Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Знаете ли, че…евгениката като наука е била създадена с най-добри намерения

Тази думичка едва ли не се превърна в прокоба. Но повярвайте, нейният създател френсис Халтън дори не е подозирал как нацистите ще превърнат това добро намерение в истински ужас.

ВСИЧКО Е ЗАПОЧНАЛО ТОЛКОВА ХУБАВО!…

Отначало евгениката била възприета възторжено. Най-известните и влиятелни личности от края на XIX и началото на XX век охотно застанали под знамената на но­вата наука и я приели едва ли не за лична кауза за подобряване на човешкия род и предотвратяване на човешките страдания.

Заради вродените дефекти нашата човешка порода е доста по-слаба, отколкото при жи­вотните от всякакъв друг вид – както дивите, така и домашните…

Ако бяхме изразходвали толкова сили и средства за усъвършенстване на човешката раса, колкото сме изразходвали за конете и добитъка, каква вселенска гениалност бихме могли да сътворим!“ С тези разсъждения на френсис Халтън изцяло се съгласили и Бърнард Шоу, и Хербърт Уелс, и Уинстън Чърчил, и Теодор Рузвелт. И как да не се съ­гласят? Нали в човека всичко трябва да бъде прекрасно. И нали всеки от нас е несъвършен по някакъв начин. Огледайте се наоколо и ще го забележите. На някого природата е дарила голям мозък“, но му е спестила здраве; на друг е дала необикновено привлекателна външност, но пък такъв характер… Затова толкова се възхищаваме на хора, в които са съчетани и красота, и доброта, и ум, и сила. Но те са толкова малко. А би било добре да бъдат повече… Ще прескочим най-зловещи- те периоди на придобилата мрачна слава евгеника.

Защото ПОЗИТИВНАТА ЕВГЕНИКА СЕГА ЗАПОЧВА ДА СЕ ВЪЗРАЖДА

Защото всички изследвания, свързани с ДНК на човека – това е пак проява на евгениката. Та нали точно по този начин може да се узнае към какви наследствени заболявания е предразположен човек. И да ги предотврати. Ето и един пример. В Америка сред евреите-ешкенази често се раждали деца с амавротична идиотия. Това е наследствено заболяване на обмяната на веществата, при което се уврежда нервната система на детето. Впоследствие малчуганът е обречен на ранна смърт.

Но ситуацията се променила, след като представителите на ешкенази започнали да се подлагат на тестове за тази патоло­гия. В случай, когато и двамата съпрузи се явявали носители на „болния“ ген, при бременност се провеждало изследване на въпросната болест. И ако се окажело, че ембрионът страда от тази болест, често бременността била прекъсвана. Разбира се, давали право на избор на родителите – дали да си родят болно дете, или не. И най-често решението било „не“. От по-нататъшно из­носване на плода обикновено се отказвали и когато поставяли диагноза „синдром на Даун“ на плода в утробата на майката. В Америка например се абортирали повече от 90 на сто от зародишите, на които била произнесена такава тежка присъда. Между другото и при здрави родители може да се роди дете със синдрома на Даун. Така че, сега всеки следва да посети генетик, преди да зачене. Особено ако в семействата по бащина или майчина линия се наблюдават сериозни заболявания. Медико-генетичните консултации дават да се разбере дали рис­кувате, като решавате да си родите дете, или вашите опасения са неоправдани. Така можете да се застраховате от много бъдещи проблеми.

В САЩ, Англия, Швеция и Финландия на бъдещите родители вече се предлагат пред­варително изследване на кариотипа – набор от хромозоми – така се открива наличието на възможни хромозомни нарушения и рискът се свежда до нула…

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *