Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Без бръчки, без ботокс: приложение на DMAE в козметологията

Много лифтинг продукти съдържат DMAE – вещество, което помага за подобряване на мускулния тонус и „стяга“ кожата

DMAE

С помощта на експертите разбираме как работи DMAE, кой може и кой трябва да се възползва от козметика с такава съставка.

За разлика от ботулиновия токсин и хиалуроновата киселина, DMAE не е добре познат на широката публика. Въпреки това, този компонент на някои козметични и мезотерапевтични продукти се е утвърдил като отлично средство за нехирургичен лифтинг на лице и тяло. Ще ви разкажем как DMAE помага за поддържане младостта на кожата и защо трябва да се използва.

Какво е DMAE

Под съкращението DMAE се крие химичното съединение диметиламиноетанол. Това вещество присъства в малки количества в клетките на нашето тяло. От DMAE се синтезира невротрансмитерът ацетилхолин – естествен ноотроп, който отговаря за предаването на импулси в парасимпатиковата нервна система.

Д-р Екатерина Пащенко

При липса на ацетилхолин настроението на човек се влошава и мускулният тонус намалява. Той става разсеян и започва лесно да забравя. Поради това, първоначално DMAE се използва като част от състава на хранителни добавки за спортисти и хора с нарушена памет и внимание.

По-късно се оказа, че хранителните добавки с DMAE имат приятен страничен ефект – подмладяват и изглаждат кожата. Следват успешни експерименти върху мишки и доброволци, след което DMAE започва активно да се използва в козметологията.

Каква е причината за подмладяващия ефект на DMAE?

Учените смятат, че това вещество стимулира синтеза на стволови клетки. От тях се образуват фибробласти, които започват активно да произвеждат хиалуронова киселина и „протеини на младостта“ – колаген и еластин. Освен това DMAE действа като антиоксидант: неутрализира свободните радикали и предотвратява преждевременното стареене. И накрая, диметиламиноетанолът подобрява микроциркулацията и насърчава натрупването на вода в дермата, което прави кожата по-свежа и стегната.

Полезна информация

Тялото на млад човек е в състояние самостоятелно да синтезира необходимото количество диметиламиноетанол. С възрастта обаче съдържанието на DMAE в клетките постепенно намалява, а хранителните добавки и козметиката спомагат за запълването на дефицита. Д-р Екатерина Пащенко е дерматолог и козметолог. Тя разказва за приложението на DMAE в козметологията и фармацията и обяснява действието на продуктите с тази полезна съставка.

• Произход: Във фармацевтичната и козметична индустрия DMAE се получава от рибата сьомга.

• В какви средства се слага:

– Инжекционни препарати за мезотерапия. Осигурява изразен лифтинг ефект.

– Кремове и серуми за лице с DMAE. Те спомагат за намаляване дълбочината на бръчките, повишават тонуса на мускулите на лицето и шията, подобряват тена и структурата на кожата.

– Маските допринасят за мигновен лифтинг ефект и подобряват тена.

– Хранителните добавки под формата на таблетки и капсули имат имуностимулиращо и тонизиращо действие.

• Под каква форма присъства в козметиката? Като DMAE битартратна сол при концентрация 1-3 процента.

• С какви компоненти се комбинира?

Когато се прилага локално, работи добре с всички съставки, особено с хиалуронова киселина и колаген. За постигане на максимален ефект всеки продукт с DMAE трябва да се комбинира с прием на креатин.

За какво е нужен DMAE?

В човешкия организъм DMAE участва в синтеза на ацетилхолин, който регулира предаването на импулси от нервите към мускулите и други процеси в нервната система. Като антиоксидант, DMAE защитава клетките от негативните ефекти на свободните радикали и по този начин забавя процеса на стареене. Диметиламиноетанолът участва и в изхвърлянето на клетъчния „боклук“, като така помага на тялото да се освободи от токсините.

DMAE в козметологията е ефективен против стареене. Действа чудесно като част от различни козметични продукти.

Как DMAE действа върху кожата

DMAE има комплексно действие:

• активира синтеза на колаген, еластин и хиалуронова киселина;
• участва в изграждането на клетъчните мембрани;
• подобрява кръвообращението и подхранването на дермата;
• спомага за задържането на влага в кожата.

Ползи за кожата

Много научни проучвания са доказали, че DMAE работи чудесно и при външна, и при инжекционна употреба.

DMAE в кремовете осигурява хидратиращ и лифтинг ефект, изравнява релефа и подобрява тена, намалява бръчките и предотвратява появата на нови.

DMAE в инжекционните препарати подобрява мускулния тонус, еластичността и плътността на кожата, изглажда бръчките и гънките, намалява пигментацията и розацеята, има противовъзпалителен ефект.

Противопоказания за употребата на DMAE

DMAE, като прекурсор на ацетилхолина, е физиологично необходим за нашето тяло и следователно се счита за безопасен. В редки случаи козметиката с DMAE може да предизвика индивидуална непоносимост и алергични реакции. Инжекционните препарати с този компонент са противопоказани по време на бременност и кърмене, проблеми със сърдечно-съдовата система и онкологични заболявания. Не превишавайте препоръчителната доза на лекарството, тъй като това може да причини мускулна скованост.

Приложение в козметиката

Като „подмладяващ” компонент DMAE присъства в много козметични продукти: кремове и гелове, серуми и мезококтейли.

Ефект от употребата

Както д-р Екатерина Пащенко, дерматолог и козметолог, диметиламиноетанолът има комплексен ефект:

• подобрява тонуса на мускулите на лицето, шията, деколтето;
• прави кожата по-плътна, гладка и еластична;
• „издърпва“ овала на лицето;
• „повдига“ клепачите;
• изсветлява появилата се и свързаната с възрастта пигментация;
• изглажда „пачия крак“, кисетични бръчки, назолабиални и назолакримални гънки.

Експертно мнение

Д-р Екатерина Пащенко коментира: „Мезотерапевтичните препарати и козметика с DMAE са заслужено популярни сред дерматолозите, козметолозите и техните пациенти. Всичко се дължи на изразения лифтинг ефект на DMAE. Козметиката с този компонент помага за изглаждане на бръчките, подобряване на тургора и цвета на кожата. Използването на кремове обаче изисква търпение, защото отнема много време, за да се постигне резултатът. Мезотерапията дава по-бърз ефект, но поради болката от инжекциите много пациенти отказват да направят курс от процедури.

Популярни въпроси и отговори

Д-р Екатерина Пащенко, дерматолог и трихолог, отговаря на популярни въпроси за DMAE.

Колко често мога да използвам козметика с DMAE?

– Ако има показания за употребата на тази козметика, можете да я използвате неограничено време.

Кой може да се възползва от козметиката с DMAE?

– Най-голяма полза ще донесе на жени и мъже от 35-40 години с първите признаци на стареене на кожата. Средствата с DMAE могат безопасно да се препоръчват при намаляване на тургора, появата на фини бръчки, пигментация и признаци на фотостареене на кожата.

Кой не трябва да се занимава с козметика с DMAE?

– Млади хора, които имат собствен DMAE в достатъчни количества в тялото и осигуряват естествени процеси на възстановяване и регенерация. Пациентите с обриви по лицето трябва първо да се консултират с дерматолог, за да може лекарят да диагностицира и предпише правилното лечение.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *