Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо загубата на тегло е един от първите признаци на рак?

Някои видове рак могат да причинят значителна и необяснима загуба на тегло

рак

Почти всеки губи или наддава на тегло в даден момент от живота си. Диета, упражнения, бременност, хормонални промени и стареене могат да повлияят на теглото и колебанията като цяло са нормални.

Необяснимата загуба на тегло обаче не се счита за нормална и е възможно да е признак на сериозно заболяване, като например рак. Всъщност, загубата на тегло може да бъде както симптом на рак, така и страничен ефект от лечението или самото заболяване.

Загубата на тегло без видима причина не означава, че имате рак. Количеството загубено тегло има значение. Загубата на няколко килограма обикновено не е проблем. Но, ако сте отслабнали над 10 килограма или повече, без да знаете защо, това може да е сериозна аларма. Според Американското онкологично дружество значителна загуба на тегло се случва най-често при ракови заболявания, които засягат стомаха, панкреаса, хранопровода и белите дробове.

Защо ракът причинява загуба на тегло?

Защо се случва това и на какви симптоми, съчетани със загуба на тегло, трябва да се обърне внимание? Отговаря д-р Любов Криволапова, онколог.

Д-р Любов Криволапова

Загубата на тегло е факт заради тумора, който се е появил в тялото. Той започва да произвежда активни вещества, които предизвикват определени патофизиологични процеси. Тези процеси водят до намаляване на мускулната маса на тялото повече от мазнините. Това е доказано в резултат на редица изследвания.

Раковите клетки изискват повече енергия от здравите клетки

Заради това тялото може да изгори повече калории в покой, отколкото обикновено. Клетките също така отделят вещества, които влияят на това как тялото използва калориите от храната, което също може да допринесе за загуба на тегло.

Трябва да сте нащрек и да побързате да посетите лекар, ако загубата на тегло е 7% от общата маса в рамките на три месеца. Тоест, ако човек е тежал 70-80 кг и за кратко време е започнал да тежи под 65-74 кг, не трябва да се губи време. Това е особено важно, ако причината за такова отслабване е немотивирана, тоест не е свързана с диети и гладуване, депресия, психологически заболявания, които също може да накарат човек да отслабне, без да спортува, и без кой знае какви ограничения в храненето. Ако някой живее нормален живот, не се отказва от сладкиши, често си хапва месо, не е вегетарианец, тогава такава загуба на тегло определено е притеснителен сигнал, че нещо се случва не както трябва.

Докато тялото се опитва да се защити от ракa, имунната система произвежда вещества, наречени цитокини, които увеличават възпалението. Цитокините могат да променят метаболизма и да се намесват в хормоните, които контролират апетита, причинявайки допълнителна загуба на тегло.

Както вече стана ясно, някои видове рак са по-склонни да доведат до загуба на тегло, отколкото други. Раковите заболявания, които засягат устата или гърлото, могат да затруднят дъвченето или преглъщането. Пациентите с гадене, често срещан страничен ефект от рака, може да имат малък или никакъв апетит и да не са в състояние да запазят храната. Туморите, които засягат органи близо до корема, като рак на яйчниците, могат да притиснат стомаха, докато растат, така че хората да се чувстват сити, въпреки че ядат по-малко.

Загубата на тегло също може да бъде свързана с лечението на рак

Химиотерапията и лъчетерапията могат да причинят гадене и повръщане, както и загуба на апетит. Някои пациенти развиват рани в устата, което прави трудно или болезнено нормалното хранене.

Ракът вреди не само физически, но и емоционално. Заедно с умората и слабостта, пациентите може да имат стрес, депресия или безпокойство. Всичко това е възможно да има отрицателен ефект върху апетита и нивата на енергия.

Допълнителни симптоми

Загубата на тегло рядко се проявява сама. Като правило, класическата триада от симптоми се нарича: загуба на тегло, тежка слабост и промяна на вкуса, като обикновено говорим за отвращение към месото. Веднага след като се появят такива признаци, е препоръчително да се направят изследвания за тумор на червата или стомаха, като последният е особено опасен и агресивен. Ако всичко, изброено по-горе, вече се е появило, тогава най-вероятно говорим за по-късни етапи, а не за първия със сигурност. Това обаче не трябва да се приема като присъда. Съвременната онкология е на такова ниво, че дори 4-ти стадий на рак може да бъде успешно лекуван и овладян.

Какво да се направи?

Ако се притеснявате, че губите тегло екстремно и са налице други симптоми, трябва да отидете на лекар. Като начало посетете джипито, за да изпише някои начални изследвания, които е добре да се направят веднага. Един от основните е кръвен тест. Специалистът може също да предпише допълнителни прегледи, ако е необходимо, и въз основа на резултатите ще ви насочи към онколог.

Основният проблем е в психологическата защита на пациентите. Повечето изпадат в отричане вярвайки, че това не може да се случи с тях, че е просто преумора. Човек не мисли за най-лошото, въпреки че е по-добре първо да се опита да изключи най-лошото, а след това да живее в мир и да търси други причини за определени симптоми.

Днес ракът е хронично заболяване. Може да се направи аналогия с диабета. Никой не се страхува да приема хапчета за цял живот или да използва инсулинови инжекции, както и да спазва диета, за да коригира нивата на захарта. Същото е и с онкологичните патологии. Днес те са напълно овладени. Да, лечението може да бъде по-сложно и трудно, но все пак съвременните възможности са в състояние да спасяват животи.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *