Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 „здравословни” навика, които всъщност са вредни

Истината е, че някои навици и действия, които се смятат за добри за здравето, реално не са

навици
Пиенето на чаша чай вечерно време може да не е добра идея, ако искате да се наспите качествено

На всеки е ясно, че ако иска да живее дълъг и щастлив живот, трябва да полага грижи за здравето си. Проблемът е, че в огромния поток от инфомрация е трудно да се отсее истината от лъжата. Резултатите от изследвания често си противоречат, а различните лекари дават различни съвети.

Следва да се запитате, наистина ли нещата, които правите са толкова здравословни, колкото си мислите? Тук ще ви запознаем с 6 навика, които масово се смятат за полезни, а всъщност не са.

 

6 навика, които не са толкова полезни, колкото смятате:

 

  1. Спортуване всеки ден

Ежедневното движение е ключово за доброто здраве. То е полезно за сърцето, помага за поддържане на нормално тегло, подобрява настроението и дава тонус. Но тежките ежедневни тренировки са вредни. Важно е да се почива.

„Упражненията са чудесни за тялото, но прекаляването с тях е нездравословно”, казва сертифицираният семеен лекар Лаура Пърди. „Нараняванията от прекомерното натоваряване са много често срещани. Неща като тендинит, мускулни разтягания, стрес фрактури и изтощение са само част от контузиите и вредите, които носи претоваряването. Много е важно да тренирате умерено, за да е безопасно за вас”, категорична е лекарката.

лаура пърди
Д-р Лора Пърди, сертифициран доктор по семейна медицина
  1. Наваксване на сън през уикенда

Фондацията за съня казва, че възрастните се нуждаят между 7 и 9 часа сън всяка нощ за оптимално здраве. Но ако не си набавяте тези часове, няма как да компенсирате за тях през почивните дни. Проучване от 2017 г. установява, че жените, които спят два или повече допълнителни часа през уикендите, за да наваксат липсата на сън, са по-склонни към развитие на сърдечни заболявания.

„По-полезно и здравословно за телата ни е да имаме последователен график”, обяснява д-р Пърди. „Важно е да се стремим да си лягаме и събуждаме по едно и също време. Нашите мозъци, системи и хормони функционират най-добре, когато им осигурим предсказуем цикъл на сън и събуждане”, казва още докторката.

 

  1. Пиене на билков чай преди лягане

Изпиването на топла чаша билков чай може да изглежда като идеалното средство за подготовка на ума и тялото за сън. Истината е, че чаят може да няма ефекта, на който се надявате. Трябва да сте сигурни, че пиете чай без кофеин.

Някои билкови чайове съдържат билки като женшен, гинко билоба и гуарана, а те всъщност са енергизиращи. Най-добре е да ги избягвате, ако пиете чай с целта да се наспите добре през нощта.

 

  1. Пиене на чаша вино с вечерята

Друг популярен начин за отпускане, който се смята за полезен, е изпиването на чаша червено вино с вечерята. Нови проучвания разбиват този мит. Оказва се, че виното не полезно за сърцето и дори това малко количество алкохол е вредно за здравето.

Последните открития в областта са категорични, че е най-добре да не се пие никакъв алкохол.

 

  1. Препичане за тен

Вероятно всеки е запознат с връзката между излагането на слънце и рака на кожата, но някои хора все още смятат, че придобиването на лек тен е здравословно. Д-р Пърди обаче категорично оспорва това схващане.

„Определено е вредно! Винаги, винаги, винаги носете слънцезащитен крем върху изложената на слънце кожа”, казва лекарката. „Слънчевите лъчи повишават витамин D, който е важен, но също така състаряват кожата и увеличават риска от рак. Никога не бих препоръчала продължително излагане на слънце през лятото или използването на солариум”.

 

  1. Напълно изключване на захарта от храненето

Разбира се, захарта е вредна, но все пак тялото има нужда от нея. Разковничето е в количеството, което се консумира. Особено вредна е захарта, която се съдържа в преработените храни, печените изделия и сладките. Консумцията на рафинирани захари води до затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Важно е да се намали рафинираната захар, която консумирате. Може да я заместите с натурални захари, които се набавят от плодовете и зеленчуците. Захарта дава енергия, подпомага нормалното функциониране на мозъка и редица системи в организма.

 

Спазването на тези прости препоръки може да помогне значително в поддържането на добро здраве

 

Има множество малки промени в навиците и начина на живот, които могат до доведат до значителен ефект, ако се практикуват продължително. И най-малката промяна към по-здравословното си струва и се отплаща в дългосрочен план. Истината е, че всичко, което е свързано със здравето, изисква време. Добрата новина е, че много то най-важните неща не са толкова трудни за спазване и постигане.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *