Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ВАЖНО: Извънредно са доставени лекарства след множеството сигнали за недостиг

От Министерство на здравеопазването съобщават, че са доставени големи количества лекарства, които да запълнят липсите

липса на лекарства

След редицата сигнали за липси на важни лекарства по аптеките, от Министерство на здравеопазването взеха нужните мерки и съобщават, че са попълнили липсите с извънредна доставка.

Припомняме ви, че в средата на месеца постъпиха множество сигнали за липса на определени лекарства в аптечните мрежи. От министерството обявиха, че следят ситуацията и са в контакт с Изпълнителната агенция по лекарствата, която отговаря за надзор над пазара за лекарствени продукти и има отговорноста да попълва дефицитите на медикаменти.

 

Ето кои са доставените лекарства и в какви количества:

 

Приблизително 4 800 опаковки Ventolin Solution 5 mg/ml nebuliser solution (INN Salbutamol) са доставени в складовете на притежателите на разрешение за употреба към 29 декември 2022 г. Още 5 хиляди флакона са били доставени на 23 този месец. През януари ще бъдат внесени още 10 хил. опаковки от лекарството.

От лекарството Ventolin Inhaler 100 micrograms/metered actuation, pressurised inhalation suspension (INN Salbutamol) към 29 декември в складовете на ПРУ има налични близо 12 500 опаковки, след като на 23 този месец са получени още 4 000 флакона.

Този месец от лекарството Pulmicort 0,25 mg/ml nebuliser suspension (INN Budesonide) са предоставени 24 600 опаковки. През следващата година има планирани доставки на още 60 хиляди опаковки през първото тримесечие.

От Pulmicort Turbuhaler, Inhalation powder, 200 micrograms/dose (INN Budesonide) през този месец са получени 3 800 опаковки, а през първото тримесечие на 2023 г се очаква да пристигнат още 10 900 опаковки.

За лекарството NovoRapid Penfil Solution for injection, 100 U/ml – 3 ml (INN Insulin aspart) съобщават, че на 21 декември са получени над 6 300 опаковки, а през януари се очакват още 10 000 опаковки. Към 29 декември в складовете има 8 800 опаковки от лекарството .

За продукта Tresiba Solution for injection, 100 IU/ml – 3 ml (INN Insulin degludec) се съобщава, че на 16 декември са получени 25 000 бройки. През февруари 2023 предстой доставка на повече от 17 флакона, а март месец на още 11 000. Към днешна дата са налични повече от 11 000 флакона от лекарството по складовете.

 

Ако забележите липса на лекарства, сигнализирайте на съотвените органи!

 

При липса на определени лекарствени продукти е важно да подадете сигнал, за да бъдат уведомени съответните институции за ситуацията. Такъв сигнал може да подадете в Министерство на здравеопазването,  Изпълнителна агенция по лекарствата или Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства.

Тук ще намерите линкове към контакти с трите институции:

Източници: https://www.mh.government.bg; https://pixabay.com/

Екипът на lekuva.net Ви пожелава много здраве и весело посещане на новата 2023 година!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *