ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

9 болести, с които може да се заразите от домашния любимец

За повечето хора домашния любимец е вързоп радост с опашка. Никой не мисли за болести, когато си взима куче или котка

домашния любимец

Радостта от притежанието съвсем не е единствената причина домашния любимец да е прекрасен и полезен. Но освен щастливи малките кученца и котенца ни правят и:

• по-активни физически (особено собствениците на кучета);
• ефективно облекчават стреса (включително в отношенията между двойката );
• намаляват кръвното налягане (например собствениците на котки са с 30 процента по-малко склонни да получат инфаркт и 40 процента по-малко вероятно инсулт);
• анестезират не по-лошо от лекарствата (това се доказва от проучвания за ефекта на терапията с домашни любимци върху хора, които са претърпели операция);
• подобряват дисциплината (по-специално при хиперактивни деца и юноши);
• помагат за профилактика на алергии (ако детето расте до животно).

Но колкото и страхотно да звучи всичко това, медалът има и обратна страна. Вашите „пухкави облачета“ и „сладки мъничета“ също така могат да причинят и сериозни здравословни проблеми. И въпреки че децата, възрастните хора и бременните жени остават особено уязвими, както и в много други случаи, всеки трябва да вземе това под внимание.

Трихофития

Кученцата и котенцата са по-склонни от възрастните кучета и котки да предадат болестта на стопаните си. Заболяването се причинява от гъбичките Microsporum и Trichophyton, което води до червен обрив по кожата или дори плешивина по скалпа. При някои домашни любимци трихофитията може изобщо да няма външни прояви и е още по-лесно да се заразите: не само чрез директно взаимодействие, но и чрез докосване на одеялото или леглото на домашния любимец. Ако забележите симптоми, подобни на трихофития, можете да използвате противогъбичен мехлем без рецепта. Но е по-добре да посетите лекар, за да оцени тежестта на ситуацията и, ако е необходимо, да предпише по-силни лекарства.

Кръгли червеи и тении

Повечето кученца и котенца се раждат с кръгли червеи, така че е важно да посещавате редовно ветеринарния лекар и да следвате всичките му препоръки. Във влажна среда, като почва или пясък, яйцата могат да издържат до един месец. Следователно, ако вземете нещо от земята и след това седнете да ядете, без да си измиете ръцете, лесно ще го погълнете. В редки случаи заразяването с кръгли червеи може да причини тежки сърдечни, белодробни, очни и дори неврологични симптоми. Но, като правило, всичко се ограничава до токсокароза – заболяване, свързано с миграцията на паразити в човешкото тяло. Добрата новина (да, има и такива) е, че повечето от ларвите в човешкото тяло умират поради условия, които не са подходящи за оцеляване. Ако ли не, токсокарозата трябва да се лекува с противопаразитни лекарства.

Освен това има тении, които могат да се предават от бълхи, когато животното се опитва да се отърве от тях само и случайно ги погълне. Рискът е малък, но все пак е възможен. Инфекцията с червеи обикновено причинява грипоподобни симптоми (треска, слабост, общо неразположение) и симптоми на отравяне (гадене, диария, внезапна загуба на тегло). Най-добрият начин да се предпазите е своевременно да почиствате домашния си любимец от бълхи и кърлежи и редовно да посещавате ветеринарен лекар, за да го лекувате от глисти, ако е необходимо.

Салмонелоза

Екзотичните домашни любимци като гущери и змии стават все по-популярни. Това може да изглежда като чудесно решение за страдащите от алергия, например, но не е без рискове. Салмонелозата, причинена от бактерията Salmonella, може да зарази костенурки и игуани. Бактериите не създават проблеми при животните, но са опасни за хората. Те причиняват състояние, придружено от диария, треска и гърчове. Ето защо не се препоръчва влечугите да се държат в семейства с малки деца и възрастни хора.

Орнитоза

Ако в къщата има папагал, той може да бъде заразен с бактерията Chlamydophila psittaci и това да доведе до пситакоза, „папагалска треска“. Методът на заразяване е вдишване на засъхнали птичи секрети. В същото време самата птица може да изглежда доста здрава. Симптомите на заболяването включват треска, но също и студени тръпки, мускулни болки и суха кашлица. Орнитозата се лекува с антибиотици, но най-добре е, разбира се, да не се допуска. За целта е важно да почиствате внимателно клетките, да проветрявате добре стаята по време на почистването и да носите маска и ръкавици, за да се предпазите допълнително. Тук трябва да уточним, че тази зараза се разнася не само от папагалите, но и от гълъбите, кокошките и други птици. Макар и малко по-различна разновидност, здравословните проблеми, които причинява, са същите.

Токсоплазмоза

Токсоплазмозата е едно от най-известните зоонозни (предавани от животни на хора) заболявания. Паразитът Toxoplasma може да се предава от котки чрез изпражнения (докато се почиства тоалетната) или замърсена почва. Особено опасна е за бременни жени, тъй като може да доведе до вродени дефекти на плода. Като цяло токсикоплазмозата предизвиква грипоподобни симптоми, които макар и да преминават след няколко седмици, не са особено приятни. И правилото за защита тук е много просто: измийте ръцете старателно с топла вода и сапун след почистване на котешката тоалетна. Ако сте бременна, нека някой друг извършва почистването, вместо вас.

Бартонела

Ако вашата котка има бълхи и се одраска (или се случи разкъсване на кожата по някакъв друг начин) и след това одраска и вас, можете да се заразите с бактерията Bartonella henselae и да получите „болест на котешкото одраскване“. Придружава се от треска, подути лимфни възли и общо неразположение. Ето защо, ако котката ви одраска, незабавно обработете раната или я измийте със сапун и вода. Редовно обработвайте вашия домашен любимец с препарат против бълхи по едно и също време.

 

Бяс

По правило това ужасно заболяване се среща при диви и бездомни животни. Но, противно на общоприетото схващане, домашните любимци също не са напълно защитени от него. Например куче може да се зарази с бяс, ако се сбие с друго заразено куче на улицата. Ваксините не винаги помагат, тъй като повечето собственици пропускат реимунизацията на своя четириног приятел. Симптоми на заболяването, което почти винаги води до смърт при хората са: грипоподобно състояние, делириум и халюцинации. Ето защо е важно редовно да ваксинирате кучето си срещу бяс, дори и да е най-домашното куче на света.

Лептоспироза

Leptospira е бактерия, която може да се открие в урината на мишки, плъхове, катерици и кучета. Чрез директен или индиректен контакт със заразена урина човек може да се зарази с лептоспироза . Ако кучето тича по улицата, където има бактерия, и след това влиза в апартамента без да са му почистени лапите, рискът от инфекция се увеличава. Симптомите на заболяването са: треска, повръщане, втрисане и обрив. Лептоспирозата обикновено се лекува с антибиотици, но ако не се вземат мерки своевременно, може да доведе до бъбречна недостатъчност в тежките случаи. Най-добрият начин да се предпазите е да правите на вашия домашен любимец всички необходими ваксинации.

Лимфоцитен хориоменингит

Лимфоцитният хориоменингит е заболяване, причинено от едноименен вирус, който обикновено се предава от гризачи. И домашните хамстери също могат да го предадат. В изолирани условия те биха били в безопасност, но проблемът е, че хамстерите могат да прихванат вируса от диви мишки в магазин за домашни любимци. Хориоменингитът е придружен от грипоподобни симптоми, но тежките случаи могат да доведат до енцефалит. А при бременните жени инфекцията може да се предаде на плода и да доведе до проблеми в развитието и умствена изостаналост.

Как да останете здрави около вашия домашен любимец

Въпреки всичко казано по-горе, няма смисъл да се страхувате от домашния любимец като от огън. Достатъчно е да следвате някои прости правила , така че всички членове на семейството, включително пухкави и опашати, да се чувстват добре:

ВИНАГИ МИЙТЕ РЪЦЕТЕ СИ. Не само преди хранене, но след всяко взаимодействие с животно, независимо дали го храните, чистите след него или си играете. Това се прави най-добре с топла сапунена вода, но ако няма вода, може да се използва дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

СЛЕДЕТЕ ЗДРАВЕТО НА ВАШИЯ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ. Независимо дали имате куче, котка, папагал или заек, посещавайте редовно вашия ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че са в добро здраве. Защото от това зависи и вашето здраве, със сигурност ценно само по себе си.

СПАЗВАЙТЕ ПРАВИЛАТА ЗА ХИГИЕНА НА ДОМАШНИТЕ ЛЮБИМЦИ. Дръжте ги далеч от кухнята, докато готвите, не мийте играчките им в кухненската мивка и не забравяйте да дезинфекцирате местата на които спят и ходят до тоалетна.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *