Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ВАЖНО: Граждани сигнализират за липса на лекарства и инсулин в аптеките

Постъпват сигнали в МЗ (Министерството на здравеопазването) за липса на определени лекарства и медикаменти в аптечната мрежа

лекарства

Съобщава се за липса на две лекарства за инхалации, едно за сваляне на кръвна захар, един антидепресант, два инсулина, нискомолекулни хепарини и антитромботични лекарства, казват от Министерство на здравеопазването за БТА.

Министерството поддържа постоянен контакт с ИАЛ (Изпълнителната агенция по лекарствата). Това е институцията, която осъществява надзор над пазара за лекарствени продукти в странта. ИАЛ има механизми за мониторинг и контролиране на веригата за снабдяване с медикаменти.

При сигнал в МЗ за липса на определен продукт, от министерството разпореждат извършване на проверка по конкретния сигнал на ИАЛ. В съответствие със Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, притежателите (аптеките) са задължени да уведомяват ИАЛ в случай, че има временно или постоянно спиране на продажбите на определен лекарствен продукт.

 

Има ли стратегия за преодоляване и предпазване от нов недостиг?

 

За попълване на недостига на определени медикаменти законодателят предвижда създаването на Специализирана електронна система за анализ и следене на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък. Сстемата ще се поддържа и администрира от ИАЛ. След извършване на анализ, ИАЛ ще изготвя, поддържа и актуализира списък на продуктите, включени в Позитивния лекарствен списък, от които има недостиг в странта.

Този списък ще бъде публикуван на сайта на ИАЛ и за периода, през който действа, включените в него лекарства няма да могат да се изнасят. По този начин ще се спре възможността за появяване на дефицити на дадени лекарствени продукти. При условие, че същите продукти са налични в складовете на търговците на едро в странта, те ще задоволяват нуждите на върешния фармацевтичния пазар, а няма да ги изнасят.

Системата функционира от края на миналата година и през последните месеци е извършен щателен анализ на работата й. Към момента се планира усъвършенстване на някои от нейните функционалности. По този начин ще се гарантира по-всеобхватно и бързо преодоляване на възникващи дефицити в аптечната мрежа.

Източници: https://telegraph.bg; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *