (абсцес), задължително трябва да се посети хирург.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *