Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

4 съвета против преяждане и напълняване по празниците

С помощта на няколко прости насоки може да избегнете обичайното напълняване по време на коледните и новогодишните празници

коледна трапеза напълняване

Почивката по празниците е време, в което много хора се отдадват на удоволствия. Празничните лакомаства и обилните трапези са навсякъде, така че не е изненадващо, че хората напълняват през декември.

Надаването на килограм-два по празниците не е края на света, но все пак е добре да се избегне, ако е възможно. Вероятно ще се насладите повече, ако си хапвате каквото пожелаете, но това не е добре за здравето.

Ако искате да седете до минимум наддаването на тегло през празниците, има начини да го направите, като същевременно не се ограничавате толкова, че да не си прекарате добре.

Ето какви съвети дава Линдзи Джакс, председател на на “Global Health and nutrition” в Университета в Едуинбург, Обединеното кралство.

Линдзи Джакс
Линдзи Джакс, председател на на “Global Health and nutrition” в Университета в Едуинбург, Обединеното кралство

 

Съвети против преяждане и напълняване по празниците:

 

  1. Яжте бавно

Забавете темпото и обрърнете внимание кога е изчезнало чувството за глад. По този начин е по-малко вероятно да преядете. Изследванията показват, че на мозъка са му необходими 20 минути, за да отчете, че сме сити.

 

  1. Избягвайте ултрапреработените храни

Ограничете ултрапреработените храни до минимум. Те включват чипс, бисквити, торти, колбаси, които са претъпкани с консерванти и т.н. Освен, че те могат да доведат до подуване и преяждане, те са и изключително вредни и от тях се пълнее много. Джакс съветва да се ядат храни с пет или по-малко съставки.

 

  1. Правете си разходки след хранене

„Разходките са чудесен начин за предотвратяване на качване на излишни килограми”, казва Джакс. Тя препоръчва да се стремите към 10 000 крачки на ден.

А ходенето след хранене помага на организма да изгори натрупаните в излишък въглехидрати и действа благоприятно на храносмилането.

 

  1. Не прекалявайте с алкохола

Празничният сезон често означава много социализиране и събиране с хора, което включва пиене на алкохол. Както сигурно знаете, алкохлът е много калоричен, така че умереното пиене може да ви помогне.

Линдзи джакс съветва да се редуват алкохолните напитки с чаша вода. За рарзредител също е препоръчително да пиете вода.

 

Все пак, не се ограничавайте дотолкова, че да не си изкарате добре

 

“Не се самоуморявайте. Насладете се на Коледа и Нова година, но обърнете внимание на горепосочените съвети. Не се сърдете на себе си, че се наслаждавате на това много специално време от годината”, категорична е Джакс.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Екипът на lekuva.net Ви пожелавя весела Kоледа и щастлива и успешна 2023 г.!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *