ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се предпазите от кърлежи и какво се прави при ухапване?

С настъпването на топлото време идват и ухапванията от кърлежи. Те се прикрепват към дрехи, чанти и детски колички

кърлежи

Затова е много лесно да донесете кърлежи, например след излет до гората или разходка в парка. Ухапването от кърлеж може да предизвика вирусен енцефалит – опасно заболяване за хората, което често има фатален край. От статията ще научите как да се обличате правилно, как да боравите с дрехите и какво да правите, ако все пак бъдете нахапани от кърлежи.

Как да се приберете у дома без кърлеж върху себе си?

Както обяснява епидемиологът Елена Бабура, убеждението, че кърлежите падат от дърветата, е мит. Всъщност те седят в тревата или на храсти и, усещайки приближаването на жертвата, започват да пълзят нагоре. Ако отидете на пикник, тогава може да разберете дали на поляната има кърлежи, като прекарате бяла кърпа по тревата. Ако кърлежите са там, то определено ще налазят кърпата. Дори и да има само един кърлеж върху тъканта, по-добре е да напуснете това място, тъй като е опасно. Кърлежите не обичат топлината, предпочитат сянка и влажност, така че е много по-вероятно да не са на слънчева и суха поляна.

Елена Бабура

За да се предпазите от кърлежи, е важно да се обличате правилно:

– Изберете блузи с висока яка, дълги ръкави и шапка.

– Панталоните е добре да са с ластик отдолу, или ако нямате такива, мушнете крачолите в чорапите.

– Облеклото трябва да е в светъл цвят, така че кърлежите да се забелязват по-лесно.

Не забравяйте да третирате дрехите и откритата кожа с репеленти преди да отидете в парка или в гората. Прочетете инструкциите и използвайте продукта в съответствие с тях. Обикновено там е посочено времето, през което репелентът е активен. Като правило е активен от 30 минути до няколко часа, затова трябва да се прилага приблизително на всеки час и половина.

Как да проверите тялото и къде могат да се скрият кърлежите?

Кърлежът може да оцелее в къщата няколко дни. Ако го забележите по дрехите си, може да го премахнете с тиксо. Кърлежите, прилепнали към дрехите, започват да се изкачват по нея, докато достигнат до по-тънката кожа на тялото.

Кърлежът не може да се забие в петата, но в слабините, подмишниците, шията, зад ушите, в ушния канал, както и върху глава – със сигурност. Следователно, след като се върнете от разходка, първо трябва да огледате тези места. От момента, в който кърлежът се е закрепил за дрехите и е стигнал до кожата, отнема около час и половина, като през това време можете да имате време да го откриете и премахнете.

Какво да правите, ако кърлежът вече се е забил в кожата?

Преди всичко трябва да отидете в спешен център или болница, разположена наблизо. Ако няма болница, вземете пинсета и я дезинфекцирайте с разтвор на алкохолна основа. Внимателно притиснете кърлежа възможно най-близо до хоботчето, дръжте пинсетите строго перпендикулярно на повърхността на кожата. Без да пускате го пускате, направете няколко леки завъртания, но не рязко. Кърлежът трябва да излезе целия. Дезинфекцирайте мястото с разтвор, съдържащ алкохол. Ако върху кожата остане черна точка – хоботчето на кърлежа – обработете това място с 5% йод. Дори ако успешно сте го премахнали, отидете в болницата възможно най-скоро и го занесете в лаборатория, за да изключите вирусен енцефалит.

Какво не бива да се прави?

Не може дърпате или по друг начин рязко да се опитате да премахнете кърлежа от тялото. В противен случай съществува риск част от него да остане в кожата. Не бива да пренебрегвате ухапването и да се надявате, че нищо няма да ви се случи. Кърлежът трябва да бъде поставен в отделен запечатан контейнер и предаден в диагностична лаборатория, където ще проверят дали е опасен. Ако се забележи ухапване, но кърлежът не бъде открит, след три седмици е необходимо да се направи изследване за лаймска болест.

Защо енцефалитът и борелиозата (лаймската болест), пренасяни от кърлежи, са опасни?

Ако кърлежът е заразен, вирусът веднага ще навлезе в кръвта. Както обяснява Екатерина Морозова, педиатър, алерголог и имунолог, кърлежите пренасят много инфекции, най-опасните от които са лаймската болест и вирусният енцефалит. Вирусният енцефалит е инфекция, при която тъканта на мозъка е засегната и се получава възпаление. Инкубационният период е до 14 дни. По това време човек изпитва болки в тялото и главоболие. Ако пациентът не е открил кърлеж върху себе си, едва ли такива симптоми ще го накарат да се тревожи. Но след това се появява треска: температурата се повишава, налице е втрисане и главоболието се усилва. Рискът от развитие на фатално възпаление на мозъка е по-висок при деца, възрастни хора и хора с хронични заболявания.

В допълнение към вируса на енцефалита, кърлежите могат да пренасят още около 40 вида инфекции

Някои от най-честите са:

лаймска болест, (инфекциозно заболяване, характеризиращо се с увреждане на кожата, ставите, нервната и сърдечно-съдовата системи);

хеморагична треска (остра фебрилна вирусна болест, която засяга съдовете);

туларемия (естествена фокална инфекциозна болест с увреждане на лимфните възли, кожата, понякога очите, гърлото и белите дробове, придружени от тежка интоксикация).

Колкото по-рано, толкова по-добре!

Ухапването от кърлеж е като руска рулетка за здравето: въпреки че шансът да се разболеете не е твърде голям, нито вие, нито лекарите няма да може да прецените веднага. Преди две седмици от момента на ухапването, изследванията няма да покажат дали инфекцията е настъпила или не, а когато я покажат, това ще означава, че болестта вече се е развила. В същото време енцефалитът и борелиозата са изключително сериозни заболявания, изпълнени както с непосредствени, така и с дългосрочни последици за организма. Колкото по-рано започне превантивното лечение на лаймската болест или се извърши спешната имунопрофилактика на енцефалит, пренасян от кърлежи, толкова по-големи са шансовете да запазите здравето си.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *