Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Леглото се намокри: Защо има нощно изпотяване?

Нощно изпотяване се случва на всеки и това не е нещо необичайно. Понякога дори е съвсем нормално


Трябва ли да се притесняваме ако сме забелязали нощно изпотяване по-често, отколкото се е случвало преди? Кога е необходимо да потърсим консултация със специалист? И трябва ли да се лекуваме?

Д-р Анна Тамчук

Изпотяването е естествена функция, която осигурява терморегулация. С негова помощ тялото се охлажда и премахва излишната вода. Нормално е човек да се поти през нощта, ако спи в гореща стая. Съществуват обаче и патологични причини за наличието на проблема.

За това какви състояния и здравословни проблеми могат да провокират появата на нощно изпотяване обяснява д-р Анна Тамчук, ендокринолог.

Нощно изпотяване се появява основно през нощта, както се подразбира от името. Като правило, то е прекомерно и е придружено от силно затопляне на тялото, поради което дрехите и спалното бельо стават мокри. Понякога може да бъде объркано с розацея, дерматит или екзема. При тези кожни заболявания също има изпотяване, което се появява предимно вечер, в някои от случаите. Редица фактори могат да доведат до това действително нездравословно изпотяване.

Менопауза

Критическата възраст, както я наричат понякога, е известна със своите горещи вълни, които са придружени от изпотяване. Това се случва и през нощта. В този случай жената може да почувства слабост, треска. При тежки случаи на менопауза пристъпите могат да бъдат до 5-7 на нощ. Заради това много жени сутрин се чувстват разбити и уморени.

Твърде много пот без причина

Съществува и такъв проблем като идиопатична хиперхидроза. Тук говорим за състоянието, когато тялото без особена причина започва да отделя твърде много пот. Свързва се с генетични проблеми.

Инфекции

Различни инфекции могат да бъдат причина леглото да се мокри всяка вечер. Например, туберкулоза. Най-често се свързва с нощно изпотяване. В допълнение, бактериалните патологии също карат човек да се поти насън:

• ендокардит, известен още като възпаление на сърдечните клапи;
• остеомиелит – възпаление на костите;
• абсцеси (гнойно възпаление на тъканите с образуване на кухини, пълни с гной).

В допълнение, хората с ХИВ инфекция могат да се потят през нощта и то доста обилно. Изпотяването в този случай се развива поради повишаване на температурата и намаляване на имунитета. Ако нощното изпотяване ви притеснява дълго време, например повече от седем дни, трябва да се прегледате.

Прием на лекарства

Приемът на определени лекарства също може да накара човек да се поти през нощта. Така например антидепресантите имат отрицателен ефект – според статистиката 8-22% от хората, приемащи такива лекарства, страдат от излишна пот. Други психиатрични лекарства – също. Нощното изпотяване може да бъде предизвикано от лекарства за понижаване на температурата, които често се използват като болкоуспокояващи или противовъзпалителни лекарства. Например, ако приемате аспирин, можете да почувствате такова последствие.

Хипогликемия

Намалената кръвна захар понякога причинява изпотяване през нощта. Пристъпът на понижаване нивата на глюкозата може също да бъде придружен от изразено сърцебиене, треперене в мускулите, чувство на силен глад, нервна възбуда, когато човек може да почувства или еуфория или депресия. Хипогликемията може да бъде изразена при тези, които пият лекарства за понижаване на захарта – диабетици.

Алкохол преди лягане

Пиенето на една или две алкохолни напитки вечер може да звучи релаксиращо, но е възможно да доведе и до повишаване на телесната температура – и следователно до изпотяване. И понеже доста хора приемат алкохола като някакъв вид антидепресант, стресът също е в състояние да ви накара да се потите нощем.

Скрит медицински проблем

В някои случаи нощното изпотяване се появява в резултат на медицинско състояние или заболяване, включително:

• Автоимунни заболявания, като ревматоиден артрит;
• Ракови заболявания, включително левкемия, лимфом и рак на простатата;
• Депресия;
• Сърдечно заболяване;
• ХИВ/СПИН;
• Хипертиреоидизъм (известен също като свръхактивна щитовидна жлеза);
• Затлъстяване;
• Рак на простатата;
• Сериозни инфекции, като ендокардит и туберкулоза;
• Нарушения на съня, включително обструктивна сънна апнея.

Сънят и изпотяването са сложни процеси, които реагират на много сигнали и определено могат да си влияят един на друг. Ако редовно се събуждате облени в пот, изпитвате внезапно нощно изпотяване, придружено със загуба на тегло, или ако нощното ви изпотяване ви пречи да спите качествено, време е да говорите с лекар.

Киселинен рефлукс

Някои пациенти с киселинен рефлукс или по-тежката гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) могат да изпитат както нощни киселини, така и прекомерно изпотяване.

Кога нощното изпотяване е тревожно?

Добрата новина е, че нощното изпотяване обикновено не е симптом на сериозно медицинско състояние.

То е най-тревожно, когато продължава две седмици или повече и е придружено от други симптоми. Такива са непреднамерена загуба на тегло, треска или втрисане, болки в тялото и болки в ставите или увеличени лимфни възли.

Ако забележите нощно изпотяване, придружено от някой от тези предупредителни признаци, трябва да говорите с личния лекар възможно най-скоро. Ще трябва и да се направят необходимите изследвания, с помощта на които ще може да се определи състоянието. Постоянното нощно изпотяване без други признаци също трябва да доведе до посещение при медицински специалист.

По време на прегледа лекарят ще снеме подробна медицинска анамнеза и може да назначи кръвни изследвания, за да се определи основната причина.

Ако е налице тревожно изпотяване, не си мислете, че някак ще мине от само себе си. Важно е да посетите лекар навреме. Ще се отървете от прекомерната пот през нощта като елиминирате основното заболяване или състояние, довело до него.

Източник: ayzdorov.ru, www.singlecare.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *